Κηφισός: Μπορεί να «σωθεί» από το κυκλοφοριακό; – Συγκοινωνιολόγοι μιλούν στο topontiki.gr (Photos/Video)

Η λεωφόρος Κηφισού «πρωταγωνιστεί» στα δελτία κυκλοφορίας κάθε μέρα. Ο χάρτης με την κίνηση που δημοσιεύει κάθε μέρα το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας δείχνει τον συγκεκριμένο οδικό άξονα «στο κόκκινο».

Στο ρεύμα καθόδου από την Κηφισιά μέχρι και το ύψος της λωφόρου Αθηνών και την Πέτρου Ράλλη και αντίστοιχα στην άνοδο από τη λαχαναγορά μέχρι τουλάχιστον τον κόμβο της Αττικής Οδού η λεωφόρος Κηφισού αποτελεί εφιάλτη για όποιον

οδηγό την επιλέγει αφού για διαδρομή είκοσι ή εικοσιπέντε λεπτών απαιτείται μιάμιση ώρα τουλάχιστον.

Μπορεί να μην έχει καθόλου φανάρια ωστόσο οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται είναι πολύωρες – το ίδιο και η ταλαιπωρία. Εάν δε συμβεί και κάποιο ατύχημα ή σύγκρουση – κάποιο… συμβάν όπως λέει η Τροχαία – τότε τα πράγματα γίνονται ανυπόφορα.

Γιατί όμως ένας τέτοιος αυτοκνητόδρομος, κλειστός, χωρίς διασταυρώσεις να μποτιλιάρεται τόσο πολύ; Τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη – με γερανούς σε ετοιμότητα να επέμβουν και κάμερες σε καίρια σημεία του δρόμου – επαρκούν;

«Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά σίγουρα δεν επαρκούν» αναφέρει στο topontiki.gr ο συγκοινωνιολογος Πάνος Παπαδάκος, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

«Ίσως θα έπρεπε να επανεξετάσουμε τη λειτουργία αυτού του κλειστού αυτοκινητόδρομου. Πρόκειται για έναν δρόμο με λωρίδες που αυξομειώνονται από τρεις σε πέντε, και πάλι σε τρεις. Στο εξωτερικό ελέγχεται στις εισόδους αντίστοιχων αυτοκινητοδρόμων ο αριθμός των Ι.Χ. που μπαίνουν ώστε να μη δημιουργούνται μποτιλιαρίσματα», λέει ο συγκοινωνιολόγος.

Οσο για τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός ο συγκοινωνιολογος επισημαίνει: «Όσο πιο γρήγορα παρέμβει κάποιος, ενημερώνοντας για ένα περιστατικό, και προσπαθήσει να διαχειριστεί την κυκλοφορία γύρω από το συμβάν, τόσο πιο γρήγορα θα ξεμπλοκάρει η κυκλοφορία».

Χωρίς ΛΕΑ

Σημαντικό εμπόδιο ωστόσο για την εφαρμογή αυτου του μέτρου είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ΛΕΑ σε όλο το μήκος του Κηφισού και όπου υπάρχει παραβιάζεται. «Πώς θα μετακινηθεί ένα ασθενοφόρο, ένα περιπολικό ακόμα και ένας γερανός όταν η ΛΕΑ ή δεν υπάρχει ή χρησιμοποιείται όποτε… εμφανίζεται ως κανονική λωρίδα κυκλοφορίας;» αναρωτιέται ο συγκοινωνιολόγος κ. Στράτος Παπαδημητρίου.

«Ο αριθμός των λωρίδων θα πρέπει να διαμορφωθεί από την αρχή. Να είναι τρεις σε όλο το μήκος του δρόμου. Με αυτό τον τρόπο τα αυτοκίνητα θα κινούνται ευκολότερα και ανετότερα» συμπληρώνει.

«Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Η λεωφόρος Κηφισού, όπως κάθε αυτοκινητόδρομος έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα. Αυτή μετριέται με τον αριθμό των οχημάτων, ανα λωρίδα, ανα συγκεκριμένο χρόνο που μπορεί να μετακινηθεί σε αυτήν. Στη λεωφόρο Κηφισού ωστόσο τα αυτοκίνητα είναι πολύ περισσότερα. Δεν χωράνε».

Εξυπηρετεί πολλές ανάγκες

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένας άξονας που στην πραγματικότητα διαπερνάει ολόκρηρη την Αττική από τον βορρά μέχρι την Αττική» αναφέρει ο κ. Παπαδάκος. «Στον δρόμο αυτόν υπάρχουν εργοστάσια, αποθήκες, εταιρίες με χιλιάδες εργαζόμενους. Εξυπηρετεί τα φορτηγά που έρχονται από την Αττική Οδό και θέλουν να κατευθυνθούν στο λιμάνι».

Ο Κ. Παπαδημητρίου θέτει και μια άλλη παράμετρο. «Η περιοδος του κορωνοϊού υπήρξε κομβική και για την χρήση των υπεργειων μέσων μαζικής μεταφοράς. Τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τα τραμ τα χρησιμοποιουν πλέον αποκλειστικά και μόνο όσοι δεν μπορούν να κάνουν αλλιως. Ολοι οι υπολοιποι παίρνουν το ΙΧ τους. Το δίκτυο του μετρό αποτελεί εξαιρεση αλλά όσο και εαν μεγαλώνει σταδιακά είναι μικρό σε σχέση με την ταυτόχρονη επέκταση του αστικού ιστού».

Τι μέτρα προτείνουν

Και οι δύο συγκοινωνιολόγοι αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να εφαμροστουν μέτρα όπως η υποχρεωτική επιβίβαση δύο ή τριών επιβατων σε κάθε ΙΧ τις ώρες αιχμής, η κλιμακωτή έναρξη εργασίας σε διαφορετικούς τομείς, η απαγόρευση κυκλοφορίας μεγάλων οχημάτων συγκεκριμένες ώρες.

Ή αναφέρουν σαν παράδειγμα εναν ανόλογο αυτοκινητοδρομο στην Τουρκία που στη μέση του είχε ειδικο διάδρομο αποκλειστικής κυκλοφορίας αρθρωτών μεγάλων σε μήκος και χωρητικότητα λεωφορείων που κινούνταν απο την αρχή του αυτοκινητόδρομου έως το τέλος του και πάλι ανάποδα.

Ενας δρόμος, μοναδικός στο είδος του σε ένα τεράστιο πια λεκανοπέδιο, υπερκορεσμένος, με τεχνικές ατέλειες – «θα πρέπει να εξασφαλίσουμε καλύτερη ορατότητα καλδεύονται τη φύτευση εγκαίρως, να φροντισουμε τα στηθαία ασφαλείας, την άσφαλτο και τη διαγράμμιση» είχε υπογραμμίσει πρόσφατα μιολώντας στην εφημερίδα Βραδυνή ο συγκοινωνιολόγος Γιώργος Γιαννής.

Ο οποίος γίνεται ακόμα πιο δύσβατος όταν προκαλείται ένα ατύχημα.

Το συμπέρασμα είναι απλό: «Το μποτιλιάρισμα στον Κηφισό θα εξακολουθήσει να είναι μια πραγματικότητα εκτός εαν υπάρξουν πραγματικά κινητρα ωστε να εγκαταλειψουμε τα ΙΧ μας» λένε οι συγκοινωνιολογοι που μιλησαν στο topontiki.gr. «Η πληγή του κυκλοφοριακού θα παραμείνει ανοιχτή. Και τα μέτρα που κατα καιρους εξαγγέλονται ασπιρίνες…»

Διαβάστε επίσης

Λέσβος: Νεκρός 38χρονος πρόσφυγας – Βρέθηκε σε βάρκα με 38 ακόμα άτομα

Πολιτική Προστασία: Σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης κηρύσσονται Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής

Ηράκλειο: 52χρονος παρακολουθούσε παιδιά που έκαναν προπόνηση σε κολυμβητήριο και αυνανιζόταν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κηφισός, Μπορεί, – Συγκοινωνιολόγοι, PhotosVideo,kifisos, borei, – sygkoinoniologoi, PhotosVideo