«Κίνημα της πετσέτας»: Συνελήφθη ο δήμαρχος Σερίφου – Νέα καταγγελία για τη Νάξο (videos)

Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα το «Κίνημα της πετσέτας», που ξεκίνησε από την Πάρο αλλά εξαπλώνεται και σε άλλα ελληνικά νησιά.

Ο Δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης περιέγραψε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» τι συνέβη και συνελήφθη. Όπως ανέφερε, υπήρχε απόφαση που έλεγε ότι ένα κατάστημα ήταν παράνομο και έπρεπε να σφραγιστεί. «Σφραγίσαμε το κατάστημα όμως μου έκαναν μήνυση για παράβαση καθήκοντος και για κατάχρηση εξουσίας και απλή δυσφήμιση», ανέφερε.

«Πήγαμε να επιβάλλουμε το νόμο την απόφαση των δικαστηρίων και των διοικητικών αρχών και βρεθήκαμε συλληφθέντες ως κατηγορούμενοι»

λέει.

Ωστόσο, όπως είπε η κατάληψη των παραλιών δεν είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό στη Σέριφο. «Είμαστε υπέρμαχοι να τηρείται η νομιμότητα, ναι στην επιχειρηματικότητα αλλά να είναι υπό τις προϋποθέσεις του νόμου».

«Έβαλε μπουλντόζα για να βγάλει τα βράχια από παραλία της Νάξου»

Σε νέα καταγγελία προχώρησε η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος του «Κινήματος “Σώστε τις παραλίες της Νάξου”».

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, είπε ότι στη Νάξο υπάρχουν δύο θέματα, το ένα είναι το κοινό φαινόμενο που παρακολουθούμε και σε άλλα νησιά με τις ομπρελοξαπλώστρες να έχουν εξαπλωθεί και να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παραλίας, στο 80-90%. Το δεύτερο, όπως ανέφερε είναι ότι πληθαίνουν οι κατασκευές ξύλου ή και τσιμέντου, πέργκολες, εξέδρες κλπ.

Η κ. Ανδριανοπούλου υπογράμμισε ότι δυστυχώς η καταστροφή της παραλίας και η παρεμπόδιση της προσέλευσης στον αιγιαλό παίρνει μεγάλες διαστάσεις με αποκορύφωμα τον εκβραχισμό μέσα από τη θάλασσα. «Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια από την παραλία της Πλάκας».  

Η κ. Αδριανοπούλου τόνισε ακόμα ότι οι μαζικές καταγγελίες κατοίκων έγιναν και πέρυσι αλλά φέτος οι κάτοικοι είναι συσπειρωμένοι και οργανωμένοι.

«Λουκέτο» σε τρεις επιχειρήσεις στην Πάρο

Οι πρωτοβουλίες πολιτών ενάντια στην παράνομη κατάληψη παραλιών από επιχειρήσεις, προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης, που υποσχέθηκε ελέγχους.

Ήδη έχουν κλείσει τρεις επιχειρήσεις στη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου. Στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης των εν λόγω επιχειρήσεων απο την παραλία.

Στη Σάντα Μαρία μάλιστα έγινε η πρώτη σύλληψη από την Αστυνομία για επιχείρηση που καταλάμβανε παράνομα τμήματα της ζώνης αιγιαλού με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη έχει διατάξει τη διερεύνηση των δημοσιευμάτων που αφορούν την κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο καθώς επίσης και τη λειτουργία καταστήματος στη Σέριφο, παρά το γεγονός ότι είχε σφραγιστεί.

«Μιλάμε για την ελευθερία του ανθρώπου, όπως προβλέπεται από το σύνταγμα της Ελλάδος να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον ελεύθερο χώρο», τόνισε το μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες, Δαμιανός Γαβαλάς.

Πρώτη νίκη στην Πάρο

Την πρώτη του «νίκη» κατάφερε να εξασφαλίσει το «Κίνημα της πετσέτας» στην Πάρο.

Όπως «ανέβασε» χρήστης του Facebook φωτογραφικό υλικό, η παραλία στη μικρή Σάντα Μαρία της Πάρου «ελευθερώθηκε» σε ένα μεγάλο μέρος της από ξαπλώστρες και μπορούν οι λουόμενοι πλέον να απλώνουν τις πετσέτες τους και να απολαμβάνουν την παραλία.

«Εκτός ελέγχου»

Τα μέλη της «Κίνησης Πολιτών για ελεύθερες παραλίες» έκαναν έρευνα στις συμβάσεις παραχωρήσεων των παραλιών και με αεροφωτογραφίες διαπίστωσαν, όπως λένε, πως η κατάσταση έχει ξεφύγει, σύμφωνα με το Mega.

Πάνω από 20 παραλίες της Πάρου φαίνεται να έχουν καταληφθεί εξ ολοκλήρου από ξαπλώστρες που φθάνουν μπροστά στο κύμα, με τις τιμές να ξεπερνούν τα 100 ευρώ.

«Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, διώχνουν τον κόσμο, του λένε πήγαινε αλλού», λένε μέλη του κινήματος.

Αρμόδια για τις παραβάσεις είναι η Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου αναφέρει ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, διευκρινίζοντας πως υποχρέωση του δήμου είναι η αυτοψία και αυτό έχει ήδη γίνει.

«Με έδιωξαν, είχαν σωματοφύλακες»

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο εκπρόσωπος της «Κίνησης πολιτών για ελεύθερες παραλίες», Χρήστος Γεωργούσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα κάνει λόγο για απειλές από σωματοφύλακες.

«Με έχουν διώξει. Πήγα να κολυμπήσω και με έστειλαν στα βράχια και σε μια παραλία που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι δύο μέτρα. Ορισμένοι είχαν διάφορους σωματοφύλακες εκεί», ανέφερε.

«Το έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας», δήλωσε σχετικά μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος.

Αγώνα για ελεύθερες παραλίες, δίνουν και οι κάτοικοι της Κέρκυρας. «Δεν υπάρχει κάποια ελεγκτική αρχή να τους σταματήσει», λέει η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Δασίας, Αγγελική Φαϊτά.

Τι ορίζει ο νόμος

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, ο νόμος ορίζει πως μπορεί να παραχωρηθεί σε έναν ή πολλούς ιδιώτες το 50% μίας παραλίας που, σε κάθε περίπτωση, η έκταση αυτή δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 500 τ.μ.

Από αυτόν τον χώρο που θα παραχωρηθεί, η αξιοποίηση από τον ιδιώτη δεν μπορεί να ξεπερνά το 60% του συνόλου, καθώς όποιος δραστηριοποιείται στην ακτή, θα πρέπει να αφήσει χώρο γύρω και ανάμεσα από τις ξαπλώστρες προκειμένου να μπορούν οι λουόμενοι να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα.

Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει ελεύθερη ζώνη και ακώλυτη πρόσβαση κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα, τουλάχιστον 5 μέτρα από την ακτογραμμή, ενώ σε διαδοχικές μισθώσεις θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι προβλέπεται υποχρεωτικά ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή για όλους, αν η μόνη δίοδος στην παραλία είναι μέσω των εγκαταστάσεων των ιδιωτών.

Αν δηλαδή ένα ξενοδοχείο ή ένα κάμπινγκ έχει καταλάβει ολόκληρη την ακτή και δεν υπάρχει άλλος τρόπος εισόδου στην παραλία, τότε οι ιδιώτες υποχρεούνται να παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις τους προκειμένου όποιος θέλει να μπορεί να φτάσει στη θάλασσα.

Πολιτικές αντιδράσεις

«Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Για το κίνημα πολιτών που διεκδικούν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, ανάρτηση έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι, «Στηρίζουμε το Κίνημα της Πετσέτας» ενώ ανέφερε, συγκεκριμένα για τα όσα έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες μέρες στην Πάρο ότι, «οι ακτιβιστικές δράσεις της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες έφεραν την εισαγγελική παρέμβαση για παράνομες καταλήψεις παραλιών στο νησί».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι, «στον ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά δίνουμε μάχες για την προστασία του δημόσιου χώρου και τη ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών» και εξέφρασε τη στήριξή του, στους πολίτες που μάχονται «για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους έναντι της ανεξέλεγκτης και παράνομης καταστροφικής εκμετάλλευσης των παραλιών μας και του δημοσίου χώρου γενικότερα».

«Εμείς αγωνιζόμαστε. ώστε η Ελλάδα να γίνει ένα σοβαρό κράτος δικαίου όπου η νομιμότητα θα κυριαρχεί σε κάθε επίπεδο και ο τουρίστας, Έλληνας ή ξένος, θα πηγαίνει σε μια παραλία και θα απολαμβάνει ελεύθερα το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να υπάρχει αυθαίρετη κατάληψη από τις επιχειρήσεις», σημειώνει σχετικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, μιλώντας στην Naftemporiki TV.

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις κατοίκων και επισκεπτών νησιών και άλλων περιοχών της χώρας, που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν κυριολεκτικά καταληφθεί από επιχειρηματικά συμφέροντα», λένε από το ΚΚΕ.

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής Ολυμπιάδα Οικονομικών: Τέσσερα μετάλλια για την Ελλάδα – Οι μαθητές που διακρίθηκαν (photo)

Σπύρος Φωκάς: Δύσκολες ώρες στην εντατική για τον ηθοποιό

Σάμος: Οδηγός παρέσυρε, σκότωσε και εγκατέλειψε τουρίστρια

Keywords
Τυχαία Θέματα