Κορωνοϊος – Μονοκλωνικά αντισώματα: Ξεκινά η χορήγηση στους ασθενείς (video)

Στη διάθεση των γιατρών βρίσκονται τα μονοκλωνικά αντισώματα για τη θεραπεία ασθενών με λοίμωξη Covid-19.

Η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει την πρώτη παρτίδα των 2.000 σκευασμάτων που μπορούν να αποτρέψουν τη σοβαρή λοίμωξη covid-19 και την ανάγκη για νοσηλεία.

Μάλιστα, ήδη κάποια νοσοκομεία έχουν παραλάβει το σκεύασμα και πιθανότατα από την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση του σε ασθενείς.

Πρόκειται για θεραπεία εγχυόμενη που δίδεται άπαξ μέσα στα πρώτα δύο 24ωρα από την εργαστηριακή επιβεβαίωση της

λοίμωξης (θετικό PCR τεστ), καθώς από τις κλινικές μελέτες έχει επιδείξει 70% αποτελεσματικότητα στη μείωση του ιικού φορτίου και την επιτάχυνση της ανάρρωσης.

Ποια νοσοκομεία έχουν παραλάβει μονοκλωνικά αντισώματα

Η διάθεση θα ξεκινήσει από τα πανεπιστημιακά και άλλα κομβικά νοσοκομεία της χώρας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επιδημίας το τελευταίο ενάμισι έτος.

Το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων (κασιριβιμάμπη και ιμδεβιμάμπη) των φαρμακευτικών εταιρειών Regeneron-Roche είναι το πρώτο από τα στοχευμένα για τον κορωνοϊό νέα θεραπευτικά σκευάσματα που διατίθεται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr και του protothema.gr μεταξύ των πρώτων νοσοκομείων που θα έχουν στη διάθεσή τους τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τα «Αττικόν», «Σωτηρία», Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, «Ευαγγελισμός» «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου στην Πάτρα, ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης κ.α. Στη συνέχεια προβλέπεται να είναι διαθέσιμα σε κάθε νοσοκομειακή δομή που προκύπτει η ανάγκη και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από τους γιατρούς.

Για ποιους ενδείκνυται η θεραπεία

Το σκεύασμα δεν είναι συνταγογραφούμενο και χορηγείται μετά από ιατρική γνωμάτευση, με έγχυση – διαδικασία που κατ’ εκτίμηση διαρκεί περίπου μία ώρα- σε ενήλικες ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης, χωρίς να απαιτείται η παραμονή τους στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, το στάδιο της νόσησης και η συνολική κλινική εικόνα του ασθενούς θα συνεκτιμώνται από τους νοσοκομειακούς γιατρούς ώστε να αποφασίζεται εάν ο ασθενής μετά την έγχυση μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του με συγκεκριμένες οδηγίες ή θα χρήζει περαιτέρω ιατρικής παρακολούθησης στο νοσοκομείο.

Στην Ελλάδα, οι επιστημονικές ενδείξεις έχουν ήδη καθοριστεί από υποεπιτροπή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Οι ασθενείς που θεωρούνται κατάλληλοι για τη λήψη της καινοτόμου θεραπείας για τη λοίμωξη covid-19 είναι:

α) όσοι έχουν χαμηλή ανοσολογική απόκριση, όπως για παράδειγμα οι ογκολογικοί ασθενείς ή οι ανοσοκατασταλμένοι,

β) όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης με λοίμωξη covid-19, π.χ. οι πάσχοντες από χρόνια υποκείμενα νοσήματα και

γ) οι έγκυοι που διανύουν το γ’ τρίμηνο της κύησης, δεδομένης της επιδημικής έξαρσης αλλά και των επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριώνουν την επικινδυνότητα τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο όταν μολυνθούν από κορωνοϊό.

Ωστόσο, έχει ζητηθεί και η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής ως προς την προτεραιοποίοηση των ασθενών, δεδομένης της περιορισμένης διαθεσιμότητας των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτή η παράμετρος – της περιορισμένης διαθεσιμότητας- επιδρά στις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων σε όλες τις χώρες σχετικά με την προτεραιοποίηση των ασθενών με covid-19.

Τι ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν

Όπως όλα τα φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα συνοδεύονται από πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πυρετός, ρίγη, συριγμός, δυσκολία στην αναπνοή, κνησμός (φαγούρα), ερύθημα στο σημείο της έγχυσης.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Εφημερία με δεκάδες ράντζα στο Αττικό – «Το νοσοκομείο είναι εκτός ελέγχου»

Κορωνοϊός-Πλεύρης: Πιθανά νέα μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους (Video)

Κορωνοϊός-Καπραβέλος: Θα έχουμε εκατόμβη νεκρών εάν δεν πάμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό

Keywords
Τυχαία Θέματα