Κομισιόν: Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις αν αποσυρθεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την κούρσα για την προεδρία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δείχνει αδιαμφισβήτητο φαβορί για ανανέωση της θητείας της. Ωστόσο έχουν δημοσιευτεί και διάφορα άλλα σενάρια για το πολιτικό μέλλον της και ως εκ τούτου στις Βρυξέλλες έχει αρχίσει ένα νέο παιχνίδι, με την συμμετοχή πολιτικών, διπλωματών και αξιωματούχων που διερευνούν τις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που η Ούρσουλα

φον ντερ Λάιεν δεν πάρει τη δουλειά.

Ποιος θα μπορούσε να είναι εναλλακτική λύση; Το Politico μπαίνει σε αυτή τη λογική και παρουσιάζει τους άλλους πολιτικούς που τρέχουν άτυπα μία πιθανή κούρσα διαδοχής. Σημείο εκκίνησης είναι η διαδικασία Spitzenkandidaten: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν θα επιτρέψει την επιλογή κάποιου πολιτικού από άλλο κόμμα, εφόσον -όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις- θα παραμείνει η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στις Βρυξέλλες.

Έτσι καταρτίστηκε η λίστα με τους πιθανούς υποψήφιους:

Μάριο Ντράγκι

Ο 76χρονος Ιταλός πολιτικός ήταν επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας μέχρι που διαλύθηκε το 2022 και έκτοτε το όνομά του συχνά έρχεται στο διεθνές προσκήνιο όταν αδειάζει κάποια θέση. Μέχρι τώρα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρείται πιθανό να αναλάβει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όταν αποσυρθεί ο Σαρλ Μισέλ. Ατού για τον Μάριο Ντράγκι είναι οι καλές σχέσεις που έχει με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Αδύναμο σημείο για τον Ντράγκι είναι το ότι δεν έχει σαφή πολιτική ταυτότητα και θεωρείται δύσκολο για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να δώσει «πράσινο φως» σε κάποιον που δεν έχει είναι δικό του στέλεχος.

Ρομπέρτα Μέτσολα

Αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποσυρθεί με οποιοδήποτε τρόπο από την κούρσα, τότε το Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο την υποψηφιότητα μιας άλλης γυναίκας, της Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατάφερε να έχει διακομματική αποδοχή. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφτηκε το Κίεβο μετά την ρωσική εισβολή και αυτό έχει εκτιμηθεί στις Βρυξέλλες. Στα θετικά της Ρομπέρτα Μέτσολα είναι το ότι έρχεται από την Μάλτα και η ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από την συγκεκριμένη πολιτικό θα θεωρείτο νίκη για τη νότια Ευρώπη. Αυτό όμως είναι και ένα αδύναμο σημείο, καθώς η Μάλτα είναι μια μικρή χώρα. Η Μέτσολα επιπλέον δεν έχει εκτελεστική εμπειρία, ούτε καν στη χώρα της.

Κριστίν Λαγκάρντ

Η Λαγκάρντ είναι Γαλλίδα και η επιφυλακτικότητα του προέδρου Μακρόν να αποδεχτεί την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για επανεκλογή, προκάλεσε ένα προφανές ερώτημα: Μήπως ύστερα από πέντε χρόνια γερμανικής κυριαρχίας και μιας μεγαλύτερης περιόδου με Γερμανούς και Αυστριακούς σε θέσεις κλειδιά, ο Μακρόν θεωρεί ότι ήρθε η ώρα για να αναλάβει μια Γαλλίδα το κορυφαίο πόστο στην Κομισιόν; Είναι γυναίκα, έχει εμπειρία ως πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άρα θα μπορούσε να είναι ιδανική υποψήφια.

Αλλά ακριβώς επειδή είναι Γαλλίδα, θα υπάρξουν αντιδράσεις. Κι επιπλέον κάποιοι θα θυμηθούν ότι η κυρία Λαγκάρντ δεν είναι και τόσο δημοφιλής ούτε και στους ανθρώπους του επιτελείου της. 

Κλάους Γιοχάνις

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας θεωρείται άνθρωπος με σιδηρά πυγμή και δημοφιλής μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, ιδιαιτέρως μεταξύ των συντηρητικών. Χαίρει εκτίμησης τόσο από τον Μακρόν, όσο και από τον Γερμανό καγκελάριο, Σολτς, για την σταθερή στάση της χώρας του στο δυτικό στρατόπεδο, στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία – κάτι που δεν έκαναν η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία. Κάποιοι στις Βρυξέλλες λένε πως είναι ώρα να αναλάβει την ηγεσία της ΕΕ κάποιος ανατολικοευρωπαίος πολιτικός. Αν επικρατήσει αυτή η λογική ο γερμανόφωνος Γιοχάνις θα έχει τύχη και το όνομά του θα βγει μπροστά από το κόμμα στο οποίο ανήκει – το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Με τη δεύτερη θητεία του να λήγει τον Δεκέμβριο, ο Κλάους Γιοχάνις ψάχνει μια δουλειά εκτός συνόρων και βλέπει με συμπάθεια τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Όμως σε αυτή τη μάχη εκτιμάται ότι δεν θα έχει τύχη, καθώς ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε έχει εξασφαλίσει ευρεία υποστήριξη. Αλλά η επιθυμία του Γιοχάνις, να «κλέψει» την ηγεσία του ΝΑΤΟ από τον Ρούτε έχει ενοχλήσει κάποιες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Αντρέι Πλένκοβιτς

Ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως και ο Γιοχάνις και είναι μια πιθανή υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν αν επικρατήσει η λογική ότι πρέπει να επιλεγεί ανατολικοευρωπαίος. Θα ήταν επίσης και ένα θετικό μήνυμα προς τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη, καθώς η Κροατία είναι η τελευταία χώρα που μπήκε στην ΕΕ. Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Πλένκοβιτς ότι θα είναι επικεφαλής στη λίστα του κόμματός του στις προσεχείς ευρωεκλογές έκανε αρκετούς να υποψιαστούν ότι θέλει να εγκαταλείψει την εγχώρια πολιτική σκηνή.

Τιερί Μπρετόν

Ο Γάλλος πολιτικός είπε στο Politico πέρυσι ότι το 2019 ήταν το «plan B» για τη δουλειά στην Κομισιόν και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα είχε αντίρρηση να έχει τον ίδιο ρόλο και φέτος αν δεν προχωρήσει η υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν.  Ως πρώην υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, ο Μπρετόν έχει εμπειρία σε δύσκολα πόστα και παρόλο που δεν είναι μέλος του Λαϊκού Κόμματος, έχει συντηρητικές πολιτικές απόψεις. Ο Μπρετόν ήταν μεταξύ των επιτρόπων που έχουν επικρίνει επιλογές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν .

Ωστόσο ο Μπρετόν έχει ίσως περισσότερους εχθρούς παρά φίλους στους κορυφαίους κύκλους της ΕΕ και θεωρείται ότι βιάζεται να μιλήσει. Επιπλέον στα αρνητικά του είναι ότι δεν είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η έκπληξη

Η κούρσα των πολιτικών ομάδων για τις καλές δουλειές στις Βρυξέλλες μετά τις ευρωεκλογές κρύβει πάντα εκπλήξεις. Το 2019 κανένας δεν θα έβαζε τα λεφτά του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν. Έτσι και φέτος μπορεί να προκύψει κάποιος υποψήφιος-έκπληξη, που μέχρι σήμερα δεν έχει ακουστεί το όνομά του. Στην κούρσα αυτή είναι βέβαιο ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Γιατί ο πρωθυπουργός Σάντσεθ προχώρησε σε αναστολή των δημόσιων καθηκόντων του

Καναδός τουρίστας απεβίωσε στην Κούβα και έστειλαν στην οικογένειά του λάθος σορό

Το Πορτρέτο της δεσποινίδας Λίζερ: Η ιστορία του «χαμένου» πίνακα του Κλιμτ, που πουλήθηκε 30 εκατομμύρια ευρώ (photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κομισιόν, Ποιες, Ούρσουλα, Λάιεν,komision, poies, oursoula, laien