Κοκτέιλ τροπικών ιών απειλεί και την Ευρώπη: Τρόμος για τη μετάδοση μέσω… καρναβαλιών – Τι λέει ο καθηγητής εντομολογίας Κολιόπουλος στο topontiki.gr

Συναγερμός έχει σημάνει στο Σάο Πάολο, το Ρίο Ντε Τζανέϊρο και συνολικά έξι πολιτείες στη Βραζιλία αλλά και στην Αργεντινή εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του Δάγκειου Πυρετού ενώ ανησυχία υπάρχει στους ειδικούς και για τους λοιμογόνους ιούς Zika και Chikungunya.

Ιδιαίτερα στη Βραζιλία, που χτυπάει και «η καρδιά του καρναβαλιού» αυτές τις ημέρες, με δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο και φυσικά και από την Ευρώπη, τα κρούσματα του Δάγκειου Πυρετού ξεπέρασαν το 1,3 εκατομμύρια.

Τους πρώτους δύο μήνες του 2024, η Βραζιλία κατέγραψε κατά μέσο

όρο 19.544 κρούσματα την ημέρα, αριθμός κατά 390% υψηλότερος από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Ανησυχία όμως προκαλεί εκ νέου και ο ιός Ζίκα, με 1.035 κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό από το 2019, όπως αναφέρει η Ιταλική εφημερίδα La Respublika.

Οι παραπάνω ιοί μεταφέρονται με το κουνούπι Aedes Aegypti, που τη δεκαετία του 1920 είχε προκαλέσει επιδημία Δάγκειου στην Ελλάδα αλλά σήμερα ευτυχώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα, όπως είπε στο topontiki.gr ο καθηγητής Εντομολογίας Γιώργος Κολιόπουλος στη Γεωπονική Σχολή Αθήνας.

Ωστόσο το κουνούπι τίγρης μπορεί να μεταφέρει τους λοιμογόνους αυτούς ιούς. Για να γίνει αυτό αρκεί μια πτήση από της χώρες της Λατινικής Αμερικής που τώρα είναι σε κατάσταση συναγερμού.

Δεν είναι τυχαίο που τον περασμένο Σεπτέμβριο, με εγκύκλιο της (https://www.topontiki.gr/2023/09/12/egkiklios-ip-igias-epitaktiki-i-enarxi-psekasmon-kindinos-gia-tropikes-asthenies-zika-ke-dagkio-pireto/) η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, είχε επισημάνει τον κίνδυνο εισαγωγής των λοιμογόνων ιών Zika, Δάγκειου πυρετού και Chikungunya, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για ψεκασμούς, μετά την πρωτοφανή πλημμύρα που χτύπησε τη Θεσσαλία η θεομηνία Daniel.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνοντας : «Λαμβάνοντας υπόψη και την εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας σε αρκετές περιοχές της χώρας μας τα τελευταία έτη καθώς και τον κίνδυνο εισαγωγής άλλων λοιμογόνων (π.χ. Zika, Chikungunya, ιό Δάγκειου πυρετού, κ.α.) μέσω κουνουπιών, καθίσταται επιτακτική η οργάνωση και υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης των εντόμων αυτών».

Τα καλά νέα είναι ότι έως και τον Δεκέμβριο δεν σταμάτησαν οι ψεκασμοί στα νερά της Θεσσαλίας που αποτελούν της εστίες επώασης των κουνουπιών.

Ωστόσο και στη χώρα μας οι υγειονομικές αρχές σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο είναι σε εγρήγορση.

Μάλιστα όπως είχε αναφέρει ο κ. Κολιόπουλος στο topontiki.gr τον περασμένο Σεπτέμβριο ( https://www.topontiki.gr/2023/09/20/thessalia- kindinos-exarsis-tropikon-limogonon-ion-zika-ke-dagkiou-piretou-ti-mas- lei-kathigitis-entomologias/) , η Άνοιξη είναι η δυσκολότερη εποχή, γιατί η θερμοκρασία ανεβαίνει και η νέα γενιά κουνουπιών εμφανίζεται και πάλι: « Είναι γεγονός ότι με μια αεροπορική πτήση από τις χώρες που σήμερα είναι σε συναγερμό από την έξαρση των κρουσμάτων Δάγκειου Πυρετού, Zika και Chikungunya, έρχονται στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας. Όμως εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε χρόνο έχουμε κρούσματα Δάγκειου, στη χώρα μας, αλλά δεν είναι εγχώρια. Μας έρχονται από το εξωτερικό και αμέσως απομονώνονται. Σε αυτό συμβάλλουν τα νοσοκομεία που αμέσως καταγράφουν τους ασθενείς με τροπικές νόσους και ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές του ΕΟΔΥ.

Αυτές, με τη σειρά τους, κάνουν την ιχνηλάτηση και απομονώνουν τις στενές επαφές αυτών των περιστατικών».

Σύμφωνα με τον κ. Κολλιόπουλο δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη χώρα μας ωστόσο οι υγειονομικές αρχές είναι πάντα σε εγρήγορση καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του κουνουπιού τίγρη που μπορεί εάν τσιμπήσει ένα κρούσμα με Δάγκειο, Ζika ή Chikungunya να μεταφέρει αυτούς τους λοιμώδεις ιούς σε εκατοντάδες άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ όσοι επισκεφτούν τη Λατινική Αμερική αλλά και άλλες τροπικές ή υποτροπικές χώρες καλό είναι πρώτα να ενημερωθούν από τον Οργανισμό ( www.eody.gr) και να παίρνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προφύλαξης κατά των κουνουπιών όπως σπρέι κατά των κουνουπιών και άλλα.

Διαβάστε επίσης

ΕΟΔΥ: 14 θάνατοι από κορωνοϊό – Για πρώτη φορά δεν καταγράφηκαν νέες διασωληνώσεις

ΟΕΝΓΕ: «Αυθαίρετες» οι μετακινήσεις παθολόγων από τη Θεσσαλονίκη σε Ξάνθη και Δράμα – Προσφεύγει στην δικαιοσύνη η Ομοσπονδία

Ε.Σ.Α.μεΑ: Σοβαρά προβλήματα σε ελευθέρους επαγγελματίες με αναπηρία λόγω καθυστερήσεων του e-EΦΚΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοκτέιλ, Ευρώπη, Αγαπηδάκη –, Κολιόπουλος,kokteil, evropi, agapidaki –, koliopoulos