Κίνα: Πώς ένα λευκό φύλλο χαρτί έγινε σύμβολο της περιφρόνησης (Photos/Videos)
Αν το κύμα των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών στην Κίνα πυροδοτήθηκε από την οργή απέναντι στην στρατηγική της «μηδενικής Covid», αποκαλύπτει επίσης μια βαθιά απογοήτευση απέναντι στο κινεζικό πολιτικό σύστημα, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Σε πολλές πόλεις της Κίνας τις τελευταίες ημέρες, πλήθη Κινέζων διαδήλωσαν για να ζητήσουν το τέλος των υγειονομικών περιορισμών και περισσότερες πολιτικές ελευθερίες. Με βάση την διασπορά τους στην κινεζική επικράτεια, οι κινητοποιήσεις είναι οι σημαντικότερες από το 1989 και τις διαδηλώσεις
People in Beijing marching on the third ring road… singing… and holding up empty white papers…
The empty white paper symbolizes their protest against censorship in China.
sound …#China #ChinaProtests pic.twitter.com/Rwg24s9Nul
Το έναυσμα στάθηκε η πυρκαγιά στο Ουρουμτσί, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ. Οι αρχές κατηγορήθηκαν για τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid που παρεμπόδισαν το έργο της πυρόσβεσης και διάσωσης.
Ομως, λίγο κάτω από την επιφάνεια, η δυσαρέσκεια έχει βαθύτερες ρίζες. Η Κίνα είναι μία από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που εφαρμόζει δρακόντεια πολιτική υγείας, που περιλαμβάνει αυστηρά lockdown, αποκλεισμούς περιοχών, εκστρατείες μαζικών τεστ και μακροχρόνιες καραντίνες.
Στα όρια της υπομονής, τμήμα του πληθυσμού ήλπιζε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα χαλάρωναν μετά το Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο.
Ματαίως. Τελικά το καθεστώς του Πεκίνου ενίσχυσε τους υγειονομικούς περιορισμούς.
«Οι άνθρωποι έχουν φθάσει σε σημείο έκρηξης, διότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση στον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί για να τεθεί τέλος στην πολιτική της μηδενικής Covid» εξηγεί ο Alfred Wu Muluan, ειδικός Κινεζικής Πολιτικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Blank sheets of paper have become an iconic item during China Covid protests
Many are now referring to the movement as the "white paper revolution" or the "A4 revolution"
Follow latest
«Στον δρόμο προς το 20ό Συνέδριο αναμενόταν κάποια πολιτική αλλαγή», δηλώνει ο Yasheng Huang του MIT.
«Ομως η σύνθεση της ηγεσίας του Κονγκρέσου (αποτελούμενη αποκλειστικά από ανθρώπους του Σι Τζινπίνγκ και οπαδούς της πολιτικής της μηδενικής Covid), σκότωσε τις προσδοκίες και έπεισε τους ανθρώπους να λάβουν οι ίδιοι μέτρα».
«Ελευθερία λόγου»Στην δυσαρέσκεια που προκαλούν οι υγειονομικοί περιορισμοί προστέθηκαν γρήγορα τα αιτήματα για αλλαγές στο πολιτικό πεδίο.
Στην Σανγκάη, οι διαδηλωτές φώναζαν χθες το σύνθημα «Σι Τζινπίνγκ παραιτήσου!», «ΚΚΚ, φύγε!». «Ελευθερία στην Τέχνη», «Ελευθερία Λόγου», ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούγονταν στο Πεκίνο.
«Δεν θυμάμαι δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που να απαιτούν (ανοικτά) ελευθερία του Τύπου κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες», έγραψε η πολιτική επιστήμονας Maria Repnikova.
BREAKING: They’re calling it 白纸革命
The White Paper Revolution
People across China are holding up blank sheets of paper to protest CCP censorship pic.twitter.com/KX6LH3GAOg
«Το πραγματικά ενδιαφέρον με τις διαδηλώσεις αυτές είναι ο τρόπος με τον οποίο η προσοχή που εστιάζει σε ένα και μοναδικό θέμα», τους υγειονομικούς περιορισμούς, «απλώθηκε σε ευρύτερα πολιτικά θέματα».
Λευκό χαρτίΣτην πλειονότητά τους νέοι, οι διαδηλωτές, που κινητοποιήθηκαν μέσω του Ιντερνετ, προσέφυγαν σε έξυπνα στρατηγήματα για την παράκαμψη της κρατικής λογοκρισίας, κρατώντας λευκά φύλλα χαρτί ή ανεβάζοντας online άρθρα φτιαγμένα από παράλογες συνθέσεις «θετικών» λέξεων για να προσελκύσουν την προσοχή στην απουσία ελευθερίας της έκφρασης, μια τακτική που χρησιμοποιείται εν μέρει για να αποφύγουν τη λογοκρισία ή τη σύλληψη.
Protests have now spread to remote provinces of China. China has awakened. Residents protesting holding blank paper in Dali city in Yunnan province.#BlankpaperRevolution #Yunnan #RiseagainstCCP #FreeChina pic.twitter.com/5sbnyNsj4A
— Voices Against Autocracy (@VAA_2020) November 27, 2022«Τα λευκά φύλλα χαρτιού αντιπροσωπεύουν όλα όσα θέλουμε να πούμε αλλά δεν μπορούμε» δήλσε στο Reuters ο 26χρονος Τζόνι, ο οποίος συμμετείχε σε μία από τις συγκεντρώσεις στον ποταμό Λιανγκμά.
Σημειώνεται ότι η τάση αυτή με τα λευκά χαρτιά έχει τις ρίζες της στις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ το 2020, όπου οι ντόπιοι κρατούσαν λευκά χαρτιά για να διαμαρτυρηθούν κατά των δρακόντειων νέων νόμων εθνικής ασφάλειας της πόλης.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Κίνα, Στέφεν ΜακΝτόνελ, λέει πως η χειρονομία δεν είναι μόνο μια δήλωση για τη φίμωση της διαφωνίας, αλλά και ένα «είναι στο χέρι σου» προς τις αρχές, σαν να λέει «θα με συλλάβετε επειδή κρατάω ένα χαρτί που δεν λέει τίποτα;».
You’ll notice anti-#ZeroCovid protestors holding blank sheets of paper in #China. This is not only a statement about dissent being silenced here, it’s also an up yours to the authorities, as if to say ‘Are you going to arrest me for holding a sign saying nothing?”. pic.twitter.com/zY383aruRu
— Stephen McDonell (@StephenMcDonell) November 27, 2022Αρκετοί χρήστες στα social media δημοσίευσαν λευκά φύλλα χαρτιού ή φωτογραφίες τους που κρατούσαν λευκά φύλλα στα χρονολόγιά τους στο WeChat ή στο Weibo. Μέχρι το πρωί της Κυριακής, το hashtag «άσκηση λευκού χαρτιού» είχε μπλοκαριστεί στο Weibo.
南京传媒学院,学生举白纸被校方收走#新苏联笑话 pic.twitter.com/J5iidq3hKP
— 墙国蛙蛤蛤 (@GFWfrog) November 26, 2022«Αν φοβάσαι ένα λευκό χαρτί, είσαι αδύναμος μέσα σου» πόσταρε ένας χρήστης στο Weibo, το κινεζικό Twitter.
«Οι διαδηλωτές είναι πολύ νέοι και η οργή της βάσης είναι πολύ σφοδρή», λέει ο Alfred Wu Muluan.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που θα πρέπει να ανησυχεί την ηγεσία του κόμματος είναι η οργή των διαδηλωτών απέναντι στους ανώτατους αξιωματούχους του καθεστώτος, φαινόμενο πρωτοφανές από τις κινητοποιήσεις του 1989 που πνίγηκαν στο αίμα.
«Βάσει των διαστάσεων και της έντασης, πρόκειται για την σημαντικότερη κινητοποίηση νέων στην Κίνα από το φοιτητικό κίνημα του 1989», λέει ο Willy Wo-Lap Lam του ιδρύματος Jamestown.
«Το 1989, οι φοιτητές πρόσεχαν πολύ να μην επιτεθούν στην ηγεσία του κόμματος. Αυτήν την φορά, ζήτησαν απερίφραστα αλλαγή κατεύθυνσης».
Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν στα μεγάλα πανεπιστήμια του Πεκίνου και στις πόλεις της κεντρικής Κίνας όπως οι Γουχάν και Τσενγκντού και είχαν πρωτοφανείς διαστάσεις. Οι αναλυτές ωστόσο εφιστούν την προσοχή σε οποιαδήποτε σύγκριση με τα αιματηρά γεγονότα του 1989.
In Beijing, the slogan of Sitong Bridge was revived again at Liangma Bridge.#PengLifa#TheGreatTranslationMovement pic.twitter.com/O28vVyDcGp
— The Great Translation Movement 大翻译运动官方推号 (@TGTM_Official) November 27, 2022«Δεν υπάρχει ίσως γενική διεκδίκηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων πέραν τις εξόδου από την πολιτική της μηδενικής Covid», έγραψε στο Twitter η Chenchen Zhang, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Durham.
«Η σημερινή νεολαία των πόλεων έχει μεγαλώσει με την οικονομική ανάπτυξη, με τα κοινωνικά δίκτυα και μία παγκοσμιοποιημένη λαϊκή κουλτούρα».
«Η οργή είναι πολύ σφοδρή»Στην Κίνα, οι σπάνιες δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατευθύνονται συνήθως εναντίον τοπικών αξιωματούχων και επιχειρήσεων, ενώ το Πεκίνο «εμφανίζεται ως καλοπροαίρετη δύναμη που κινείται για να σώσει τους ανθρώπους από την διαφθορά των τοπικών αξιωματούχων», σύμφωνα με την καθηγήτρια.
Αυτήν την φορά, «η κεντρική κυβέρνηση γίνεται πλέον στόχος, διότι οι άνθρωποι κατανοούν ότι η “μηδενική Covid” είναι η πολιτική της», εξηγεί η Mary Gallagher, διευθύντρια του Κέντρου Κινεζικών μελετών του Πανεπιστημίου του Michigan.
Πώς θα αντιδράσει το Πεκίνο;«Η οργή είναι πολύ σφοδρή, αλλά δεν μπορούν να συλλάβουν όλον τον κόσμο», λέει ο Alfred Wu Muluan.
CHENGDU — Protesters symbolically hold up blank pieces of white paper as protests grow across Chinapic.twitter.com/vRMNDNMdjs
— Election Wizard (@ElectionWiz) November 27, 2022Σύμφωνα με τον Peter Frankopan, καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η θέση της αστυνομίας είναι δύσκολη.
«Θα υπάρξει σημαντική συμπάθεια, κυρίως των νέων αστυνομικών, απέναντι στους διαδηλωτές. Κατά συνέπεια, μια διαταγή για καταστολή εμπεριέχει επίσης ρίσκα».
Πιθανότατα, η κινεζική ηγεσία θα αναγκασθεί να αντιμετωπίσει δημόσια αυτήν την αναταραχή.
«Ο Σι και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα αναγκασθούν να εμφανισθούν αργά ή γρήγορα. Διαφορετικά, η διαμαρτυρία κινδυνεύει να συνεχισθεί», σύμφωνα με τον Willy Wo-Lap Lam.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχισθούν.
«Μου φαίνεται ότι η δυσαρέσκεια μάλλον αυξάνεται παρά καταλαγιάζει», λέει ο Peter Frankopan.
Διαβάστε επίσης:
Κίνα: Πρωτοφανείς αντιδράσεις με αφορμή τα μέτρα κατά της πανδημίας – Πού μπορεί να οδηγηθεί η χώρα (videos)
Ισραήλ: Διέρρευσε ηχογραφημένο μήνυμα του νέου υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας με την προώθηση της ακροδεξιάς του ατζέντας
Ερντογάν: Άμεση οικοδόμηση των σχέσεων Τουρκίας – Αίγυπτου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου απάντησε on air για τις φήμες περί χωρισμού από τον Νάσο Γαλακτερό
- Ταξιδιώτης του χρόνου «αποκαλύπτει» τον νικητή του Μουντιάλ 2022 με πλάνα από τον τελικό (vid)
- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Κατέρρευσε μέρος της σκηνής – Τραυματίστηκαν μαθητές
- Θεσσαλονίκη: Γιατί πήγε στο ξενοδοχείο η 19χρονη συνοδηγός μετά το δυστύχημα στην Καμάρα - Τι λέει στο ethnos.gr ο δικηγόρος της
- Μητέρα δεν μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς, έφτιαξε Only Fans και βγάζει πάνω από 100.000 ευρώ το μήνα
- Ασπιρίνη: Κάνει τελικά καλό στην καρδιά;
- Ελένη Μενεγάκη: Οι φωτογραφίες από το παρελθόν που είναι αγνώριστη
- Μπλε λωρίδα ταξί: Ο λόγος που υπάρχει αυτή η γραμμή
- Ανάστολή λειτουργίας του παιδικού σταθμού στο Θέρμο.
- GNTM 5: Νόμιζε πως έχει την καλύτερη φωτογραφία και τελικά αποχωρεί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Μουντιάλ 2022: Μετά από ματς-«θρίλερ» η Γκάνα επικράτησε 3-2 της Νότιας Κορέας και μπήκε στο κόλπο της πρόκρισης (Videos)
- Μητσοτάκης από Λονδίνο: Μετά τις εκλογές αναμένω «έκρηξη» επενδύσεων διότι θα έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας (Photos)
- Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: «Χάσμα γενεών» σε ότι αφορά τις γεύσεις και το… «μπάτζετ»: Οι προτιμήσεις και οι ανησυχίες των Ελλήνων
- Όνειρο τηλεθέασης για τον ΑΝΤ1 χάρη στα ματς του Μουντιάλ
- Κιβωτός του Κόσμου: Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα σπίτια του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας
- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Υποχώρησε μέρος της σκηνής – Ελαφρά τραυματίστηκαν τρία παιδιά
- Κίνα: Πώς ένα λευκό φύλλο χαρτί έγινε σύμβολο της περιφρόνησης (Photos/Videos)
- Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (Photos)
- HIV – Προφυλακτική θεραπεία: Πότε θα είναι διαθέσιμη στη χώρα
- Κιβωτός του Κόσμου: Νέα καταγγελία πατέρα παιδιού με αναπηρία – «Έκανα δωρεά ένα ακίνητο αλλά εξαπατήθηκα» (Video)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Κίνα: Πώς ένα λευκό φύλλο χαρτί έγινε σύμβολο της περιφρόνησης (Photos/Videos)
- Οι Metallica επιστρέφουν με νέο τραγούδι και δίσκο (Video)
- HIV – Προφυλακτική θεραπεία: Πότε θα είναι διαθέσιμη στη χώρα
- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Υποχώρησε μέρος της σκηνής – Ελαφρά τραυματίστηκαν τρία παιδιά
- Κιβωτός του Κόσμου: Νέα καταγγελία πατέρα παιδιού με αναπηρία – «Έκανα δωρεά ένα ακίνητο αλλά εξαπατήθηκα» (Video)
- Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: «Χάσμα γενεών» σε ότι αφορά τις γεύσεις και το… «μπάτζετ»: Οι προτιμήσεις και οι ανησυχίες των Ελλήνων
- Μουντιάλ 2022: Μετά από ματς-«θρίλερ» η Γκάνα επικράτησε 3-2 της Νότιας Κορέας και μπήκε στο κόλπο της πρόκρισης (Videos)
- Κιβωτός του Κόσμου: Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα σπίτια του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζουν τα μηνύματα στο σημείο που παρασύρθηκε η 21χρονη φοιτήτρια
- Ποιος είναι ο λόγος που τα λάστιχα των αυτοκινήτων έχουν μαύρο χρώμα
- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Κατέρρευσε μέρος της σκηνής, τραυματίστηκαν μαθητές
- Σοκ στο Ηράκλειο: 33χρονος ήπιε 2 καρτέλες φάρμακα και έκοψε τις φλέβες του
- Λαγκάρντ: Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων
- Σπάνιο περιστατικό στο Μεξικό: Μωρό γεννήθηκε με τριχωτή ουρά
- Κρήτη | Αναστάτωση μέσα σε αεροπλάνο – Επιβάτης υπέστη εγκεφαλικό
- Δεν πτοείται ούτε από… συλλήψεις η Κροάτισσα Ιvana Knoll – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
- Γερουλάνος: Τιμή και πρόκληση η θέση του Τομεάρχη Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ