Κομβικό ζήτημα για την αξιολόγηση των θεσμών η αξιοποίηση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ήδη από την προεκλογική περίοδο στήριξε την συμφωνία με τους Θεσμούς, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν, σε ομιλία του στο Συνέδριο του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) στο Βερολίνο. Ο κ. Σπάν τόνισε πως το νέο πρόγραμμα στήριξης αποτελεί μια ευκαιρία που πρέπει από κοινού να αξιοποιηθεί, ανέδειξε την σημασία της τήρησης των συμφωνιών από όλες τις πλευρές και επισήμανε

ότι ένα από τα κομβικά σημεία στην αξιολόγηση των Θεσμών, θα είναι το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων.

«Το θέμα δεν είναι μόνο η λιτότητα. Πολύ πιο σημαντικές είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε εμφατικά ο κ. Σπαν, σημειώνοντας πως η λιτότητα αποτελεί μονάχα το μέσον προς έναν μεγαλύτερο στόχο, που είναι η επιστροφή της χώρας στις αγορές. «Το πρόβλημα σε όλες τις χώρες που χρειάστηκαν πρόγραμμα, ήταν ότι δεν μπορούσαν να αναχρηματοδοτηθούν», δήλωσε ο γερμανός υφυπουργός, για να προσθέσει ότι το σκεπτικό των προγραμμάτων, είναι να αρθεί η πίεση των πιστωτών, μεταφέροντας το χρέος στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

«Ο χρόνος που κερδίζεται όμως, πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να μπορεί να λειτουργήσει η ώθηση, να επανεκκινήσει η οικονομία, και οι χώρες να μπορούν και πάλι να δανείζονται από τις αγορές» παρατήρησε ο κ. Σπαν και, αναφερόμενος στην σημασία των μεταρρυθμίσεων, υπενθύμισε την περίπτωση της ίδιας της Γερμανίας, η οποία το 2008 χαρακτηριζόταν ως «ο Ευρωπαίος ασθενής», με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είχαν ως συνέπεια πραγματική απώλεια εισοδήματος.

Ο κ. Σπαν εκτίμησε πως στο τέλος του 2014, η Ελλάδα βρισκόταν μεταξύ των χωρών με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές τράπεζες ήταν σε θέση να αναχρηματοδοτούνται στις αγορές - για αυτό και δεν χρειάστηκαν τα 10 δισεκατομμύρια που ήταν διαθέσιμα. «Τα πράγματα δεν ήταν καταπληκτικά, αλλά ήταν στον σωστό δρόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αντίθετα, κατά τους πρώτους μήνες του 2015, στην ελληνική οικονομία σημειώθηκε οπισθοδρόμηση - «βλέπει κανείς τι σημαίνει η ασάφεια και η ανασφάλεια: οδηγεί σε εκροή του χρήματος, δεν γίνονται επενδύσεις και όλο αυτό κορυφώθηκε στο κλείσιμο των τραπεζών».

Αναφερόμενος στην συμφωνία για το τρίτο πακέτο στήριξης, ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης (CDU) έκανε λόγο για μια «απόφαση της Ευρωζώνης μαζί με την Ελλάδα, ότι θέλουμε να συνεχίσουμε στον δρόμο των τελευταίων ετών και έχουμε κοινή αντίληψη ότι θέλουμε να τηρήσουμε τους κανόνες που φτιάξαμε μαζί - αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει η Ευρωζώνη».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τώρα με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα έχουμε κάποιον που έχει την εντολή να κυβερνήσει και ο οποίος στον προεκλογικό αγώνα στήριξε καθαρά αυτό που συμφωνήθηκε από κοινού, ώστε τελικά να συνεχίσουν να γίνονται τα πράγματα που είναι απαραίτητα. Αυτό τώρα πρέπει να το κάνουμε μαζί, βήμα - βήμα», συνέχισε ο κ. Σπαν και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην σημασία της λειτουργικής δημόσιας διοίκησης, τονίζοντας την ανάγκη της αποκομματικοποίησής της. Σημείωσε δε, ότι και οι επενδύσεις έχουν πολύ μεγάλη σχέση με μια λειτουργούσα διοίκηση.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ο Γενς Σπαν δήλωσε ότι από την γερμανική πλευρά, αν και υπήρχαν αρχικά διαφορετικές σκέψεις, έχει αποφασιστεί συνειδητά η συμμετοχή στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, «για να δώσουμε σε αυτή τη δύσκολη φάση το μήνυμα ότι θέλουμε να τηρήσουμε αυτό που υποσχεθήκαμε (σ.σ. αναφέρεται στην συμμετοχή της κρατικής γερμανικής τράπεζας KfW με 100 εκατομμύρια ευρώ).

Ειδικά σε ό,τι αφορά το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Σπαν τόνισε ότι θα αποτελέσει από τα σημεία - κλειδιά στην επικείμενη αξιολόγηση και πρόσθεσε ότι το εγχείρημα δεν αφορά μόνο τα ίδια τα έσοδα, αλλά και την ανάγκη να υπάρχει ένας τέτοιος θεσμός.

Ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε πάντως ότι δεν πρέπει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία να «ξεπουληθούν», καθώς έτσι δεν θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα έσοδα. Τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξής τους εντός του ταμείου και διευκρίνισε ότι είναι βεβαίως διαφορετικές περιπτώσεις όταν πρόκειται για ακίνητα, για αεροδρόμια ή ακόμη και για - ανακεφαλαιοποιημένες - τράπεζες. «Αν καταφέρουμε - δεν υπάρχει εγγύηση - να μπούμε σε μια πορεία ανάπτυξης, τότε αναπτύσσονται αναλόγως και τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου και μπορείτε με τις τράπεζες, με τα αεροδρόμια, με τους παρόχους ενέργειας, ή με ο,τιδήποτε άλλο, να πετύχετε τελείως διαφορετικές τιμές από ό,τι υπό τις παρούσες συνθήκες. Για αυτό δεν μπορεί το θέμα να είναι μόνο να πουλήσουμε τα πράγματα γρήγορα, αλλά να τα αφήσουμε να αναπτυχθούν», δήλωσε ο κ. Σπαν, και εξέφρασε την κατανόησή του για τις αντιρρήσεις της Αθήνας σε ό,τι αφορά την έδρα του ταμείου: «Καταλαβαίνω το να μη θέλει κάποιος ένα ταμείο στο Λουξεμβούργο, αλλά πρέπει να είναι διασφαλισμένο ότι θα πρόκειται για αποφάσεις θεσμικά αυτόνομες», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο κ. Σπαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, όπως είπε, μια μεγάλη πλειοψηφία έχει πλέον αντιληφθεί ότι δεν γίνεται τίποτα χωρίς προσπάθεια, αλλά και ότι πρέπει να υπάρχει η βούληση για τις αλλαγές. «Και εάν σε αυτή την διαδικασία των αλλαγών, ορίζονται και κοινά εγχειρήματα και δεν υπάρχει μόνο η εντύπωση ότι ‘’αυτοί είναι οι Γερμανοί, που θέλουν πάντα μόνο λιτότητα’’, αλλά υπάρχει και η βούληση από κοινού και ισότιμα να παρθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν προγράμματα, τότε νομίζω θα έχουμε καταφέρει πολλά», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Γενς ΣπανΤαμείο ΑποκρατικοποιήσεωνθεσμοίαξιολόγησηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα