Κλιματική αλλαγή: Πώς «βάζει φωτιά» στις κάλπες και καίει τους συντηρητικούς (Videos)

Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη βάζουν φωτιά στις κάλπες και απ΄ όσα έχουμε δει μέχρι τώρα καίγονται δεξιά κόμματα, σχολιάζει ο Καρλ Μάτιεσεν, στο Politico, με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών στην Αυστραλία.

Οι ψηφοφόροι στην Αυστραλία έδειξαν την πόρτα της εξόδου στην δεξιά κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον σε μία εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίστηκε ως «κλιματική εκλογή». Μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη του Φιλελεύθερου Κόμματος έχασαν τις έδρες τους, από ανεξάρτητους υποψήφιους που είχαν ψηλά στην ατζέντα τους τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο νέος πρωθυπουργός

του Εργατικού Κόμματος, Άντονι Αλμπανίζ μετέβη στη σύνοδο των Quad (Αυστραλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία) κομίζοντας το εξής μήνυμα: «Υπάρχει μία νέα κυβέρνηση στην Αυστραλία η οποία εκπροσωπεί μία αλλαγή, ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης θεμάτων όπως η κλιματική αλλαγή».

Ο ρόλος που παίζουν τα περιβαλλοντικά θέματα στην πολιτική σκηνή της Αυστραλίας είναι σημαντικός, επισημαίνει το Politico, αλλά δεν είναι η μοναδική χώρα όπου η κλιματική αλλαγή αναδεικνύεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα.

Στην Γερμανία, η κεντροδεξιά παρασύρθηκε από ένα «πράσινο κύμα».

Στην Βρετανία οι Τόρις πιέζονται από «αντάρτες» στην κοινοβουλευτική ομάδα, οι οποίοι προωθούν περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στην Γαλλία, το περιβάλλον αναδεικνύεται πρόβλημα για τους κεντρώους.

Και στις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, εκτιμάται ότι θα υποφέρει στις κάλπες και για την αθέτηση υποσχέσεων που είχε δώσει για αλλαγή πολιτικής ως προς την κλιματική αλλαγή.

Γι αυτό το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αυστραλία θεωρείται από τους αναλυτές ως προειδοποίηση προς τα κεντροδεξιά κόμματα σε όλο τον κόσμο, όπως τονίζει ο Τζον Φλέσερ, εκπρόσωπος του βρετανικού Δικτύου Προστασίας Περιβάλλοντος, π ου είναι μία οργάνωση που ασκεί πιέσεις ώστε να προωθήσει περιβαλλοντικά θέματα  στην ατζέντα των Τόριδων. «Ψηφοφόροι όλων των αποχρώσεων θέλουν από τους πολιτικούς πιο δραστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», λέει οΤζον Φλέσερ.

Στην Αυστραλία, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για τους  συντηρητικούς. «Προσπάθησαν  να απαξιώσουν τις πολιτικές για το κλίμα και τιμωρήθηκαν», λέει ο Ρίτσι Μέρζιαν, πρώην διπλωμάτης της Αυστραλίας, ο οποίος σήμερα διευθύνει το πρόγραμμα του Αυστραλιανού Ινστιτούτου για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Τον Σεπτέμβριο, στην Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες  έχασαν την εξουσία ύστερα από 16 χρόνια, παρόλο που η Άγκελα Μέρκελ είχε υιοθετήσει φιλόδοξα σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όταν κυκλοφόρησε στα social media το βίντεο του Άρμιν Λάσετ, του ηγέτη του συντηρητικού CDU ο οποίος είχε ξεκαρδιστεί στα γέλια επισκεπτόμενος  μία πόλη που είχε πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες, το πρόγραμμα της Μέρκελ ξεχάστηκε. Οι κάλπες ανέδειξαν τους Πράσινους τρίτη δύναμη.

Η ήττα του CDU δεν οφείλεται μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά «στην αδύναμη εικόνα» μας σε περιβαλλοντικά θέματα, παραδέχεται ο Πέτερ Λίεζε, Ευρωβουλευτής του CDU, προσθέτοντας ότι «η συνταγή της επιτυχίας» πρέπει να περιλαμβάνει πιο αποφασιστική περιβαλλοντική πολιτική. Ήδη στους κόλπους της συντηρητικής παράταξης ασκούνται πιέσεις για ανασυγκρότηση του προγράμματος ώστε να αντιμετωπιστεί η άνοδος  της δύναμης των Πράσινων.

Στην Γαλλία, τον περασμένο μήνα ο Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε αγωνιωδώς να παρουσιάσει μια πράσινη ατζέντα τις τελευταίες δύο εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας, αφού είδε την εντυπωσιακή άνοδο της δύναμης του ριζοσπάστη αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος είχε φροντίσει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του τα θέματα της κλιματικής αλλαγής.

Ο Μακρόν έφτασε να υιοθετήσει την πολιτική του Μελανσόν για κεντρικό, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για θέματα περιβάλλοντος, αλλά ο ριζοσπάστης αριστερός πολιτικός φαίνεται πως εξακολουθεί να ασκεί ισχυρές πιέσεις, αφού κατάφερε να φέρει στο  ίδιο στρατόπεδο τα κόμματα της αριστεράς και τους πράσινους.

Στις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν για να εκλεγεί πρόεδρος το 2020 χρειάστηκε την υποστήριξη των νέων που έχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για περιβαλλοντικά θέματα, αλλά δεν έκανε και πολλά πράγματα μέχρι τώρα και γι αυτό εκφράζονται φόβοι ότι στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο οι νέοι «δεν θα ψηφίσουν», όπως λέει ο Τζαμάλ Ράαντ, διευθυντής της Evergreen Action

Στην Αυστραλία ο Μόρισον πλήρωσε στις κάλπες  τις φτωχές επιδόσεις της κυβέρνησής του σε περιβαλλοντικά θέματα. Ο Μπόρις Τζόνσον στην Βρετανία όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα πρέπει να αναθεωρήσει τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει για το κλίμα αν θέλει να έχει τύχη, ίσως μάλιστα πρέπει να εμφανιστεί ως υπέρμαχος μιας πράσινης ατζέντας, επισημαίνει το Politico.

Στα επιτελεία των συντηρητικών παρατάξεων γίνονται ήδη ζυμώσεις για να συμπεριληφθούν πολιτικές και στελέχη που έχουν κάποια «πράσινη απόχρωση», πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να κινηθούν προς το πολιτικό κέντρο.

Η Ζόε Ντάνιελ, που εξελέγη ως ανεξάρτητη βουλευτής στην Μελβούρνη, λέει ότι το κλίμα «είναι το κορυφαίο θέμα για πολλούς ανθρώπους».

Στο Μπρισμπέιν, μία πόλη που πλημμυρίζει πολύ συχνά τους τελευταίους μήνες, οι Πράσινοι κέρδισαν δυο έδρες.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι ο χρόνος πιέζει. Ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε πως κάτι θα βρεθεί στο τέλος», λέει η Ζόε Ντάνιελ, εξηγώντας την καλές επιδόσεις των πράσινων υποψηφίων και προσθέτει:  «Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται πλέον ότι (το περιβάλλον) είναι οικονομικό ζήτημα και ότι πρέπει να το δούμε. Αλλιώς απειλείται η ευημερία μας».

Διαβάστε επίσης

Τι αλλάζει στον αντιπυρικό σχεδιασμό – Και οι Ένοπλες Δυνάμεις στη «μάχη»

Μετρό: Τα ψώνια του σούπερ μάρκετ θα μπορούν να κάνουν μέσα στους σταθμούς οι επιβάτες της Γραμμής 4

Μενίδι: Μαχαίρωσαν ιδιοκτήτρια καταστήματος – Ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας για τους δράστες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κλιματική, Πώς, Videos,klimatiki, pos, Videos