Κλείνουν «παράθυρα» φοροδιαφυγής μέσω «φουσκωμένων» δαπανών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ επιχειρούν να κλείσουν άλλο ένα παράθυρο φοροδιαφυγής για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, συνεχίζοντας τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει με προηγούμενες πρωτοβουλίες, όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και οι πληρωμές μέσω IRIS. Στόχος είναι η διαφάνεια και η αποτελεσματικότερη είσπραξη φόρων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές παράκαμψης του φορολογικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, οι «φουσκωμένες» δαπάνες χωρίς

αντίκρισμα, που μέχρι τώρα αποτελούσαν ένα συνηθισμένο τρικ για τον περιορισμό ή ακόμα και την εξάλειψη των κερδών, παύουν να υφίστανται από την 1η Ιανουαρίου 2025. Μέχρι τότε, από την 1η Οκτωβρίου 2024, οι αποδεκτές αποκλίσεις μεταξύ δηλωμένων δαπανών και αυτών που είναι καταχωρημένες στο σύστημα myDATA θα περιοριστούν σημαντικά, ώστε σταδιακά να εξαλειφθούν πλήρως.

Σταδιακή εξάλειψη αποκλίσεων

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί, από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, οι αποκλίσεις στα έσοδα θα μηδενιστούν, ενώ το αποδεκτό όριο για τα έξοδα θα μειωθεί στο 5%, από το 10%-20% που ισχύει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Από την 1η Ιανουαρίου 2025, τα όρια αποκλίσεων θα καταργηθούν πλήρως τόσο για τα έσοδα όσο και για τα έξοδα, με βάση τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Με την πλήρη εξάλειψη αυτών των αποκλίσεων, θα δοθεί τέλος στις εικονικές συναλλαγές, καθώς η εφορία θα αναγνωρίζει για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο τις δαπάνες που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα. Επιπλέον, τα δηλωθέντα έσοδα δεν θα μπορούν να είναι χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν μέσω των παραστατικών για αγορές ή παροχές υπηρεσιών.

Αυστηρότεροι κανόνες για δαπάνες και έσοδα

Ο μηδενισμός των αποδεκτών αποκλίσεων σημαίνει ότι οι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να «φουσκώνουν» τα έξοδά τους προκειμένου να μειώνουν το φορολογητέο εισόδημά τους. Αντίθετα, θα μπορούν να προσθέτουν επιπλέον έσοδα και τον αντίστοιχο ΦΠΑ σε περιπτώσεις όπου έχουν εκδοθεί τιμολόγια πωλήσεων που δεν έχουν διαβιβαστεί εγκαίρως στην ΑΑΔΕ λόγω τεχνικών προβλημάτων ή άλλων εξαιρέσεων, όπως ο χαμηλός ετήσιος τζίρος.

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις και μείωση του «κενού ΦΠΑ»

Το νέο σύστημα ανοίγει τον δρόμο για προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να υπολογίζει αυτόματα το ποσό του φόρου που πρέπει να καταβληθεί, χωρίς την παρέμβαση του φορολογούμενου. Το «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του «κενού ΦΠΑ», δηλαδή των εσόδων που χάνει το κράτος από τη μη είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Ήδη, το «κενό ΦΠΑ» έχει μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ, χάρη στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών.

Τα δεδομένα εσόδων και εξόδων που καταχωρούνται στην πλατφόρμα myDATA θα μεταφέρονται αυτόματα και στις φορολογικές δηλώσεις, καθιστώντας τη διαδικασία ακόμα πιο διαφανή και αποτελεσματική. Με αυτόν τον τρόπο, μετά το ΦΠΑ, θα «κλειδώσουν» και οι κωδικοί του εντύπου Ε3, το οποίο καθορίζει τα φορολογητέα κέρδη και το ύψος του φόρου εισοδήματος.

Επιτρεπτά όρια αποκλίσεων

Τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων για το ΦΠΑ σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο myDATA διαμορφώνονται ως εξής:

• 10% για τα έσοδα και 20% για τα έξοδα για την περίοδο από 1η Ιουλίου έως 30η Σεπτεμβρίου 2024.
• 0% για τα έσοδα και 5% για τα έξοδα για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024.
• Από την 1η Ιανουαρίου 2025, δεν θα υπάρχει καμία απόκλιση στα έσοδα και τα έξοδα, σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Διαβάστε επίσης:

Γραμμές της Νάσκα: H Τεχνητή Νοημοσύνη βοήθησε στην ανακάλυψη 303 νέων γεωγλυφικών

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε τα έγγραφα των 26 ορισθέντων Ευρωπαίων Επιτρόπων – Ξεκινά η διαδικασία επιβεβαίωσης

Λίβανος: Εγκαταλείπουν οι άμαχοι την Βηρυτό – Ακυρώθηκαν 30 πτήσεις, χάος στους δρόμους

Keywords
Τυχαία Θέματα