ΚΚΕ: «Όχι» στο πρόστιμο και την εμπορευματοποίηση της Υγείας

Με το σκεπτικό ότι το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών αποτελεί στην ουσία άλλο ένα μέτρο στη λογική της «ατομικής ευθύνης» στην οποία αυτή τη φορά επιβάλλεται και ποινή, απορρίπτει το ΚΚΕ τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία που ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση.

Ο Περισσός θεωρεί ότι η κυβέρνηση, με τέτοιες κινήσεις, επιβεβαιώνει την κριτική του ότι ποντάρει στην «ατομική ευθύνη» των πολιτών προκειμένου «να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες στη λήψη των αναγκαίων μέτρων

προστασίας και τη στήριξη του δημοσίου συστήματος Υγείας».

Χαρακτηρίζει την απόφαση για το μέτρο της επιβολής προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών «ένα βήμα παραπέρα» στη λογική της «ατομικής ευθύνης», χωρίς πάλι να παίρνει «κανένα μέτρο, ούτε για την οργάνωση ενός εμβολιαστικού προγράμματος με ιατρικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση, ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού, ούτε για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος Υγείας, ούτε για την αποσυμφόρηση των κρίσιμων χώρων διασποράς».

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι «όλη η πορεία της πανδημίας και ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων επιβεβαιώνει ότι ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός είναι μεν αναγκαίος, όχι όμως ικανός από μόνος του για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού».

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, στο οποίο κατατέθηκε τροπολογία με τα νέα μέτρα, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέπτυξε περαιτέρω το σκεπτικό καταψήφισης του συγκεκριμένο μέτρου, σχολιάζοντας ότι «ο πρωθυπουργός επανέφερε τη χρεοκοπημένη λογική της ‘’ατομικής ευθύνης’’, ενώ το χαράτσι των 100 ευρώ για τους άνω των 60 αποτελεί προκλητικό ‘’κοινωνικό αυτοματισμό’’» ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν παίρνει άλλα, εξίσου απαραίτητα μέτρα (ουσιαστική εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, μόνιμες προσλήψεις όλου του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία). Επίσης το ΚΚΕ κατέθεσε δύο τροπολογίες για την α) επαναφορά του κατώτατου μισθού και του ημερομισθίου (751 ευρώ και 33,57 ευρώ μεικτά αντιστοίχως) και για την β) επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

Τη Δευτέρα στο μεταξύ συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της Υγείας.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ ανέδειξε ιδιαίτερα τη θέση του κόμματος ότι η διαχείριση της πανδημίας βασίστηκε στη χρεοκοπημένη πολιτική της ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης της Υγείας, «την οποία υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα των επιμέρους συνταγών αστικής διαχείρισης».

Προειδοποίησε ξανά πώς το «νέο ΕΣΥ», που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, θα φέρει «νέο κύκλο καταργήσεων και συγχωνεύσεων νοσοκομείων και κλινικών, επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση» με έμφαση στις ΣΔΙΤ «για να περιδρομιάζει περισσότερο ο ιδιωτικός τομέας» και με τον ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί «ως ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των ασφαλισμένων».

Διαβάστε επίσης

Μιράντα Ξαφά: Ζητά απολύσεις στο ΕΣΥ, ιδιωτικοποιήσεις και… λιτότητα (Video)

Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα – Εντοπίστηκε στην Κρήτη

Κορωνοϊός: Εαν οι 60άρηδες ήταν εμβολιασμένοι δεν θα είχαμε 100 νεκρούς την ημέρα, λέει ο Εξαδάκτυλος

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΚΕ, Όχι, Υγείας,kke, ochi, ygeias