«Κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή για μυστικές διαπραγματεύσεις Αθήνας -ΕΕ - Ποιος ο ρόλος του Ν. Παππά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί τυχόν διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και οι ηγέτες των θεσμικών οργάνων των πιστωτών έχουν δημιουργήσει μια «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή, όπως αποκαλύπτουν δύο άτομα του κυβερνητικού περιβάλλοντος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Συμπληρώνουν, δε, πως η ομάδα που μετέχει σε αυτή

την τηλεφωνική γραμμή είναι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οικονομικός σύμβουλος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Λικ Τολονιάτ, ο Μπενουά Κερέ από την πλευρά της ΕΚΤ και ο διευθυντής του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν. Η ομάδα επικοινωνεί σε τακτική βάση για να αποφεύγονται κρίσεις και να επιλύονται διαφωνίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η πρώτη επαφή έγινε στις 26 Μαρτίου.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το euro2day.gr στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, συνεδρίασε το λεγόμενο «κλαμπ της Ουάσιγκτον» για να συζητήσει για την Ελλάδα.

Η μυστική συνάντηση έγινε, την περασμένη Παρασκευή και παραβρέθηκαν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας,(Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν και της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος για οικονομικά θέματα Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Πηγή που έλαβε μέρος στη μυστική συνάντηση στην οποία βεβαίως δεν προσκλήθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, καθώς δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων για την κοινή γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί για την Ελλάδα.

Ο λόγος ήταν ότι η Λαγκάρντ και ο Σόιμπλε, με την υποστήριξη -ως συνήθως- του Ισπανού υπουργού Οικονομικών επιμένουν στη σκληρή γραμμή που θέλει να μπουν όλα στο τραπέζι και να ληφθούν σκληρές αποφάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Στη μέση βρίσκονταν ο Ντάισελμπλουμ και ο Ντράγκι, ενώ πιο συγκαταβατικοί ήταν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν.

Ν.ΠαππάςΑ.Τσίπραςελληνική κυβέρνησηBloomberg
Keywords
Τυχαία Θέματα