ΚΙΝΑΛ: Τελευταίο ετάπ και στα «κόκκινα» η αντιπαράθεση

«Εννιά και σήμερα» – σύμφωνα με τη στρατιωτική αργκό – έμειναν για τον πρώτο γύρο της διαδικασίας για την εκλογή του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ και η αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων ανεβαίνει σε ένταση.

Με το διακύβευμα να μην είναι μόνο ο νέος πρόεδρος, αλλά και η φυσιογνωμία και πολιτική ταυτότητα που θα έχει πλέον το κόμμα, οι έξι υποψήφιοι ξεδιπλώνουν σταδιακά τα τελευταία κομμάτια της στρατηγικής τους, ενόψει μιας εκλογικής διαδικασίας που οι δημοσκόποι χαρακτηρίζουν τουλάχιστον αμφίρροπη – αν όχι εντελώς απρόβλεπτη, καθώς ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό το

εκλογικό σώμα, δηλαδή, ποιοι θα είναι αυτοί που θα μεταβούν στις κάλπες για να εκλέξουν τον διάδοχο της Φώφης Γεννηματά που τόσο αδόκητα έφυγε από τη ζωή.

ΕΔΕΚΑΠ: Όχι ψήφος από μέλη άλλων κομμάτων

Ως προς το ζήτημα των εκλογέων, η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του ΚΙΝΑΛ διευκρίνισε ότι στην εκλογική διαδικασία μπορούν να συμμετάσχουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος, προσδιορίζοντας ότι «όποιος/α δεν είναι μέλος του Κινήματος υπογράφει αίτηση και βεβαιώνει ότι δεν είναι μέλος άλλου πολιτικού κόμματος, ότι αποδέχεται και αναλαμβάνει πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αντίστοιχη ιδιότητα με βάση τα σχετικά άρθρα του Καταστατικού και ακόμα συναινεί και εξουσιοδοτεί το Κίνημα Αλλαγής για τη χρήση των στοιχείων του καταλόγου ψηφισάντων με βάση το νομικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Η ανακοίνωση αυτή κρίθηκε, προφανώς, αναγκαία, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προχωρήσει σε καταγγελίες ότι στελέχη της Ν.Δ. και εξωθεσμικά κέντρα παρεμβαίνουν στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας ότι δεν μιλά χωρίς να έχει αποδείξεις, ωστόσο δεν είπε ονόματα καθώς, όπως εξήγησε, μπορεί οι κινήσεις αυτές να γίνονται εν αγνοία των συνυποψηφίων του. Να σημειωθεί εδώ ότι ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός με τη Ν.Δ. Θανάσης Γιαννόπουλος δήλωσε ότι προτίθεται να συμμετάσχει στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ και να στηρίξει τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος, από την πλευρά του, είπε στο Mega ότι δεν τον φοβίζει να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και ψηφοφόροι από άλλα κόμματα, έστω και αν τον καταψηφίσουν, γιατί έτσι θα μεγαλώσει το εκλογικό σώμα και θα σπάσουν οι κομματικοί μηχανισμοί.

Η «προοδευτική κυβέρνηση»

Όπως είναι φυσικό, η κατάσταση αυτή δημιουργεί μια ρευστότητα, την οποία οι υποψήφιοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τον Νίκο Ανδρουλάκη, μέσω του Mega, να στέλνει το μήνυμα ότι ο ίδιος έμεινε στην παράταξη όταν άλλοι έφυγαν (ο Γιώργος Παπανδρέου με το ΚΙΔΗΣΟ και ο Ανδρέας Λοβέρδος με το ΡΙΚΣΣΥ), ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται να ψηφίσουν εγγεγραμμένα μέλη άλλων κομμάτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ίσως επιδιώξουν να ευνοήσουν τους δύο αντιπάλους του. Παράλληλα, απαντώντας σε φήμες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, αν εκλεγεί πρόεδρος, να ορίσει ως πρόεδρο της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ κάποιον εκ των συνυποψηφίων του, ενώ σημείωσε με νόημα ότι όποιος από το κόμμα στραβοκοιτάζει προς Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύει την προσπάθεια της παράταξης.

Η τελευταία αυτή φράση του Ν. Ανδρουλάκη φέρνει στο προσκήνιο άλλο ένα σημείο τριβής εντός του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή το ζήτημα της «προοδευτικής κυβέρνησης» που ανακίνησε ο Γιώργος Παπανδρέου με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Από τη στιγμή που ο Λοβέρδος πήρε σαφείς αποστάσεις από την προοπτική αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί «κλείσιμο του ματιού» στον ΣΥΡΙΖΑ, και οι υπόλοιποι υποψήφιοι μοιάζουν να την… ξορκίζουν σε κάποιον βαθμό, τονίζοντας ότι στόχος του καθενός είναι η αυτοτέλεια του κόμματος και η ενδυνάμωσή του, χωρίς να δείχνουν προτιμήσεις για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.

Το debate

Για να γυρίσουμε στα της επικαιρότητας, όλα μοιάζουν έτοιμα για το debate των «πέντε» στην ΕΡΤ στις 29 Νοεμβρίου – ως γνωστόν ο Παπανδρέου δεν θα συμμετάσχει – καθώς υπήρξε συμφωνία και για τις τελευταίες λεπτομέρειες για το φορμάτ, τους δημοσιογράφους που θα υποβάλλουν τις ερωτήσεις (συντονίστρια θα είναι η Ανδριάννα Παρασκευοπούλου και μαζί της θα «εξετάσουν» τους υποψήφιους οι Παύλος Τσίμας, Τάσος Παππάς και Γιώργος Κουβαράς) και η θεματολογία της τηλεμαχίας.

Με ερωτήσεις ώς 30 δευτερόλεπτα και απαντήσεις ώς 90 δευτερόλεπτα, η διάρκεια περίπου 140 λεπτών του debate μοιάζει επαρκής, ενώ η θεματολογία καλύπτει ευρύ φάσμα, από την πανδημία ώς τη φυσιογνωμία του κόμματος.

Επίσης, θα υπάρξουν μια ελεύθερη ερώτηση δημοσιογράφων εκτός θεματικών κύκλων και μια ελεύθερη ερώτηση μεταξύ συνυποψηφίων.

Η τηλεμαχία αυτή θεωρείται ως ένα μείζον «στοίχημα» για τους υποψηφίους, καθώς σε πολύ πρακτικό επίπεδο τους δίνει τη δυνατότητα να «κοινωνήσουν» τις θέσεις τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και ευρύτερο κοινό και, παράλληλα, τους επιτρέπει να αναμετρηθούν τετ-α-τετ και όλοι μαζί, επιχειρώντας να ισχυροποιήσει ο καθένας τη θέση του, όχι μόνο για την εκλογική αναμέτρηση, αλλά και για την «επόμενη μέρα».

Όσον αφορά στον «απόντα» Γιώργο Παπανδρέου, από το Mega έστειλε το μήνυμα ότι η συμμετοχή του στις εκλογικές διαδικασίες δεν είναι «ούτε ρεβάνς ούτε προσωπική δικαίωση», λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει δικαίωση των θέσεων του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, του έργου που έκανε το ΠΑΣΟΚ όταν πήρε όλο το βάρος και ευθύνες που δεν είχε το ίδιο. Δικαίωση για τις θέσεις και τις προοπτικές, τις αρχές του κόμματος».

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Ποια ημερομηνία θα καθορίσει τι Χριστούγεννα θα κάνουμε – Γιατί η κυβέρνηση πιέζει τους εμβολιασμένους

Γερμανία: Γεγονός η κυβέρνηση «φωτεινού σηματοδότη» – Οι βασικές της θέσεις, ποια υπουργεία παίρνουν FDP και Πράσινοι (Photos/Video)

Τσίπρας: Η ανικανότητα Μητσοτάκη οδηγεί και σε εκατόμβη θυμάτων και σε lockdown που θα μπορούσε να αποφευχθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΙΝΑΛ, Τελευταίο,kinal, teleftaio