Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: «Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση οι διαφοροποιήσεις

Σε εσωκομματικό θέμα της Νέας Δημοκρατίας εξελίσσεται η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος να ταφεί ως ιδιώτης, ενώ είναι είναι σαφές ότι αν την Δευτέρα στην κηδεία παρευρεθεί σημαντικός αριθμός στελεχών της παράταξης, θα προκύψει σημαντική πολιτική διαφοροποίηση.

Στη Μητρόπολη Αθηνών θα τελεστεί η κηδεία του τέως Βασιλιά

Κωσνταντίνου την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα ταφεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κηδεία θα τελεστεί στην Μητρόπολη Αθηνών και η ταφή θα γίνει στο Τατόι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος θα είναι αυτός που θα χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία, μαζί με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «κατά τα προβλεπόμενα υπό την εκκλησιαστικής τάξης και εθιμοτυπίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δ.Ι.Σ.

Όπως ανακοίνωσε χθες το Μαξίμου, ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ θα ταφεί ως ιδιώτης στο Τατόι, ενώ δεν θα υπάρξουν τιμές αρχηγού κράτους ή λαϊκό προσκύνημα. 

Όπως ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού:

«Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

–    Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
–    Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
–    Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
–    Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
–    Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Στο να ληφθεί αυτή η απόφαση προφανώς προσμετρήθηκε ένα κυρίως στοιχείο. Οι αντιδράσεις που θα υπήρχαν από τους πολίτες, αλλά και από τα κόμματα στην περίπτωση που η κηδεία του τέως Βασιλιά γινόταν με βάση το τελετουργικό πρώην αρχηγού κράτους.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος παραδέχονταν μάλιστα ότι η απόφαση αυτή «ήταν μονόδρομος» καθώς οι παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελαν να ανοίξουν ένα ακόμα μέτωπο την συγκεκριμένη στιγμή και λίγο πριν η χώρα μπει σε μια καυτή προεκλογική περίοδο. Άλλωστε όπως έλεγαν οι ίδιοι άνθρωποι «οι δυσαρεστημένοι με την απόφαση της κυβέρνησης θα ήταν πολύ λιγότεροι από τους ικανοποιημένους».

Παρότι μάλιστα στους κόλπους της ΝΔ υπήρχαν και φωνές που θα υποστήριζαν πιθανόν ο τέως βασιλιάς να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους – με το σκεπτικό ότι έτσι έχει καταγραφεί στην ιστορία, πέραν της διαχείρισή του και του ρόλου του στις μετέπειτα εξελίξεις- ο Κυριάκος Μητσοτάκης – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ενήργησε ως κεντρώος και έκλεισε κάθε τέτοια κουβέντα πριν καν ανοίξει. 

Ωστόσο, αν και αρχικά πολλοί έσπευσαν να εκφράσουν τη βαθιά τους λύπη για την απώλεια του τέως Βασιλιά προκειμένου να συγκρατήσουν τους δυσαρεστημένους φιλοβασιλικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι εξέφρασαν την οργή τους μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, από το πρωί της Πέμπτης στελέχη της γαλάζιας παράταξης εξέφρασαν διαφορετικές εκτιμήσεις για τους χειρισμούς της υπόθεσης.

«Ο πρώην βασιλιάς υπήρξε ο συνταγματικά ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης και Ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς» αναφέρει, μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με σαφείς αποστάσεις από τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Παράλληλα, τονίζει ότι «ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως – πέρα από την ανθρώπινη πλευρά – έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες…» αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης μιλώντας στο Open τόνισε ότι θα παρευρεθεί στην κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας λέγοντας ότι αν «και το πολιτειακό ζήτημα έχει κλείσει, ο εκλιπών υπήρξε αρχηγός του κράτους, των ενόπλων δυνάμεων και Ολυμπιονίκης» ενώ σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρεμένου για το αν θα πάει ως ιδιώτης ή ως βουλευτής στην κηδεία απάντησε: «Ας μην δείχνουμε μικροψυχία».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ η οποία, μιλώντας στον ΣΚΑΪ απέφυγε να απαντήσει σχετικά με το αν η απόφαση της κυβέρνησης ήταν σωστή, υποστήριξε ότι αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου: «Όμως η αλήθεια είναι ότι ο εκλιπών υπήρξε αρχηγός κράτους, οφείλουμε όλοι να διαβάζουμε ιστορία, να μην την αμφισβητούμε […] ήταν ένας άνθρωπος που δεν έκανε κακό στην Ελλάδα, κρίνεται για κάποιες δράσεις, θα τον κρίνει η Ιστορία. Από την άλλη πλευρά δεν ήταν κάποιος εχθρός της Ελλάδας».

«Η κυβέρνηση σε αυτό έκανε λάθος», υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης λέγοντας ότι «αν αυτό συνέβαινε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δεν θα ήταν αυτές οι αποφάσεις».

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας και ο θάνατός του κλείνει έναν σημαντικό κύκλο που καθόρισε τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας. Εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

— Makis Voridis (@MakisVoridis) January 11, 2023

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα σε ανάρτησή του, ως «βασιλέα Κωνσταντίνο» ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης απέφυγε να αξιολογήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης λέγοντας ότι «υπήρξε μία απόφαση σε μια διυπουργική επιτροπή στην οποία δεν συμμετείχα. Δεν συνηθίζω να σχολιάζω κυβερνητικές αποφάσεις αλλά να πειθαρχώ σε αυτές».

«Συλλυπητήρια στην οικογένεια του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδος. Επέλεξε να πεθάνει στην Πατρίδα του» έγραψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών έγραψε: «Τέλος εποχής. Υπήρξε Ολυμπιονίκης, Αξιωματικός, Βασιλιάς. Πάντα Έλληνας. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας από Παίδων Πεντέλης: Το ΕΣΥ είναι ίσως στη χειρότερη στιγμή του – Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για την δημόσια υγεία

Οικονόμου για Ντογιάκο: Η κυβέρνηση υπερασπίζεται το νόμο της, δεν αντιδικεί με την επιστημονική κοινότητα

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Θα αναγνωρίσει ότι η ΑΔΑΕ είναι αρμόδια ή θα κρυφτεί πίσω από τη γνωμοδότηση Ντογιάκου;

Keywords
Τυχαία Θέματα