Κωλοτούμπες στο Ελληνικό

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

Στα κάγκελα βρίσκονται κατά της κυβέρνησης κάτοικοι και φορείς που σήκωσαν όλα αυτά τα χρόνια το βάρος του αγώνα κατά της πώλησης και τσιμεντοποίησης των 6.500 στρεμμάτων του Ελληνικού και στήριξαν την εναλλακτική λύση της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου.

Και βρίσκονται στα κάγκελα για δυο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την επιλογή της κυβέρνησης να παραχωρήσει τελικά, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της, την έκταση του Ελληνικού για 99 χρόνια στη Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Και

ο δεύτερος είναι ο επικοινωνιακός χειρισμός της κυβερνητικής κωλοτούμπας, αφού, όπως επισημαίνουν, ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθούν να πείσουν ότι η εκχώρηση του Ελληνικού στον Λάτση είναι λαϊκή απαίτηση…

H επιλογή

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού με επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα σημειώνει ότι είναι αντίθετη με την επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει την παραχώρηση στον όμιλο Λάτση για 99 χρόνια δημόσιας έκτασης 6.204 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και στην παραλία Αγίου Κοσμά προσπαθώντας παράλληλα να διαπραγματευτεί και να βελτιώσει τους όρους της παραχώρησης.

Όπως επισημαίνουν, η επιλογή αυτή σε μια περίοδο έντονων κλιματικών αλλαγών «δεν εξυπηρετεί με κανένα τρόπο την προστασία του περιβάλλοντος, το δημόσιο συμφέρον και την αειφόρο ανάπτυξη, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση με τη προσθήκη 3.700.000 τ.μ. μπετό και καθιστώντας σε λίγα χρόνια την Αθήνα μη βιώσιμη πόλη».

Στην επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα η Επιτροπή Αγώνα υπενθυμίζει ότι «η ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση του Ελληνικού και μάλιστα με τον τρόπο που προβλέπεται, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες, έχει καταγγελθεί έντονα στο πρόσφατο παρελθόν από στελέχη της κυβέρνησής σας, από βουλευτές και υπουργούς της, αλλά και από εσάς τον ίδιο ως ένα σκάνδαλο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό».

Η Επιτροπή σημειώνει ακόμα ότι όσοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση υποχρεώνεται από τους δανειστές και το τρίτο μνημόνιο να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της έκτασης «δεν μπορούν να παρακάμψουν το γεγονός ότι αυτή γίνεται μέσα από μια διαδικασία διάτρητη (καταπάτηση της βασικής συνθήκης ΣΛΕΕ της Ε.Ε. και άλλων συνθηκών) και με σοβαρότατες επιπτώσεις στο Περιβάλλον, οι οποίες δεν εξετάστηκαν κατά την έκδοση του Νόμου 4062/12».

Κάτοικοι και φορείς που συνεχίζουν να στηρίζουν το αίτημα για τη δημιουργία μόνο Μητροπολιτικού Πάρκου στην έκταση, θεωρούν ότι επιβάλλεται η άμεση ακύρωση της διαδικασίας ξεπουλήματος του Ελληνικού στον όμιλο Λάτση, και η οργάνωση μιας ουσιαστικής δημόσιας διαβούλευσης κατά την οποία θα αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Επιτροπή επισημαίνει ακόμα ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι «μια αποικία όπου αγνοείται κάθε έννοια πρόνοιας, δικαίου, δημόσιου συμφέροντος και νομιμότητας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα».

Επικοινωνιακό παιχνίδι

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο κάτοικοι και φορείς της περιοχής είναι στα κάγκελα με κυβερνητικούς παράγοντες για το Ελληνικό είναι, όπως λένε, η επικοινωνιακή τακτική που ακολουθούν στην κυβέρνηση με στόχο να κάνουν το άσπρο μαύρο. Αφορμή για να διατυπωθεί αυτή η άποψη ήταν και δημοσκόπηση της Public Issue που έγινε για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ και δημοσιεύθηκε στην «Αυγή».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 60% των ερωτηθέντων, κάτοικοι των Δήμων Αλίμου, Γλυφάδας και Αργυρούπολης - Ελληνικού, τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου, ενώ κατά τάσσεται το 28%. Αντίστοιχα, στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Πρωτεύουσας, το 51% συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση και το 36% διαφωνεί.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση και σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, το 54% εκτιμά ότι θα είναι θετικές, ενώ το 33% πιστεύει ότι η ιδιωτικοποίηση θα έχει θετικές επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό της παραλιακής.

Στην ίδια έρευνα, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ κάποιων από τα έργα που περιλαμβάνει το συνολικό project, με το 87% να επιθυμεί την κατασκευή μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου και το 55% να θέλει την κατασκευή ιδιωτικών κλινικών και μονάδων Υγείας. Από την άλλη, το 58% διαφωνεί με την κατασκευή καζίνο και το 67% με την κατασκευή ουρανοξυστών.

Πολίτες και φορείς που εδώ και χρόνια παλεύουν για να μην ξεπουληθεί η έκταση και να μη δημιουργηθεί μια νέα πόλη μέσα στην πόλη, υπογραμμίζουν ότι η ανάθεση της συγκεκριμένης δημοσκόπησης τη συγκεκριμένη στιγμή καθώς και η δημοσίευσή της στην «Αυγή» γίνεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να φανεί ότι η τσιμεντοποίηση του Ελληνικού και η παραχώρησή του στον όμιλο Λάτση είναι κοινωνική απαίτηση!

Στο θέμα της επικοινωνιακής τακτικής προσθέτουν ακόμα ότι συμπεριλαμβάνεται και η προσπάθεια διαπραγμάτευσης όρων του master plan, χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί όμως ποτέ τα σχέδια που έχουν κατατεθεί από τον όμιλο Λάτση και χωρίς να γίνεται κουβέντα για το οικονομικό τίμημα που έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς ως ευτελές. Το να κάνεις, λένε, οριακές αλλαγές σε ένα φαραωνικό σχέδιο δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχία και δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εκ βάθρων αλλαγή της θέσης της κυβέρνησης στο θέμα του Ελληνικού.

ΕλληνικόΛάτσηςLamda DevelopmentΚυβέρνησηIssue: 1906Issue date: 03-03-2016Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα