Κορωνοϊός: Kυβερνητικό σχέδιο 100 ημερών με το βλέμμα στη... διάσωση των Χριστουγέννων

ΕΛΛAΔΑ

 

Ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να μας φτάσει ως και τον Μάρτιο του 2021 φιλοδοξούν να φτιάξουν στην κυβέρνηση, και μετά θα υπάρξουν βήματα προς την άρση του lockdown, όπως αποκάλυψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Πριν από οποιαδήποτε άρση του τωρινού lockdown θα έχει διαμορφωθεί και ένας οδικός χάρτης πώς φτάνουμε μέχρι το Μάρτιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, αυτή τη στιγμή ο προσανατολισμός στον σχεδιασμό της κυβέρνησης

είναι στρατηγικός και περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια έως τα τέλη του δευτέρου τριμήνου του 2021, ένα ορόσημο στο οποίο, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι Έλληνες πολίτες εφόσον το επιθυμούν.

Οι κρίσιμοι παράγοντες

Ζητούμενο είναι η σταδιακή αποσυμπίεση στο ΕΣΥ και ο σχεδιασμός για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την επιστροφή μας στη μερική κανονικότητα; Όπως όλα δείχνουν, θα είναι

- η επάρκεια του συστήματος υγείας,

- εάν και πώς θα συνεργαστεί ο ιδιωτικός τομές ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα όπου αναζητούνται δεκάδες νέες κλίνες ΜΕΘ και απλής νοσηλείας,

- η συμμόρφωση και η τήρηση όλων στα μέτρα προστασίας,

- η ριζική αύξηση των τεστ που είναι προφανές ότι δεν επαρκούν και

- ο όλος σχεδιασμός σχετικά με το εμβόλιο και τον εμβολιασμό ειδικά των ευπαθών ομάδων.

Ειδικά ο εμβολιασμός αποτελεί ίσως την κομβικότερη διαδικασία του κυβερνητικού σχεδιασμού που θα εξυφαίνεται έως τα τέλη του δευτέρου εξαμήνου της ερχόμενης χρονιάς, και επιδιώκεται βάση των ανακοινώσεων που έχουν ήδη γίνει, να προχωρά σε μηνιαία βάση. Η κυβέρνηση επιδιώκει, όπως είπε ο κ. Πέτσας, να έχει εμβολιαστεί έως τον ερχόμενο Μάρτιο ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών -με προτεραιότητα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.

Γώγος: Να σώσουμε τα Χριστούγεννα

Προσπάθεια να «σωθούν» τα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, γίνεται σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος τονίζοντας πως δεν μπορούμε να βγούμε από το Lockdown στις 30-11, όπως και είναι προγραμματισμένο θεωρητικά.

«Ο,τι μπορεί να σωθεί, θα σωθεί προφανώς, αρκεί να είναι με ασφάλεια, αυτή είναι όλη η διαδικασία», είπε συγκεκριμένα και σχολίασε πως η στρατηγική είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο την νόσο, ώστε η νοσηλεία ασθενών να είναι ελεγχόμενη και η επιδημιολογική καμπύλη να κρατηθεί κάπως χαμηλά.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, εκτιμά και ελπίζει σταδιακά να πέσουμε κάτω από τα 2.000 κρούσματα ημερησίως.

«Η πίεση στο σύστημα είναι μεγάλη», υπογράμμισε παράλληλα, εξηγώντας πως υπάρχει μεγάλη συρροή ασθενών που είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης επιδημικής αύξησης ασθενών στη χώρα μας, επομένως η παράμετρος αυτή λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν.

Φυσικά και δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα», δήλωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας πως αυτό πλέον αποτελεί παραδοχή όλων.

Δερμιτζάκης: Lockdown τουλάχιστον ως 7 Δεκεμβρίου

Την εκτίμηση ότι το lockdown πρέπει να παραταθεί για μία ακόμη εβδομάδα, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, εξέφρασε το πρωί της Τρίτητς ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, με τον τρόπο αυτό θα βεβαιωθούμε ότι σταθεροποιείται η μείωση των κρουσμάτων.

Παράλληλα επανέλαβε την άποψή του ότι «πρέπει να βγούμε συντονισμένα και συντεταγμένα» (εστίαση, λιανεμπόριο, παιδεία κλπ-εκτός μπαρ, κλαμπ).

Εκτίμησε δε ότι «και με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε δει πολύ μεγάλη αλλαγή στο σύστημα υγείας αφότου αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται με βάση το εμβολιαστικό πλάνο».

Στέλιος ΠέτσαςΧαράλαμπος ΓώγοςΜανόλης ΔερμιτζάκηςLOCKDOWNHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα