ΚΚΕ για ελληνοτουρκικά: Ούτε συμβιβασμός ούτε στρατιωτική εμπλοκή

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Με ανησυχία παρακολουθεί το ΚΚΕ τις εξελίξεις στην περιοχή (Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος) μετά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης αναφορικά τόσο με τις κινήσεις της γείτονος όσο και με τις φωνές στο εσωτερικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος υπέρ του συμβιβασμού προς αποτροπή μιας πολεμικής σύγκρουσης.

Τη συζήτηση αυτή τη σχηματοποιεί ο Περισσός στο δίλημμα

«συνεκμετάλλευση και συμβιβασμός ή πολεμική εμπλοκή», το οποίο και απορρίπτει. Αντιθέτως, όπως επισήμανε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε ανακοίνωσή του για το θέμα, «η συνεκμετάλλευση και ο επώδυνος συμβιβασμός δεν αποτρέπουν τη σύγκρουση, ίσα - ίσα θα επανέλθει αύριο δριμύτερη». Από την άλλη χαρακτηρίζει «τυχοδιωκτισμό» τυχόν στρατιωτική κλιμάκωση.

Σε συνέντευξή του (Euronews) o γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η τουρκική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ερντογάν «προχωρά βήμα το βήμα στην κατοχύρωση απαράδεκτων και ανιστόρητων διεκδικήσεων απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου». Και προσθέτει ότι «αυτό το μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι ένα παραπάνω βήμα σε αυτή την υπόθεση, η οποία μας ανησυχεί». Παράλληλα τονίζει ότι στο ΚΚΕ είναι πεποίθηση πως «δεν πρέπει να καθησυχάζουμε τον ελληνικό λαό, γιατί είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι και πολεμικής εμπλοκής και στρατιωτικών πολεμικών συγκρούσεων». 

Μάλιστα δεν αποκλείει ένα επεισόδιο, ακόμη και αν δεν υπάρχουν τέτοιες προθέσεις, ως εκτόνωση του τεταμένου κλίματος που διαμορφώνεται στην περιοχή υπό την πίεση της Τουρκίας. Μπορεί, αναφέρει, να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή «όταν το κλίμα είναι τόσο τεταμένο ανάμεσα στις δύο χώρες, όταν επιχειρεί η Τουρκία με πολεμικές βάσεις που έχει σε όλη την περιοχή, όπως είναι γνωστό, και στο Κατάρ και στην Κύπρο πλέον, στο ψευδοκράτος, το οποίο ελέγχει απόλυτα, ακόμα και στην Αλβανία έχει φτιάξει στρατιωτικές βάσεις, είναι πολύ εύκολο ανά πάσα στιγμή να έχουμε και πολεμική εμπλοκή».

Επισημαίνει ότι έχει χρεοκοπήσει η στρατηγική της ένταξης στο ΝΑΤΟ, καθώς ο ρόλος του όσο και αυτός των ΗΠΑ είναι αυτός του Πόντιου Πιλάτου: 
«Η στάση “Ποντίου Πιλάτου” του γ.γ. του ΝΑΤΟ, αλλά και του Αμερικανού πρέσβη, που ταυτίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας με αυτά των ΗΠΑ σε σχέση με την Τουρκία, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι ελληνικές κυβερνήσεις συστηματικά, όλα αυτά τα χρόνια, καλλιέργησαν τη λογική ότι αν η Ελλάδα είναι το καλό παιδί του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Πλέον αυτή η πολιτική καταρρέει παταγωδώς». 

Το κόμμα στο μεταξύ, κατά πάγια τακτική, δεν συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συγκλήθηκε την Τρίτη, εδράζοντας τη διαφωνία του στην ακολουθούμενη πολιτική εντός των πλαισίων του ΝΑΤΟ, την οποία θεωρεί επικίνδυνη για την περιοχή, καθώς τροφοδοτεί την τουρκική «επιθετικότητα». Πρόκειται, επισήμανε ο Περισσός, για «ένα ακόμα εργαλείο διαχείρισης αυτής της αδιέξοδης και επικίνδυνης πολιτικής, η οποία αποτελεί κοινό παρονομαστή των κομμάτων του ευρωατλαντικού μπλοκ». Την ίδια ώρα από πλευράς του δηλώνεται ότι δεν βλέπει να υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, διότι υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες και δεν θα επιλύσει τίποτα, ο δημοκρατικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων γίνεται στη Βουλή.

ΚΚΕΕλλάδαΤουρκίαΑιγαίοΝΑΤΟστρατιωτική απειλήIssue: 2103Issue date: 12-12-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα