ΚΙΝΑΛ: Στόχος πλέον η δημιουργία ενός τρίτου πόλου ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Τάσεις σταθεροποίησης φαίνεται ότι παρουσιάζει η δημοσκοπική πορεία του ΚΙΝΑΛΛ το τελευταίο διάστημα, υποχρεώνοντας την ηγεσία του να λάβει μέτρα ώστε να διατηρηθεί το momentum που προκάλεσε η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του κόμματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου στο σύνολο των ερωτηθέντων το ΚΙΝΑΛΛ λαμβάνει

14%, όσο και στην προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας, σε αντίθεση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, που «τσιμπάνε» από μια εκατοστιαία μονάδα έκαστο (32% και 23% αντίστοιχα), ενώ στην εκτίμηση ψήφου το ΚΙΝΑΛΛ «πιάνει» 14,5%, έναντι 33,5% της Ν.Δ. και 23,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς ερμηνεύονται τα ποσοστά

Από μία άποψη η… σταθερότητα αυτή μπορεί να ερμηνευτεί ως θετικό στοιχεία για το ΚΙΝΑΛΛ, υπό την έννοια ότι το κόμμα σταθεροποιείται σε διψήφιο ποσοστό, αρκετά ψηλότερα από τις εκλογικές του επιδόσεις, και μετατρέπεται σε σαφή «τρίτο πόλο» στο πολιτικό σκηνικό. Από την άλλη, ωστόσο, η… ακινησία στα ποσοστά μπορεί και να σημαίνει ότι το κόμμα φτάνει σταδιακά σε «πλαφόν» και ότι κάπου εκεί βρίσκεται και το όριό του.

Όλα αυτά φυσικά είναι εικασίες, καθώς το ρευστό πολιτικό σκηνικό – που γίνεται ακόμα πιο ρευστό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών αυτού για την Ελλάδα – δύσκολα επιτρέπει προβλέψεις. Πολλώ δε μάλλον αν κάποιος αναλογιστεί ότι στην ίδια δημοσκόπηση ο Ανδρουλάκης με ποσοστό 24% (αυξημένο κατά δύο μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση) καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο ερώτημα για το ποιος πολιτικός εκφράζει καλύτερα τους ψηφοφόρους, λίγο πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (26%) και μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα (21%), που σημαίνει ότι το «άστρο» του προέδρου του ΚΙΝΑΛΛ παραμένει σε ανοδική πορεία.

Οι στόχοι Ανδρουλάκη

Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Ανδρουλάκης βρήκε άλλη μια ευκαιρία να περιγράψει τους στόχους του και κυρίως να διαφοροποιηθεί από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «εγώ δεν πολιτεύομαι με μεζούρα, αλλά αξιακά, το πρόβλημα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θέλουν την παράταξή μας αποκούμπι. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, και έχουν αλλάξει ραγδαία. Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφία της στιγμής, για μένα η πρώτη μεγάλη και πραγματική δημοσκόπηση είναι οι εκλογές».

Παράλληλα, ως προς τους στόχους του για το ΚΙΝΑΛΛ τόνισε ότι «ο πρώτος στόχος είναι να έχουμε 10 – 15 σημεία μεγάλων πολιτικών αλλαγών στους θεσμούς, την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα. Το δεύτερο είναι να έχω ένα σύγχρονο, ανανεωμένο, υψηλής αξιοπιστίας ανθρώπινο δυναμικό που θα το εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός για να κάνει το πρόγραμμα αυτό πράξη. Και το τρίτο είναι η ανατροπή των συσχετισμών. Αν αυτό που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις συνεχιστεί, τι θα έχουμε την πρώτη Κυριακή; Δύο ηττημένα κόμματα».

«Θα είμαστε οι νικητές»

Μάλιστα, θέλοντας να υπογραμμίσει την αυτονομία του ΚΙΝΑΛΛ, όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, σημείωσε με νόημα ότι «το δίλημμα δεν θα είναι αν θα πάνε κάποιοι με τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα είναι αν θα πάνε με τους νικητές ή τους ηττημένους – και εμείς θα είμαστε οι νικητές. Το ζήτημα είναι: Οι ηττημένοι θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα των νικητών; (…) Είναι θέμα καθημερινού αγώνα, προσπάθειας, να τα καταφέρουμε. Εμείς θα μιλήσουμε για ανατροπή της σημερινής παθογένειας της χώρας. Δυστυχώς απέτυχε ο κ. Τσίπρας, αποτυγχάνει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα;».

Και συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο τόνισε ότι «η Ν.Δ. συσσωρεύει συνεχώς αποτυχίες και ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εναλλακτική. Τη βίωσε αυτήν την “εναλλακτική” ο ελληνικός λαός για πέντε χρόνια, είδε τη στασιμότητα, την υποβάθμιση, είδε ότι δεν μπορούν να γίνουν ένα σοβαρό κεντροαριστερό ευρωπαϊκό κόμμα. Άρα, σε αυτό το περιβάλλον έχουμε μια πολύ μεγάλη και ιστορική ευκαιρία: να αναταχθεί η δημοκρατική παράταξη και να δώσει μια άλλη προοπτική στον ελληνικό λαό απαντώντας και στα θέματα».

Το στρατηγικό πλαίσιο

Όλο αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι αποτελεί την απάντησή του στις κατηγορίες για ίσες αποστάσεις μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ επιχειρεί να φέρει την κριτική «τούμπα» και να τονίσει ότι το κόμμα του είναι μια τρίτη βιώσιμη επιλογή ανάμεσα στον διπολισμό των δύο «μεγάλων», τους οποίους και κατηγορεί για αποτυχημένες πολιτικές και επιλογές.

Παράλληλα, φαίνεται ότι πλέον απευθύνεται και σε ένα ευρύτερο κοινό, το οποίο ενδεχομένως έχει απογοητευτεί από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας μια εναλλακτική που να συνδυάζει και προοδευτικές πολιτικές και ευρωπαϊκό προφίλ.

Αυτό το «παιχνίδι ισορροπίας» φαίνεται ότι αποτελεί τη στρατηγική επιλογή της νέας ηγεσίας, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες ενεργοποίησης των πολιτών που συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου, μέχρι και το συνέδριο, όπου αναμένεται όλο αυτό το πλέγμα ιδεών και προτάσεων να αποτυπωθεί σε κείμενο (και, παράλληλα, να οριστικοποιηθεί το όνομα του κόμματος σε «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ», όπως ανέφερε και ο Ανδρουλάκης).

Το βλέμμα, φυσικά, βρίσκεται στραμμένο στις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν (άλλωστε ο Ανδρουλάκης δήλωσε πως «απ’ ό,τι βλέπω, τα γεγονότα θα τρέξουν» στέλνοντας και εσωτερικό μήνυμα), οπότε θα γίνει ο πρώτος «λογαριασμός», αλλά και οι όποιες κινήσεις κριθούν απαραίτητες σε επίπεδο πολιτικής και στρατηγικής.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Κυρώθηκαν οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Ιταλία, Κύπρο και Ισραήλ

Γιατί επανήλθαν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές μέσα στην άνοιξη – Όλο το παρασκήνιο

Σύγκληση του Συμβουλίου του ΙΜΟ για την ασφάλεια σε Μαύρη και Αζοφική Θάλασσα ζητεί η Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα