ΚΚΕ: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο

Καταδίκη τόσο της Ρωσίας, για την εισβολή στην Ουκρανία, όσο και του ΝΑΤΟ εξέφρασε το ΚΚΕ, καθώς θεωρεί ότι αυτά είναι τα βασικά αντιμαχόμενα μέρη και στη βάση των μεταξύ τους ανταγωνισμών ξέσπασε ο πόλεμος στο βορειοανατολικό άκρο της Ευρώπης.

Μάλιστα το ΚΚΕ την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας τόσο στη ρωσική πρεσβεία όσο και στην αμερικανική.

Εν ολίγοις ο Περισσός αντιλαμβάνεται τον πόλεμο στην Ουκρανία ως σύγκρουση μεταξύ δύο ιμπεριαλισμών, τον οποίο πληρώνουν οι δύο λαοί, ο ουκρανικός και ο ρωσικός (κι αυτός θα φορτωθεί το κόστος του πολέμου και των οικονομικών κυρώσεων), «που για δεκαετίες έζησαν μαζί, προόδευσαν μαζί, στο πλαίσιο του σοσιαλισμού, πολέμησαν μαζί τον ναζισμό – φασισμό, τον γερμανικό ιμπεριαλισμό».

Στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του πρωθυπουργού για την Ουκρανία, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τους δύο λαούς να αγωνιστούν, ώστε «να απαλλαγούν τόσο από κυβερνήσεις τύπου Πούτιν και τύπου Ζελένσκι όσο και από τους νεόκοπους ολιγάρχες καπιταλιστές, που ξεφύτρωσαν μετά το 1991, με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης», οι οποίοι έκλεψαν «τον κόπο δεκαετιών του ενωμένου σοβιετικού λαού» και που την κρίσιμη ώρα «την κοπανάνε, αφήνοντας τον λαό στην τύχη του, όπως κάνουν τώρα οι Ουκρανοί ολιγάρχες – καπιταλιστές».

Από κει και πέρα το ΚΚΕ εστιάζει σε δύο βασικά πράγματα:

Στην ανάγκη για ένα αντιπολεμικό κίνημα που θα έχει αιχμή του τη μη εμπλοκή της Ελλάδας σε «ιμπεριαλιστικό πόλεμο», στην Ουκρανία ή αλλού.Στην προσπάθεια αποδόμησης του ΝΑΤΟ και της ρητορικής που έμμεσα ή άμεσα υπερασπίζεται τους σχεδιασμούς του, για τους οποίους το ΚΚΕ σταθερά και διαχρονικά προειδοποιεί ότι είναι επικίνδυνοι και επιθετικοί.

Σε σχέση με τα παραπάνω, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ μιλώντας στη Βουλή μεταξύ άλλων ανέπτυξε τα παρακάτω βασικά σημεία:

– Άσκησε κριτική στο αφήγημα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο πρώτος πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο έδειξε να συμμερίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, θυμίζοντας τη Γιουγκοσλαβία και την Κύπρο.

– Επέκρινε τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. για υποκριτική στάση και «κροκοδείλια δάκρυα» για την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας, όταν δεν επέδειξαν την ίδια ευαισθησία για μια σειρά επεμβάσεις, στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία και τη Λιβύη. Κι επιπλέον διερωτήθηκε «πού ήταν αλήθεια η ευαισθησία όλων αυτών για το απαραβίαστο των συνόρων, όταν έκαναν κομματάκια τη Γιουγκοσλαβία; Πού είναι η ευαισθησία τους για το συνεχιζόμενο έγκλημα στην Κύπρο;».

– Σημείωσε ότι η τυπική έναρξη του πολέμου έγινε με την «απαράδεκτη εισβολή» της Ρωσίας, αλλά επέρριψε ευθύνη και σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. που εδώ και χρόνια «μεθοδεύουν και προωθούν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, επεμβαίνοντας, κουβαλώντας ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και βάσεις του θανάτου, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά».

– Επισήμανε ιδιαιτέρως τον ρόλο του ΝΑΤΟ, το οποίο «όχι μόνο δεν περιορίστηκε, πολύ περισσότερο δεν διαλύθηκε μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, όπως όλοι σας εδώ μέσα λέγατε τότε, αλλά αντίθετα συνεχώς διευρύνεται, προσαρτώντας άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ό,τι στρατιωτικές δυνάμεις, βάσεις και σύγχρονα όπλα εγκαθίστανται σε διάφορα σημεία πέριξ της Ρωσίας».

– Ανέφερε ότι εδώ και χρόνια «υπάρχουν πολεμικά σχέδια και διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις και γυμνάσια στη Βόρεια Θάλασσα, στην ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική, με συγκεκριμένο στόχο».

– Αναφέρθηκε και στα γεγονότα του 2014 στην Ουκρανία: «Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. ήταν αυτοί που οργάνωσαν το πραξικόπημα στην Ουκρανία – τη λεγόμενη Πορτοκαλί Επανάσταση – με τη στήριξη φασιστικών ομάδων και παραστρατιωτικών μηχανισμών, που εδώ στην Ελλάδα τη χαιρετίσατε μάλιστα συμμετέχοντας σε αυτήν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις». Μάλιστα, έκανε ονομαστική αναφορά στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, επισημαίνοντας πως «τότε ήταν πρέσβης στην Ουκρανία και συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση του πραξικοπήματος από ό,τι έχει γραφτεί σε έγκυρες εφημερίδες και μέσα διεθνώς, και δεν έχει διαψευστεί». Στη δευτερολογία του υπογράμμισε ότι ο «αντιφασισμός» χρησιμοποιείται από τη ρωσική προπαγάνδα ως πρόσχημα, εν τούτοις, είπε, δεν είναι ρωσικός μύθος αλλά γεγονός η δράση του φασιστικού και νεοναζιστικού στοιχείου από το 2014 και μετά – στην οποία αναφέρθηκε εκτενέστερα –, με στόχο ακόμη και την ελληνική ομογένεια, και η αξιοποίησή του από τους «ευρωατλαντικούς».

Σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς και τη σύνδεση με τα ελληνοτουρκικά που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε «παραμύθι» την κυρίαρχη αντίληψη ότι «η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια τη θωρακίζει απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας».

«Κάνουν πως δεν ξέρουν», σημείωσε κατά τη δευτερολογία του, «ότι είναι τα σχέδια περί ‘‘διασφάλισης της ΝΑΤΟϊκής συνοχής’’ αυτά που βάζουν ιδέες και για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας, όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά, με την κατοχή της Κύπρου με τις πλάτες τους, μέχρι το γκριζάρισμα του Αιγαίου, με τα Ίμια και τις συμφωνίες που ακολούθησαν».

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, ο γενικός γραμματέας σημείωσε αφενός ότι η εκτίναξη των τιμών ξεκίνησε πριν από την πολεμική κρίση στην Ουκρανία, αφετέρου κάλεσε τους πολίτες, για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση, να απαιτήσουν κατάργηση του φόρου στα καύσιμα.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκλιμάκωση του πολέμου και επιστροφή στη διπλωματία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το μετέωρο βήμα της κυβέρνησης

Γυναικοκτονίες: Η μαύρη λίστα της απόγνωσης

Keywords
Τυχαία Θέματα