Κλειστές εφημερίδες, ζωντανοί τίτλοι: Ποια έντυπα είναι κατοχυρωμένα στην Επιτροπή Σημάτων (Photos)

TOPONTIKI.GR - ΘΕΜΑMEDIA

Στο υπουργείο Ανάπτυξης λειτουργεί η Επιτροπή Σημάτων όπου κατοχυρώνονται τα σήματα και οι τίτλοι προϊόντων, εταιριών και εντύπων.

Σε αυτό το τμήμα βλέπει κανείς ότι υπάρχουν «ζωντανοί» πέντε τουλάχιστον μεγάλοι τίτλοι εφημερίδων που δεν κυκλοφορούν στα περίπτερα.

Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των σημάτων και των τίτλων πληρώνουν κανονικά ανά τακτικά χρονικά διαστήματα τα απαιτούμενα δικαιώματα ώστε να τους διατηρούν ζωντανούς, να τους έχουν στην ιδιοκτησία τους. Αυτό σημαίνει άραγε ότι υπάρχει

περιπτωση επανέκδοσής τους μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν;

Ας δούμε ποιες είναι:

Μεσημβρινή

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας κυκλοφόρησε στις 9 Οκτωβρίου 1961. Η ιδέα για την έκδοσή της ανήκε στην Ελένη Βλάχου, εκδότρια επίσης της Καθημερινής. Η εφημερίδα έφερε πολλές καινοτομίες στον χώρο του τύπου, όπως η υιοθέτηση ξεχωριστών σελίδων αφιερωμένων στα αθλητικά, κοινωνικά και κοσμικά γεγονότα (ένα είδος πρώιμου lifestyle), η υιοθέτηση του λόγου – αντίλογου στο πολιτικό ρεπορτάζ, η αυτοτέλεια κάθε ρεπορτάζ σε ενιαίο χώρο (σελίδα ή συνεχόμενο δισέλιδο), χωρίς γυρίσματα από τη μία σελίδα στην άλλη (το γύρισμα σελίδων στην ανάγνωση ενός ρεπορτάζ εκνεύριζε αφάνταστα τους νέους σε ηλικία αναγνώστες των εφημερίδων)

Την 21η Απριλίου 1967 ανεστάλη η έκδοση της Μεσημβρινής (όπως και της Καθημερινής), λόγω της κάθετης αντίθεσης της Ελένης Βλάχου στη δικτατορία. Το 1974, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, η Βλάχου επανεξέδωσε την Καθημερινή, όχι όμως και τη Μεσημβρινή.

Τελικά, το 1980, η Μεσημβρινή επανεξεδόθη από τον Χρήστο Σιαμαντά, και τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβε ξανά ο Τάκης Λαμπρίας.

Το 1982, η εφημερίδα αγοράστηκε από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μέσω της «Γενικής Εκδοτικής Τύπου ΑΕ». Η εφημερίδα τελικά έκλεισε τον Δεκέμβριο του 1994.

Ο τίτλος όμως παραμένει ζωντανός και κατοχυρωμένος από τους ιδιοκτήτες του μέχρι και σήμερα. Μάλιστα είναι απολύτως ενεργό και site με παραπομπές στο αρχείο της εφημερίδας και βασικά γεγονότα της επικαιρότητας

 

Ακρόπολις

Η «Ακρόπολις» ήταν αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. Ιδρύθηκε το 1883 και άρχισε να εκδίδεται από τις 30 Οκτωβρίου του ιδίου έτους, από τον Βλάση Γαβριηλίδη και γρήγορα εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες της εποχής.

Η εφημερίδα εκ των υστέρων ανήκε στο ίδρυμα Μπότση. Πωληθηκε και σταμάτησε η κυκλοφορία της το 1989. Το 1998 επανκυκλοφορησε για λιγους μήνες υπο την ιδιοκτησία του Δημητρη Κοντομηνα. Από τότε μέχρι σήμερα ό τιτλος παραμένει ενεργός στα συρτάρια του υπουργείου εαν και στο περίπτερο η εφημερίδα δεν επέστρεψε. Ανήκει στην οικογένεια του γνωστου επιχειρηματία Δ. Κοντομηνα.

Αδέσμευτος Τύπος

Εφημερίδα της δεκατίας του 90 που είχε εκδοθεί από τον Δημητρη Ρίζο.

Εκλεισε την εποχή των Μνημονίων αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους.

Ωστόσο ο τότε ιδιοκτήτης καταφερε και πούλησε τον τίτλο στους εκδότες του Ελευθέρου Τύπου.

Κατά καιρούς υπήρξαν σενάρια για επανακυκλοφορία της εφημερίδας είτε ως πρωινή, είτε ως σαββατιάτικη από τους νέους της εκδότες χωρίς όμως να επαληθευτούν.

Η Πρώτη

«Η Πρώτη» ήταν ημερήσια ελληνική πολιτική εφημερίδα της Αριστεράς. Κυκλοφορούσε από τον Απρίλιο του 1986 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1990. Εκδότης της εφημερίδας ήταν ο Χρήστος Καλογρίτσας, πολιτικός μηχανικός και εργολάβος, που είχε φιλικές σχέσεις με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη (ήταν και συντοπίτης του από την Καρδίτσα).

Διευθυντής της «Πρώτης» ανέλαβε ο Λυκούργος Κομίνης, ο οποίος σύντομα παραιτήθηκε και διευθυντής ορίστηκε (με τη συναίνεση των εργαζομένων) ο μέχρι τότε διευθυντής σύνταξης Νίκος Τσαγκρής.

Ο τιτλος παραμένει ζωντανός και ανήκει στην ιδιοκτησία της οικογένειας Καλογρίτσα έως και σήμερα.

Εθνος

 

Το Εθνος έκλεισε πολύ πρόσφατα. Ανήκει στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και το site του είναι πλήρως ενεργό.

Μόλις το προηγούμενο Σάββατο δημοιευτηκαν πληροφορίες που θέλουν τον εκδότη του να σχεδιάζει την επανακυκλοφορία και σε εντυπη μόρφη, χωρίς λονως να επιβεβαιωθούν επίσημα.

Το 1978 ο Γιώργος Μπόμπολας αγόρασε τον τίτλο του Έθνους από τον Κυριαζή και τον Νικολόπουλο και η εφημερίδα τελικά επανακυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1981 ως η πρώτη έγχρωμη, ταμπλόιντ εφημερίδα στην Ελλάδα, εισάγοντας την ανάλογη τεχνολογία στον ελληνικό χώρο των εκτυπώσεων.

Η εφημερίδα αρχικά υποστήριξε ένθερμα τον Ανδρέα Παπανδρέου και είχε την δεκατία του 80 τεράστιες κυκλοφορίες.

Τέλος, υπάρχουν άλλοι δύο τιτλοι ιστορικών εφημερίδων ζωντανοί μεν αλλά ενεχυριασμένοι από τις τράπεζες. Πρόκειται για την Ελευθεροτυπία και την Απογευματινή. Οι δύο τιτλοι παραμένουν ζωντανοί από τις τράπεζες προκειμένου να εκποιηθούν ώστε να λάβουν τα χρωστούμενα. Όσες προσπέθεις έγιναν απέβησαν άκαρπες όμως λόγω των τεράστιων χρεών των πρώην εκδοτών τους.

 

εφημερίδεςΥπουργείο ΕμπορίουτίτλοιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα