Κερατώκονος: 10 βασικά δεδομένα για την ασθένεια των ματιών με τη δύσκολη διάγνωση που προσβάλλει τους νέους
Φανταστείτε να βλέπετε τον κόσμο μέσα από έναν χαλασμένο φακό, που τα κάνει όλα θολά, μουντά και παραμορφωμένα. Αυτή είναι η εικόνα που βλέπουν οι ασθενείς με κερατόκωνο, μία εκφυλιστική νόσο των ματιών που παραμορφώνει τον επιφανειακό χιτώνα τους και προκαλεί σοβαρή διαταραχή της όρασης. Η νόσος προσβάλει κυρίως τους νέους στην εφηβεία και η διάγνωση είναι δύσκολη και απαιτείται εξειδικευμένη εξέταση.
Η 10η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου, σηματοδοτώντας μια παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού για τη νόσο και τις επιπτώσεις της στη ζωή
Με αφορμή αυτή την Ημέρα, ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, παραθέτει 10 βασικά δεδομένα για τον κερατόκωνο:
1.Ο κερατόκωνος είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη, εκφυλιστική πάθηση. Προκαλεί παθολογική λέπτυνση των ινών κολλαγόνου στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού. Η λέπτυνση προκαλεί αστάθεια και αλλαγή στο σχήμα του κερατοειδούς, ο οποίος από σφαιρικός γίνεται κωνικός. Ο κωνικός κερατοειδής έχει το μισό σχεδόν πάχος από το φυσιολογικό και σημαντικά παραμορφωμένη πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια. Το επακόλουθο είναι να αποκτά ο κερατοειδής σημαντικά αυξημένη κυρτότητα, κυρίως στο κέντρο του, με συνέπεια να επηρεάζει δραματικά την όραση.
2.Η ακριβής αιτία του κερατόκωνου είναι άγνωστη, αλλά το πιθανότερο είναι πως οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, με κυριότερο τη γενετική προδιάθεση, σε συνδυασμό με αλλεργίες. Ο κερατοειδής χιτώνας είναι επίσης εύκολο να παραμορφωθεί από τραύμα ή από το συνεχές και δυνατό τρίψιμο των ματιών.
3.Παγκοσμίως η συχνότητα του κερατόκωνου υπολογίζεται σε 1 περιστατικό ανά 1.000 ή 2.000 άτομα του γενικού πληθυσμού. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι είναι πολύ πιο συχνός στην Ελλάδα, με συχνότητα που ενδεχομένως φθάνει και σε 1 κρούσμα ανά 10-20 άτομα.
4.Ο κερατόκωνος προσβάλλει κυρίως νέους (τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται κατά την εφηβεία), εξελίσσεται γρήγορα τις πρώτες δεκαετίες της ζωής (συνήθως μέχρι τα 35 έτη) και στη συνέχεια επιβραδύνεται έως τα περίπου 45 χρόνια. Από κει και πέρα, κατά κανόνα μένει σε μεγάλο βαθμό στάσιμος.
5.Ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες τον εκδηλώνουν με αυξημένη συχνότητα. Περισσότερα από 20 σύνδρομα έχουν συνδεθεί με αυτόν, όπως το σύνδρομο Down και διάφορες νόσοι του συνδετικού ιστού, όπως το σύνδρομο Marfan. Από τους πάσχοντες από σύνδρομο Down, για παράδειγμα, το 5-15% έχουν κερατόκωνο.
6.Ο κερατόκωνος συνήθως προκαλεί παραμορφωμένες εικόνες, συνεχή αύξηση της μυωπίας και του αστιγματισμού , θολές εικόνες και μονόφθαλμη διπλωπία, έχουν ευαισθησία στο φως και άλως γύρω από τα φώτα το βράδυ. Τα συμπτώματά αυτά συχνά είναι πιο έντονα στο ένα μάτι.
7.Η διάγνωση του κερατόκωνου είναι δύσκολη, κυρίως στα πρώτα στάδιά του, γιατί οι κλασικές οφθαλμολογικές εξετάσεις δεν αποκαλύπτουν πάντοτε τις αδιόρατες αρχικά αλλοιώσεις του κερατοειδούς και επειδή τα συμπτώματα των ασθενών θα μπορούσαν να σχετίζονται και με άλλα προβλήματα στα μάτια. Η πιο σημαντική εξέταση για τη διάγνωσή του είναι η τοπογραφία κερατοειδούς.
8.Στους περισσότερους ασθενείς, οι οπτικές διαταραχές που προκαλεί ο κερατόκωνος μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά (με διορθωτικά γυαλιά ή ειδικούς φακούς επαφής). Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειασθούν χειρουργική επέμβαση, για να σταθεροποιηθεί η εξέλιξή του. Μετά την επέμβαση μπορεί να χρειάζεται ακόμα οπτική διόρθωση με γυαλιά ή φακούς επαφής, αλλά είναι πιο εύκολη.
9.Μια συχνή παρανόηση με τους ειδικούς φακούς επαφής που χορηγούνται στους ασθενείς με κερατόκωνο, είναι ότι μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξή του. Στην πραγματικότητα, οι φακοί βελτιώνουν την όραση ενόσω η πάθηση εξελίσσεται. Ωστόσο αν οι φακοί επαφής δεν ταιριάζουν καλά στον παραμορφωμένο κερατοειδή, μπορεί να τον επιδεινώσουν, επειδή αυξάνουν τον ρυθμό ανάπτυξης ουλώδους ιστού σε αυτόν.
10.Η πρόγνωση για τους ασθενείς είναι καλή, γιατί ο ρυθμός της εξέλιξης μειώνεται ή και μηδενίζεται μετά τα 45 χρόνια. Η πάθηση πολύ σπάνια εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 40 ετών, ενώ μπορεί να σταματήσει η εξέλιξή της οποιαδήποτε στιγμή. Αν όμως συνεχίσει να επιδεινώνεται, μπορεί να φτάσει έως την ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς.
Διαβάστε επίσης:
Κέντρο Αριστείας Σπανίων Νευροενδοκρινικών Νεοπλασμάτων, στο Λαϊκό Νοσοκομείο
Γεγονός η πρώτη ολική μεταμόσχευση ματιού και προσώπου σε ασθενή
Κορωνοϊός: 57 θάνατοι και 41 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κωνσταντίνος Πλεύρης για Κούγια: Η αυτογελοιοποίηση είναι κάτι κακό, αλλά χειρότερο είναι η αυτοϊκανοποίηση
- Η συγγνώμη του Άδωνι στον Μητσοτάκη, η ώρα μηδέν στον ΣΥΡΙΖΑ και η σπανίως προσεκτική ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης
- Θεσσαλονίκη: Πέταξαν μία ντουλάπα ρούχα στο πεζοδρόμιο (ΦΩΤΟ)
- Καταιγίδες, ίσως και χαλάζι, και στην Αττική από νωρίς το απόγευμα σήμερα – Η εξέλιξη της κακοκαιρίας σε χάρτες
- Αεροπλάνο έκανε πτήση με δυο σπασμένα παράθυρα - Είχαν πετάξει ο Κάρολος και ο Σούνακ
- Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις “πορτοφολάδων” σε αστικά λεωφορεία
- Χανιά: 42χρονη έπεσε από τον 4ο όροφο του νοσοκομείου – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ
- Apple: Θα πληρώσει πρόστιμο 25 εκατ. δολάρια γιατί προσέλαβε μετανάστες αντί Αμερικανών
- Ολυμπιακός: Τα σενάρια πρόκρισης στο Europa League ή στο Conference League
- Συναγερμός στις Βρυξέλλες: Προειδοποίηση για βόμβες σε σχολείο και σε πάρκο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Πούτιν στο γενικό επιτελείο του ρωσικού στρατού
- 230 δέντρα κόβονται στο πάρκο Ριζάρη για να γίνει σταθμός μετρό – Αντίδραση από Νίκο Πατέρα και Νίκο Δένδια και προσφυγή στο ΣτΕ
- Γιατί αισθανόμαστε την ανάγκη να «ζουλήξουμε» τα μικρά ζωάκια; Δέκα χαριτωμένα κουτάβια που αυξάνουν την ντοπαμίνη μας
- Μήνυμα Κασσελάκη στους αμφισβητίες για τις διαγραφές: «Δεν κάνουμε πίσω»
- ΗΠΑ: Εκτελέστηκε άντρας που είχε δολοφονήσει 66χρονο πριν απο 30 χρόνια – Είχε εκφράσει μεταμέλεια για τις πράξεις του
- Ο Σταθάκης, τα λουτρά της Ικαρίας και τα καράβια
- Το πικάντικο λαχανικό που προστατεύει τη μνήμη και μειώνει τη φλεγμονή
- Φαίη Μπακογιώργου: «Όπως ρίξανε στο σκοτάδι το παιδί μου, αυτό να πάθουνε και αυτές» – Συγκλονίζει ο πατέρας της (Video)
- Πανάκριβοι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα – 15% πάνω οι τιμές σε σχεση με πέρσι (Video)
- Κέντρο Αριστείας Σπανίων Νευροενδοκρινικών Νεοπλασμάτων, στο Λαϊκό Νοσοκομείο
![Κερατώκονος,keratokonos](https://images32.inewsgr.com/5078/50789770/keratokonos-10-vasika-dedomena-gia-tin-astheneia-ton-mation-me-ti-dyskoli-diagnosi-pou-prosvallei-tous-neous-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Κερατώκονος: 10 βασικά δεδομένα για την ασθένεια των ματιών με τη δύσκολη διάγνωση που προσβάλλει τους νέους
- ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρούν οι Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης (videos)
- Πανάκριβοι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα – 15% πάνω οι τιμές σε σχεση με πέρσι (Video)
- Το πικάντικο λαχανικό που προστατεύει τη μνήμη και μειώνει τη φλεγμονή
- Γιατί αισθανόμαστε την ανάγκη να «ζουλήξουμε» τα μικρά ζωάκια; Δέκα χαριτωμένα κουτάβια που αυξάνουν την ντοπαμίνη μας
- Φαίη Μπακογιώργου: «Όπως ρίξανε στο σκοτάδι το παιδί μου, αυτό να πάθουνε και αυτές» – Συγκλονίζει ο πατέρας της (Video)
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Πούτιν στο γενικό επιτελείο του ρωσικού στρατού
- Ο Σταθάκης, τα λουτρά της Ικαρίας και τα καράβια
- Μόνικα Μπελούτσι: Στα Λαδάδικα για φαγητό μετά την κοσμοσυρροή στην Αριστοτέλους – Η βράβευση και το «ευχαριστώ» στα ελληνικά (Video/Photos)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Ένα κόμμα το οποίο δεν ακούει τη βάση του, δεν δικαιούται να είναι κόμμα εξουσίας»
- Μαρία Μενούνος: Η ανάρτηση για τον Άγιο Νεκτάριο και τα θαύματα
- Βόλος: Ληστεία σε βενζινάδικο -Έριξαν σπρέι στον υπάλληλο και άρπαξαν τις εισπράξεις
- Βορίδης: Η κυβέρνηση θα κριθεί στην επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η πραγματικότητα
- Συναγερμός τα ξημερώματα στα Άνω Λιόσια, πέταξαν χειροβομβίδα σε σπίτι
- ΑΣΕΠ: Αιτήσεις για προσλήψεις στον ΕΛΓΑ
- Έρευνα «βόμβα» για τις καρδιακές παθήσεις: Η αιτία που δεν φανταζόμασταν, εξίσου σοβαρή με το κάπνισμα
- Στέφανος Κασσελάκης σε Ομπρέλα: «Ο τελευταίος γελάει καλύτερα»
- Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια - Τα συμπτώματα της νόσου και πώς μεταδίδεται
- Πώς σχετίζεται η αξονική με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου