Κομισιόν: Καλεί Ελλάδα και άλλες 12 χώρες για ενσωμάτωση της Οδηγίας περί πνευματικών δικαιωμάτων

«Καμπανάκι» χτύπησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα και σε άλλα 12 κράτη-μέλη της επειδή δεν έχουμε, ως χώρα, ενσωματώσει την Οδηγία 2019/790 για την προάσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ οι ενώσεις εκδοτών έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΙΗΕΑ, ΕΤΗΣΕΕ, ΕΝΕΔ, ΕΔΙΠΤ, ΣΗΠΕ) με επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, είχαν πριν από λίγο καιρό ζητήσει την άμεση ενσωμάτωση της επίμαχης οδηγίας στην ενιαία ψηφιακή αγορά. «Η επιστολή εκείνη, όπως και η Οδηγία,

μάλλον κατέληξε σε κάποιο συρτάρι», σχολίαζαν κύκλοι από το χώρο του έγχαρτου και ψηφιακού Τύπου.

Τώρα η Κομισιόν απέστειλε «αιτιολογημένη γνώμη» και ζητά την ενσωμάτωση της σημαντικής Οδηγίας άμεσα. Περίπου είναι «σα να μας τραβούν το αυτί», σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Και τούτο διότι έχει περάσει ένας χρόνος ακόμα και έπειτα από τη λήξη της προθεσμίας για την αφομοίωση της ευρωπαϊκής νόρμας στην ελληνική νομοθεσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένες γνώμες και σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Δανία, Γαλλία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία και Σουηδία, για τον ίδιο λόγο.

Η Επιτροπή παράλληλα απέστειλε αιτιολογημένες γνώμες σε Ρουμανία και Σλοβενία, ζητώντας να ενημερώσουν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα «ανοιχτά δεδομένα» και την περαιτέρω χρήση δεδομένων του δημόσιου τομέα )Οδηγία (ΕΕ) 2019/1024 για τα ανοιχτά δεδομένα) θα ενσωματωθούν στο εθνικό τους δίκαιο.

Η Οδηγία (ΕΕ) 2019/790 περιέχει «εξαιρετικά σημαντικές ρυθμίσεις για συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφους, αλλά και για εκδότες βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών. Η εν λόγω Οδηγία τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2019 και τα κράτη μέλη όφειλαν να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο εντός δύο ετών, δηλαδή το αργότερο έως τις 7 Ιουνίου 2021. Μέχρι τον Απρίλιο του 2022, η Οδηγία είχε ενσωματωθεί από 12 κράτη μέλη, εκ των οποίων μόνο τρία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και οι Κάτω Χώρες, εντός της προθεσμίας -η Μάλτα εναρμονίστηκε λίγο αργότερα», επισημαίνει ο ΟΣΔΕΛ, (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου), ο μη κερδοσκοπικός ελληνικός φορέας που προασπίζεται τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Καμία διαβούλευση μέχρι τώρα

«Η χώρα μας όχι μόνον δεν έχει ενσωματώσει την Οδηγία, αλλά δεν έχει καν δημοσιεύσει για διαβούλευση το σχέδιο νόμου. Ως εκ τούτου δεν έχει ξεκινήσει η αναγκαία διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους», τονίζει ο ΟΣΔΕΛ.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η ολιγωρία αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στους δημιουργούς και τους εκδότες έργων και λόγου, διότι αντιμετωπίζουν «σημαντικές απώλειες εισοδημάτων», οι οποίες οφείλονται στο λεγόμενο χάσμα αξίας που δημιουργείται από την εκμετάλλευση του ειδησεογραφικού περιεχομένου από τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς να καταβάλλουν το οικονομικό αντιστάθμισμα που αναλογεί στους δικαιούχους.

Έντονη ανησυχία από τις Ενώσεις Τύπου

Την έντονη ανησυχία τους για την αντιμετώπιση της λογοκλοπής και εκμετάλλευσης του παραγόμενου έργου εκφράζουν και οι ενώσεις Τύπου, έντυπο και ηλεκτρονικού, σημειώνοντας ότι η ενσωμάτωση της Οδηγίας «θα εφοδιάσει τους επαγγελματίες Τύπου με τα κατάλληλα «εργαλεία» για την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών» και ζητούν από την Πολιτεία «να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, με γνώμονα πάντα τον σεβασμό και την προστασία των συγγενικών δικαιωμάτων των εκδοτών». Καλούν μάλιστα την υπουργό να κοινοποιήσει το σχέδιο νόμου στα ενδιαφερόμενα μέρη το συντομότερο δυνατό και «να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση ενσωμάτωση του δικαιώματος των εκδοτών Τύπου στην εθνική νομοθεσία».

Διαβάστε επίσης:

Καινούργιου σε Μικρούτσικο: «Αντρέα θέλεις να συνεχίσεις την εκπομπή εσύ; Να φύγω, δεν έχω πρόβλημα» (Video)

ΕΡΤ: Μετασχηματισμοί λόγω ΕΡΤNews – Δίαυλος συνεργασίας με το Euronews

Ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΡΤ ο Τζώνη Καλημέρης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κομισιόν, Ελλάδα, Οδηγίας,komision, ellada, odigias