ΚΙΝΑΛΛ με όρους Φώφης - Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, αλλά με ρίσκο η εκπαραθύρωση Βενιζέλου

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Και εκεί που όλοι πίστευαν ότι το... «πρωτάθλημα» των εθνικών εκλογών θα ήταν μειωμένου ενδιαφέροντος, ήρθε η Φώφη Γεννηματά και έβαλε γκολ από τα αποδυτήρια. Σε αντίθεση, βέβαια, με έναν κανονικό αγώνα ποδοσφαίρου, στο τέλος θα φανεί αν πρόκειται για το νικητήριο τέρμα ή για αυτογκόλ. Η κίνηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να δείξει με τον τρόπο της, επί της ουσίας, την πόρτα της εξόδου στον Ευάγγελο Βενιζέλο θεωρείται

μια υψηλού πολιτικού ρίσκου απόφαση σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι τέτοιο που να δίνει έναυσμα για πανηγυρισμούς στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς έμεινε μακριά από το διψήφιο ποσοστό που ήθελε, και πλέον το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η όλη συζήτηση που άνοιξε, μετά τη σύγκρουση της Γεννηματά με τον Βενιζέλο, προσθέτει λίπασμα στο κλίμα εσωστρέφειας ή ενισχύει τη συσπείρωση με κλείσιμο του ματιού στους «πράσινους» ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον, έναν μήνα πριν από τις εθνικές κάλπες που μετ’ επιτάσεως ζητούσε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, υιοθετεί και στις συνεντεύξεις της έναν πιο σκληρό τόνο, ενόψει της αναμέτρησης που θα δείξει αν το κόμμα θα μεγαλώσει ή αν θα παραμείνει στις συμπληγάδες του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Στη Χαριλάου Τρικούπη, όπως είναι φυσικό, δεν μιλούν για αποπομπή, αλλά τονίζουν ότι δεν ήταν ποτέ αυτονόητο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ήταν επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ωστόσο, παρατηρητές των εξελίξεων στο Κίνημα Αλλαγής εκτιμούν ότι πρόκειται για μια σχεδιασμένη κίνηση, αφενός με στόχο τους ψηφοφόρους για τους οποίους ο τέως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποτελεί «κόκκινο πανί», και αφετέρου για να καταδειχθεί ότι στο κόμμα δεν υπάρχουν «βαρίδια» – για το δεύτερο υπενθυμίζεται ότι η Φώφη Γεννηματά έχει προκληθεί κατ’ επανάληψη από τον Αλέξη Τσίπρα.

Εσωκομματικό... καμίνι
Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ επιδεικνύει αρχηγική πυγμή, αλλά ταυτόχρονα επιχειρεί να στείλει μήνυμα (έστω και διφορούμενο) νίκης και ενότητας μιας και ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος με απόφασή της τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ήταν αντίπαλός της στις εσωκομματικές εκλογές.

Βέβαια, από την άλλη δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μια κίνηση που θα φέρει μικρά εκλογικά οφέλη. Ο τέως δήμαρχος Αθηναίων, αν και θεωρείται αξιόλογος πολιτικός, όπως λέγεται, δεν εκπέμπει πολιτική ακτινοβολία, κάτι που φάνηκε, όπως σημειώνεται, και από την τέταρτη θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Όσο μένει να αποδειχθεί εάν το εκλογικό σώμα θα πειστεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, πολλοί είναι αυτοί που εικάζουν ότι η Φώφη Γεννηματά «στρώνει χαλί» για την επόμενη μέρα και στο εσωτερικό και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Πάντως, τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τη... βόμβα Γεννηματά, το σχέδιο φαίνεται να... περπατά για την ηγεσία του κόμματος, καθώς το εσωκομματικό πρόβλημα θεωρείται διαχειρίσιμο, μιας και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ουσιαστικά, δεν τον ακολούθησαν πρωτοκλασάτα στελέχη, τα οποία περιορίστηκαν σε δηλώσεις υποστήριξης του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και συγκεκαλυμμένες και μη προειδοποιήσεις προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛΛ για το μετεκλογικό κόστος που η κίνησή της μπορεί να έχει για την ίδια.
Τουλάχιστον έτσι κατεγράφησαν οι αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών, τόσο σε επίπεδο δημόσιου λόγου όσο και κατά τη διάρκεια της πολύωρης κοινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος το μεσημέρι της Τρίτης. 

Εάν την επομένη των εκλογών τεθεί θέμα ηγεσίας λόγω του αποτελέσματος, οι «δελφίνοι» έχουν πάρει ήδη το μήνυμα. Επιπλέον, στελέχη όπως ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ή ο Παύλος Γερουλάνος, που τα πήγε πολύ καλά στον Δήμο Αθηναίων, δύσκολα θα διεκδικήσουν την αρχηγία χωρίς να είναι βουλευτές.

Θέλει το κουμάντο
Η απομάκρυνση Βενιζέλου, θεωρητικά τουλάχιστον, ανοίγει ένα παράθυρο συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο η παρουσία του Βενιζέλου στο κόμμα κρατούσε ερμητικά κλειστό, με τον ίδιο να έχει αναλάβει προσωπικά τον ρόλο της «Νεμέσεως» του ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός Βουλής. Η Φώφη Γεννηματά για την ώρα κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το τι θα κάνει στην περίπτωση που ο σχηματισμός κυβέρνησης απαιτεί και άλλον συμμετέχοντα, κρατώντας ίσες αποστάσεις τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου.

Στην ουσία η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ με την κίνησή της αυτή αφαιρεί από το Κίνημα Αλλαγής έναν προφανή πόλο ισχύος και καθιστά σαφές ότι η όποια μετεκλογική συζήτηση θα γίνει με τους δικούς της όρους και τις δικές της προϋποθέσεις. Από την άλλη βέβαια – και αυτό είναι ένα στοιχείο που αναγνωρίζουν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής – υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η αποχώρηση Βενιζέλου να οδηγήσει σε αποσυσπείρωση το εκλογικό σώμα του κόμματος και από παίκτης να μετατραπεί σε κομπάρσο των εξελίξεων.

Βέβαια, η Φώφη Γεννηματά, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Open, επέμεινε στην επιλογή της διεύρυνσης και της ανανέωσης, αλλά και στο ότι χρησιμοποιεί πολιτικά και όχι προσωπικά κριτήρια. «Εμείς στέλνουμε μήνυμα στους πολίτες για το που θέλουμε να πάμε» σημείωσε χαρακτηριστικά. Και τόνισε ότι «δεν έχει υπάρχει συζήτηση για ψήφο ανοχής. Ωστόσο θα συζητηθεί την ώρα που πρέπει. Το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος θα το υποδείξει ο λαός με την ψήφο του».

Στην ίδια συνέντευξη ισχυρίστηκε ότι, αν ήταν στη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου, θα επέλεγε να κατέβει με σταυρό, μια απάντηση, βέβαια, που δεν διαφωτίζει περισσότερο όσους είναι σκεπτικοί απέναντι στην επιλογή Καμίνη για το Επικρατείας και στο γιατί δεν προτάθηκε στον τέως δήμαρχο να «μαζέψει» τους σταυρούς των Αθηναίων.

«Ένα ΚΙΝΑΛΛ χωρίς Βενιζέλο»
Από τη μεριά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει ότι το πραγματικό μήνυμα που στέλνει η ηγεσία είναι ότι επιθυμεί ένα «ΚΙΝΑΛΛ χωρίς Βενιζέλο». Επιτέθηκε στη Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι η πρόεδρος του κόμματος «αναγνώρισε ότι η Ν.Δ. θα έχει αυτοδυναμία και απέδωσε ρόλο στο ΚΙΝΑΛΛ αντιπολίτευσης, μιας αντιπολίτευσης ανταγωνιστικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε επιλογή αυτοχειριασμού της παράταξης».

Συνεχίζοντας σε ιδιαίτερα οξύ τόνο ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «το ερώτημα ήταν εάν εμένα ήθελε να με έχει στη Βουλή. Ήθελε να στείλει ένα μήνυμα. Το μήνυμα εστάλη, ότι αλλάζει το ΚΙΝΑΛΛ, ότι υπάρχει ένα ΚΙΝΑΛΛ χωρίς τον Βενιζέλο. Το επεισόδιο προκλήθηκε για να στείλει η κ. Γεννηματά ένα μήνυμα. Είμαι θύμα μιας σκοπιμότητας που εκφράζει προσωπικά η κ. Γεννηματά». 

ΚΙΝΑΛΛΓεννηματάΒενιζέλοςκεντροαριστεράIssue: 2076Issue date: 6-6-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα