ΚΚΕ: Ευρύ αγωνιστικό κάλεσμα κόντρα στη στάση «αναμονής»

Στη μάχη της απεργίας της 9ης Νοέμβρη επικεντρώνει τις επόμενες δύο εβδομάδες το ΚΚΕ, για τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων εργαζομένων, σωματείων, συνδικάτων και λοιπά στην απεργιακή κινητοποίηση και τη συγκέντρωση στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια.

Ο Περισσός ήδη από την έναρξη της

πολιτικής περιόδου στις αρχές Σεπτεμβρίου έχει προαναγγείλει αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλα τα μέτωπα, (ακρίβεια, εργασιακά, στήριξη κινητοποιήσεων σε χώρους δουλειάς από το λιμάνι και τη ΛΑΡΚΟ ώς τα Λιπάσματα Καβάλας και την e-food) ενώ η Κεντρική Επιτροπή, με κείμενό της στις αρχές Οκτωβρίου, ανανέωσε και ενέτεινε το κάλεσμα προς μέλη, οπαδούς και φίλους για συμπόρευση με το ΚΚΕ κόντρα στη στάση «αναμονής» την οποία θεωρεί πως καλλιεργούν τα άλλα κόμματα.

Στο κάλεσμα συμπόρευσης αναφέρεται το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Κύριλλος Παπασταύρου, σε κείμενό του στον κυριακάτικο «Ριζοσπάστη», αναφέροντας ότι είναι το βασικό περιεχόμενο της ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης του κόμματος το επόμενο διάστημα.

Επισημαίνει μεταξύ άλλων πως σημαντικές εξελίξεις έχουν συσσωρευτεί τον τελευταίο χρόνο που διαμορφώνουν συνθήκες τέτοιες κατά τις οποίες «γίνεται ακόμα πιο ορατή η πιθανότητα μεγαλύτερων δυσκολιών στο αστικό πολιτικό σύστημα για προβλήματα στην ίδια την αστική εξουσία, σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. αλλά και στη χώρα μας» ενώ «εκφράζονται και οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις γύρω από μια σειρά ζητήματα».

Όσον αφορά το υλικό που έχει «συσσωρευτεί» αναφέρει τον «ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία», τη «συνεχιζόμενη ελληνική εμπλοκή», την «εκτίναξη της ενεργειακής φτώχειας και ακρίβειας», το «αδιέξοδο στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.», την εμφάνιση κινδύνων «για μια νέα οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη», τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, τις «μεγάλες ανακατατάξεις» και τριγμούς στις κυβερνήσεις της Ε.Ε., τη «διεύρυνση της λαϊκής ανησυχίας και αγανάκτησης».

Εκτιμά ότι είναι όλο και δυσκολότερη για το σύστημα η «διαχείριση» ώστε να μπορεί μακροπρόθεσμα να κατευνάζει και να «ενσωματώνει» την οργή των πολιτών απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές, «εκτίμηση που καταγράφεται και στο κάλεσμα, ότι δεν είναι παντοδύναμοι, δεν είναι τόσο ισχυροί όσο φαίνονται». Δηλαδή ότι «διαμορφώνονται δυνατότητες για ρήγματα στην πολιτική που ασκείται υπέρ της αστικής τάξης», τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει η εργατική τάξη με τους αγώνες της για να βάλει εμπόδια στην επίθεση που δέχεται και να συγκεντρώσει δυνάμεις για την ανατροπή του συστήματος.

Ταυτόχρονα όμως επισημαίνει πως ο δρόμος αυτός, της αξιοποίησης των ρηγμάτων δεν θα είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα», αλλά αντίθετα θα «συγκρούεται με θεούς και δαίμονες». Κι αυτό, διότι, επισημαίνει το μέλος του Πολιτικού Γραφείου, και η αστική τάξη κάνει ανάλογες εκτιμήσεις για τις εξελίξεις και τα αστικά επιτελεία παίρνουν τα μέτρα τους διαμορφώνοντας νέες παγίδες για τα εργατικά λαϊκά στρώματα, καταστρώνουν νέα σχέδια εγκλωβισμού τους. Ως τέτοια σενάρια εγκλωβισμού στην «αστική συναίνεση» αναφέρει τα σενάρια προοδευτικών κυβερνήσεων που προωθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛΛ/ΠΑΣΟΚ, ενώ κάνει λόγο για εφεδρείες κατά το παράδειγμα του πρόσφατου παρελθόντος: «Δεν είναι τυχαία η επαναδραστηριοποίηση και επανεμφάνιση ακροδεξιών φασιστικών ομάδων, ακόμα και της Χρυσής Αυγής, σε μια σειρά περιοχές».

Υπό αυτό το πρίσμα, εξηγεί ότι στο επίκεντρο της πολιτικής παρέμβασης του κόμματος το επόμενο διάστημα «μπαίνει η αντιπαράθεση με τη λογική της ανοχής και της αναμονής από διάφορες διαχειριστικές ‘’λύσεις’’ που προσφέρει το σύστημα».

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση Πάτση: Παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, ζήτησε τα πόθεν έσχες του

ΣΥΡΙΖΑ για Πάτση: Ο Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι έχει λερωμένη τη φωλιά του

Υπόθεση Πάτση: Ο έλεγχος είναι διαρκής και παρατείνεται όταν προκύπτουν στοιχεία, λέει το Γραφείο Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής

Keywords
Τυχαία Θέματα