Κωκάκια, το θρυλικό επιδόρπιο της Σοβιετικής Ένωσης

Τα κωκ σε μπουκιές (από το γαλλικό bouchée ) είναι ένα επιδόρπιο της εποχής της ΕΣΣΔ, ιδιαίτερα αγαπητό και δημοφιλές στη χώρα μας που παρασκευάζεται από δύο ντελικάτα παντεσπάνια, γεμίζεται με μια στρώση βουτυράτης κρέμας και καλύπτεται με γυαλιστερό γλάσο σοκολάτας.

Μερικές φορές αντί για κρέμα χρησιμοποιείται σαντιγί, βουτυρόκρεμα ή σκέτη μαρμελάδα. Η ιστορία του συνήθως ανάγεται στους χρόνους

της Μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης και παρά τη γαλλική ονομασία του (όπως η σαλάτα Olivier «ρώσικη», που επινοήθηκε στη Ρωσία τον 19ο αιώνα), είναι μια καθαρά σοβιετική επινόηση.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τα παντεσπάνια

90 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

80 γραμμάρια ζάχαρη

5 ασπράδια αυγών

3 κρόκοι αυγών

Για την κρέμα

200 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου

170 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή

120 ml γάλα

1 ζάχαρη βανίλια ή 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα

1 μεγάλο αυγό

Για το γλάσο

200 γραμμάρια κουβερτούρα

1 κουταλάκι του γλυκού σπορέλαιο

50 γραμμάρια λευκή σοκολάτα (προαιρετικά)

50 γραμμάρια μαρμελάδα βερίκοκο

Εκτέλεση

1. Χτυπήστε με μίξερ τους κρόκους με τα 40 γραμμάρια από τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Χτυπήστε έπειτα σε ξεχωριστό μπολ τα ασπράδια μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές. Χωρίς να σταματήσετε τη διαδικασία, προσθέστε σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να στέκεται η μαρέγκα.

2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C.

3. Κοσκινίστε το αλεύρι πάνω από το μίγμα των κρόκων με ένα σουρωτήρι. Ανακατέψτε και διπλώστε προσεκτικά τα χτυπημένα ασπράδια με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή μαρίζ. Κάντε το με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μην χαθεί ο αέρας του μίγματος.

4. Μεταφέρετε τη ζύμη του κέικ σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και σχηματίστε μικρούς δίσκους (διαμέτρου περίπου 6 εκ.) σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, σε απόσταση 1-2 εκ. μεταξύ τους, για να μην κολλήσουν κατά το ψήσιμο. Ψήστε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να έχουν ένα ανοικτό καφέ χρώμα.

5. Για την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ανακατέψτε το αυγό με την ζάχαρη και τη βανίλια. Ρίξτε μέσα το γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς, αφήστε να πάρει μια βράση. Μαγειρέψτε για περίπου ένα λεπτό και αποσύρετε από τη φωτιά. Περάστε τη ζεστή κρέμα από ψιλή σήτα σε ένα καθαρό μπολ, σκεπάστε την με πλαστική μεμβράνη που να εφάπτεται και αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

6. Χτυπήστε με μίξερ το βούτυρο για την κρέμα μέχρι να  αφρατέψει. Συνεχίζοντας το χτύπημα ξεκινήστε να προσθέτετε το μίγμα αυγού-γάλακτος σε δόσεις μέχρι να έχετε μια γυαλιστερή και λεία κρέμα.

7. Στη συνέχεια λιώστε την κουβερτούρα μαζί με το σπορέλαιο σε μπαιν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων και ξεκινήστε το στήσιμο των κωκ.

8. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, αλείψτε τα μισά ψωμάκια με ελαφρώς ζεσταμένη μαρμελάδα βερίκοκο. Βουτήξτε τα υπόλοιπα ψωμάκια στο γλάσο σοκολάτας από την κυρτή πλευρά και αν επιθυμείτε διακοσμήστε με λίγες γραμμές από λευκή σοκολάτα. Γεμίστε ένα κορνέ με την κρέμα και στροβιλίστε την πάνω από την μεριά με τη μαρμελάδα. Καπακώστε με τα γλασαρισμένα παντεσπάνια, πιέστε ελαφρά και τοποθετήστε τα κωκ για 1 ώρα στο ψυγείο.

Διαβάστε επίσης:

Ταμπουλέ, η μαϊντανοσαλάτα της Λιβανέζικης κουζίνας

Ανάποδο κέικ με αχλάδια και καραμελωμένο τζίντζερ

Πατατόβαρκες στον φούρνο με γέμιση ψαριού και μαγιονέζα κάρυ

Keywords
Τυχαία Θέματα