ΚΚΕ: «Όχι» σε ελληνοτουρκικά παζάρια για χάρη του ΝΑΤΟ

Κατά της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη τάχθηκε το ΚΚΕ εκφράζοντας την ανησυχία του, ειδικά εξαιτίας του ότι έρχεται σε αυτή τη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία και της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Ειδικότερα, στην επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αρχηγών μετά τη συνάντηση, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ

Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε διευκρινίσεις και εξέφρασε τη θέση ότι οι ούτως ή άλλως ανησυχητικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πλέον – με αφορμή και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία – «διαμορφώνονται με βάση τον στόχο για τη συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και με βάση τους ενεργειακούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς, στους οποίους εμπλέκονται οι δύο χώρες». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου την Κυριακή εκτίμησε πως «αν το ‘’κύριο πιάτο’’ της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν είναι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην ανατολική Μεσόγειο (…), τότε είναι πολύ πιθανό το ‘’επιδόρπιο’’ να αφορά τα σχέδια συνεκμετάλλευσης με αμερικανοΝΑΤΟϊκή εποπτεία, που προωθούνται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και του Κυπριακού, ανεξάρτητα από το πότε και το πώς αυτά θα ‘’σερβιριστούν’’».

Ο Περισσός, όπως καταγράφεται και στην ανακοίνωση, θεωρεί ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με «ευρωατλαντική παρέμβαση», κάτι που σε συνδυασμό με το περιεχόμενό της «παραπέμπουν σε ένα ‘’παζάρι’’ με την τουρκική ηγεσία, προκειμένου να αποσπαστεί από τη ρωσική επιρροή και να διασφαλιστεί η ‘’συνεργασία’’ δύο ΝΑΤΟϊκών κρατών σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων».

Όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και ένα βασικό επιχείρημα που επιστράτευσε για να δικαιολογήσει την εμπλοκή μέσω της αποστολής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία (προστασία από δυσμενείς εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά), η Κ.Ε. του ΚΚΕ σε πολυσέλιδη απόφασή της με έξι σημεία για τον πόλεμο στην Ουκρανία σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως:

-«Είναι ψέμα ότι πολεμάμε τον ‘’αναθεωρητισμό’’, γιατί οι μεγαλύτεροι ‘’αναθεωρητές’’ είναι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., που δεν διστάζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνει και η Ρωσία στην Ουκρανία να παρεμβαίνουν στρατιωτικά για να διαλύουν χώρες, να αλλάζουν σύνορα».

-«Είναι ψέμα ότι ‘’θωρακιζόμαστε από την τουρκική απειλή’’, γιατί αέρα στα πανιά των τουρκικών αμφισβητήσεων και της αναθεώρησης δίνουν οι ίδιοι οι ΝΑΤΟϊκοί, που δεν αναγνωρίζουν κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα αλλά μόνο ‘’ΝΑΤΟϊκό έδαφος’’ και σπρώχνουν σε επικίνδυνες διευθετήσεις στο Αιγαίο και αλλού, που έχουν ως προτεραιότητα την πάση θυσία διατήρηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, ειδικά τώρα σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης».

Στην απόφασή της η Κεντρική Επιτροπή στρέφει τα βέλη κατά της σημερινής «καπιταλιστικής» Ρωσίας, αλλά και κατά των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των οποίων δεν είναι δυνατόν να ξεχαστούν. Επίσης, στο εσωτερικό, στρέφει τα βέλη όχι μόνο κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ που «ως κυβέρνηση πρωτοστάτησε στην εμπλοκή της χώρας στον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό» και σήμερα ουσιαστικά «συναινεί σε όλους τους στόχους της εμπλοκής, που βάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ., θέτοντας απλώς κάποιους επιμέρους όρους, λέγοντας ‘’ναι’’ στη στρατιωτική εμπλοκή αρκεί να έχει πιο σαφή ΝΑΤΟϊκή ή Ευρωενωσιακή σφραγίδα, λέγοντας “ναι” στα ενεργειακά σχέδια, αρκεί να είναι πιο αργός ο ρυθμός υλοποίησής τους, λέγοντας ‘’ναι’’ στους ΝΑΤΟϊκους εξοπλισμούς ‘’αρκεί να γίνονται με διαφάνεια’’, λέγοντας ‘’ναι’’ στις νέες λαϊκές θυσίες αρκεί αυτές να γίνουν με συναίνεση».

Και καταλήγει, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η αληθινή αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας των άλλων γειτονικών λαών είναι ο αγώνας σε κάθε χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της κάθε χώρας σε αυτόν. Είναι η καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας, αλλά και η καταδίκη των ΗΠΑΝΑΤΟ – Ε.Ε. που πυροδοτούν τον πόλεμο»

Διαβάστε επίσης

Μακρόν: Το ΝΑΤΟ ήταν «εγκεφαλικά νεκρό» όταν η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα – «Ηλεκτροσόκ» η ουκρανική κρίση

Διαψεύδει ο Παναγιωτόπουλος τη συζήτηση περί «συνεκμετάλλευσης» του Αιγαίου με τον Χουλουσί Ακάρ

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: «Εκρηκτικό» το κλίμα και στη μεταποίηση από τις αυξήσεις σε ενέργεια κα πρώτες ύλες

Keywords
Τυχαία Θέματα