Κόντρες για τον «ΣΥΡΙΖΑ των πολλών» στην πρεμιέρα της Επιτροπής Ανασυγκρότησης

Πολιτική

 

Συνεχίζονται σήμερα Κυριακή για δεύτερη μέρα οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα. Ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή ομιλία του έθεσε το στόχο ενός μεγάλου μαζικού κόμματος που θα εκφράσει την πλειοψηφία των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών. Επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες

στο εσωτερικό στέλνοντας ταυτόχρονα αυστηρό μήνυμα ότι ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι «ο δρόμος των πολλών και όχι των λίγων και φωτισμένων».

Χθες, πρώτη μέρα οι κραδασμοί δεν έλειψαν καθώς καταγράφηκε στα πηγαδάκια μια διάχυτη γκρίνια για πρόσωπα όπως ο Απόστολος Γκλέτσος, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν να μεταφέρουν τις διαφωνίες τους για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Σκληρή κριτική από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Με τον «ΣΥΡΙΖΑ των πολλών» τάχθηκε και η νεολαία του κόμματος καταγγέλλοντας ωστόσο με την παρέμβασή της τον τρόπο που επιχειρείται η διεύρυνση. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «μια βίαιη και από τα πάνω προσπάθεια συγκόλλησης ομάδων και προσωπικοτήτων με διαμετρικά αντίθετες πορείες και διαφορετικές στοχεύσεις» με στόχο την επιστροφή στην εξουσία. Κάνει λόγο για μεταγραφολογία και «παζάρι μεταξύ ειδικών και φωτισμένων» και επισημαίνει ότι «η ταμπέλα της προόδου» αποτελεί ενοποιητικό παράγοντα κενό περιεχομένου όσο μιλάμε για συμβιβασμό αντιπαραθετικών πολιτικών σχεδίων, διαφορετικών αξιών και αλληλοσυγκρουόμενων ομάδων.

Επίσης κατήγγειλε «προσπάθεια παρέμβασης και φραξιονιστικής δράσης πρώην Υπουργών και νυν Βουλευτών στην εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και καμία στο όνομα προσωπικών και ιδιοτελών στρατηγικών και δημιουργίας προσωπικών μηχανισμών να διαβάλουν την δημοκρατική λειτουργία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και το καταστατικό της».

Χωρούν ή δε χωρούν όλοι;

Στην ομιλία του ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας για τη διεύρυνση έκανε λόγο για «διαφορετικές δυνάμεις που συγκλίνουν όμως σε ένα ιδεολογικό πλαίσιο ευρύτερης αποδοχής». Επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει αποτίμηση της κυβερνητικής εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ και να συζητηθούν τα λάθη που έγιναν ενώ έθεσε ως πρωτεύον το ζήτημα της φυσιογνωμίας του κόμματος , και διαφώνησε με τη λογική να αναχθούν σε σημαντικά ζητήματα προς συζήτηση και αντιπαράθεση ο τρόπος εκλογής προέδρου _ ποιος αμφισβητεί τον Τσίπρα; Διερωτήθηκε- ή το θέμα του τίτλου του κόμματος.

Ο Πάνος Λάμπρου έδειξε να αντιτίθεται στην ένταξη στην ΚΕΑ προσώπων που για παράδειγμα δεν στήριξαν τις Πρέσπες και διαμήνυσε πως η υπόθεση της διεύρυνσης « θα έχει ταυτότητα, πλουραλιστική πολύχρωμη και αριστερή».

Ο Νίκος Παππάς απάντησε ότι «χωρούν όσοι ασπάζονται την διακήρυξη που θα αποφασιστεί. Όποιος διαφώνησε με Πρέσπες αλλά συμφωνεί με το πρόγραμμα μας, ναι χωρά. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιγράφουμε ποιοι δεν χωρούν». Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτυπωθεί και στο όνομά του, και ότι η προσθήκη προσδιορισμού στο «ΣΥΡΙΖΑ» θα σηματοδοτήσει την προοδευτική παράταξη και τον οικολογικό προσανατολισμό της.

Ο Νίκος Φίλης από την άλλη σημείωσε πως «αυτό το "μαζί" για να μην είναι μια ανερμάτιστη πολυσυλλεκτική δύναμη, θέλει αρχές. Είμαστε κόμμα αριστεράς που θέλει να ανασυγκροτήσει την ταυτότητα της μετά τα μνημόνια». Υπογράμμισε ότι οι πολίτες έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ 32% με εντολή να διορθωθεί για να επιστρέψει και πως γι' αυτό είναι αναγκαία και η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου και η προγραμματική ανασυγκρότηση. Αναφορικά με διεύρυνση σημείωσε ότι κάποιος εντάσσεται σε ένα κόμμα με βάση το πρόγραμμα και την ιδεολογία, επομένως όσοι είναι δημόσια πρόσωπα, θα πρέπει να έχουν επανατοποθετηθεί και για το παρελθόν τους. Επανέλαβε τη θέση του για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, ότι η ατζέντα της κλιματικής αλλαγής και οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν πάνε μαζί, αλλά και ότι «αποτύχαμε» στη ρύθμιση των ιδιωτικών μίντια και με την ΕΡΤ.

Ο Παύλος Πολάκης διαφώνησε με τις ενστάσεις άλλων στελεχών αναφορικά με την ένταξη προσώπων που προέρχονται από τη σοσιαλδημοκρατία και άλλους χώρους και ανέδειξε ως σημαντικό την συσπείρωση απέναντι στη ΝΔ. «Εμείς απαντάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμμαχία ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές διαδρομές που όμως έχουν κοινό όραμα την κοινωνική απελευθέρωση», τόνισε. Επίσης ανέφερε ότι το «βαθύ κράτος» στην Ελλάδα είναι τρεις μηχανισμοί, η δικαιοσύνη, το γενικό λογιστήριο του κράτους και οι τράπεζες και πως η αλλαγή τους είναι απαραίτητο στοιχείο του επόμενου προγράμματος του κόμματος αλλιώς δεν θα μπορέσει να ανατρέψει την πολιτική πραγματικότητα υπέρ των πολλών.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι όσοι έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ έρχονται με σεβασμό στην Αριστερά.

Ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι «απόλυτη ιδεολογική ταυτότητα είναι δύσκολο να υπάρξει. Έχω άποψη ότι δεν πρέπει να προσερχομαστε με φοβίες για το τι θα συμβεί. Όσοι είμαστε εδώ δεν είδαμε ότι ο προτεινόμενος ιδεολογικός άξονας είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός»; Πρόσθεσε ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που αξιολογήθηκαν από το 32% επομένως το ισζούγιο ήταν θετικό.

εργασίεςΚεντρική Επιτροπή ΑνασυγκρότησηςΣΥΡΙΖΑHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα