ΚΚΕ για το Σχέδιο Ανάκαμψης: Γιατί να μην το πούμε Μνημόνιο 5.0;

Ως ισοδύναμο ενός ακόμη μνημονίου αντιμετωπίζει ο Περισσός το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, υπό το σκεπτικό ότι περιλαμβάνει νέες δεσμεύσεις που θα πέσουν στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων και εργαζομένων, και ενώ βρισκόμαστε σε φάση μεταμνημονιακών υποχρεώσεων.


«Η “Ελλάδα 2.0”, που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, το μόνο “νέο” που φέρνει είναι νέες θυσίες των εργαζομένων και του λαού για την ανάκαμψη των κερδών των λίγων. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

αποτελεί τη “γέφυρα” της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό “super μνημόνιο” του ταμείου ανάκαμψης της Ε.Ε.» σχολίασε χθες το ΚΚΕ.


Και προσθέτει με διάθεση ειρωνείας: «Από αυτήν την άποψη καλύτερο όνομα από το ‘‘Ελλάδα 2.0’’ θα ήταν το ‘‘Μνημόνιο 5.0’’». «Το ταμείο ανάκαμψης το έχουν πληρώσει ήδη οι λαοί» εξηγεί η σχετική ανακοίνωση, ενώ «για κάθε εκταμίευση, που θα δίνει ώθηση στα κέρδη της “πράσινης” ανάπτυξης, θα πληρώνουν πάλι με νέα, δρομολογημένα αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα».


Όσο για την αναφορά του πρωθυπουργού ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί ευκαιρία για «ευρύτερες συναινέσεις», το ΚΚΕ κάλεσε αυτές να τις αναζητήσει ο Κ. Μητσοτάκης «στις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛΛ και των άλλων κομμάτων του ευρωενωσιακού τόξου, που στηρίζουν το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε.».


Ως προς τη λογική που διέπει το σχέδιο αυτό, σημειώνει ο Περισσός πως «το “εξωστρεφές, ανταγωνιστικό μοντέλο” είναι το μοντέλο που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια», αλλά η πανδημία απέδειξε ότι τα πόδια του είναι «πήλινα».


Επίσης σχολίασε πως «πίσω από τις αναφορές του πρωθυπουργού για «φορολογικό σύστημα το οποίο θα είναι φιλικό προς την ανάπτυξη» έρχονται νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, φορτώνοντας τα φορολογικά βάρη σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, την ίδια στιγμή που για τους μικρούς επαγγελματίες και τους εργαζόμενους τα χρέη της περιόδου της πανδημίας μετατίθενται στο ακέραιο για αργότερα.

Χαρακτηρίζει δε «ευχολόγια» τις προβλέψεις ότι το σχέδιο αυτό θα φέρει νέες ποιοτικές και μόνιμες θέσεις εργασίας και συνάμα «κακόγουστο αστείο», με την έννοια ότι, σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η ανάπτυξη και η κερδοφορία του κεφαλαίου απαιτούν φθηνή εργατική δύναμη». Ειδικότερα, τονίζει ότι «οι προβλέψεις για 200.000 θέσεις εργασίας με το πρόγραμμα επενδύσεων των 60 δισ. είναι τουλάχιστον επισφαλείς, αφού μεγάλο μέρος των κεφαλαίων αφορά την αγορά πανάκριβου εξοπλισμού, όπως π.χ. για τις ΑΠΕ, απ’ τις χώρες της Ευρώπης».

«Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν», προειδοποιεί, «δεν θα καλύψουν παρά μικρό κομμάτι της ανεργίας, που η νέα κρίση θα αυξήσει περαιτέρω την επόμενη μέρα, ενώ η ανάγκη του κεφαλαίου για κερδοφορία απαιτεί χαμηλούς μισθούς και ευέλικτους όρους εργασίας».


Ο μόνος δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας, επισημαίνει για μια ακόμη φορά το ΚΚΕ, «απαιτούν όντως “ρήξη”, πρώτα και κύρια, με τη στρατηγική της Ε.Ε., της αστικής τάξης και των κομμάτων που τους υπηρετούν» και «πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με επίκεντρο τους δικούς του στόχους για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, και όχι στη συναίνεση με την πολιτική που θυσιάζει την υγεία, τη ζωή και τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη μίας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων».

Keywords
Τυχαία Θέματα