Κορωνοϊός: Απαισιόδοξοι οι επιστήμονες – «Πρέπει να περιμένουμε περισσότερα από όσα ήδη έχουμε περάσει»
Όσοι πίστευαν ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα δούμε μια «άσπρη» μέρα σε σχέση με την πανδημία και τον κορωνοϊό, έκαναν λάθος. Οι επιστήμονες είναι απαισιόδοξοι και τονίζουν πως μέσα στον επόμενο μισό χρόνο δεν πρέπει να περιμένουμε να αλλάξει η κατάσταση και πως δεν πρόκειται να τιθασευτεί ο κορωνοϊός στο διάστημα αυτό.
Ακούγαμε και ξανακούγαμε το κλασσικό «οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες» αλλά οι προβλέψεις των ειδικών δίνουν ορίζοντα άνω του εξαμήνου. Μάλιστα επιστήμονες που μίλησαν στο Bloomberg
Όσο για τα σχολεία, θεωρούν το κλείσιμο τους κάτι παραπάνω από σίγουρο κάποια στιγμή άμεσα. Και εν κατακλείδι λένε πως πλέον πρέπει να περιμένουμε περισσότερα από όσα ήδη έχουμε περάσει.
Και το Bloomberg αναφέρει ότι νέους φόβους για μόλυνση θα αντιμετωπίσουν οι εμβολιασμένοι τρόφιμοι των γηροκομείων, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να ζυγίσουν τους κινδύνους επιστροφής στο γραφείο, καθώς τα νοσοκομεία θα δεχθούν υπερβολική πίεση, για ακόμη μία φορά.
Μάλιστα εκτός του ότι τελικά θα μολυνθούμε όλοι, κάποιοι περισσότερο άτυχοι θα μολυνθούν 2 φορές. Η κούρσα μεταξύ των κυμάτων μετάδοσης που οδηγούν σε νέες μεταλλάξεις και της μάχης για παγκόσμιο εμβολιασμό δεν θα τελειώσει πριν ο κορωνοϊός μας αγγίξει όλους.
Ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Μάικλ Όστερχολμ εκτίμησε ότι κάποια στιγμή η κατάσταση θα δείξει αποκλιμάκωση αλλά στη συνέχεια θα σημειωθεί νέα αύξηση κρουσμάτων μέσα στο φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2021.
Με δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο ανεμβολίαστους και μικρή πιθανότητα για εξάλειψη του κορωνοϊού, θα πρέπει να αναμένουμε νέες εξάρσεις σε σχολικές αίθουσες, μέσα μαζικής μεταφοράς και χώρους εργασίας τους επόμενους μήνες, την ώρα που η οικονομία πιέζει για επανεκκίνηση. Ακόμη και την ώρα που τα ποσοστά ανοσίας αυξάνονται, θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι ευάλωτοι στον ιό: νεογέννητα, άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, ακόμη και άτομα που ναι μεν εμβολιάστηκαν, αλλά αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, συμπεραίνει το Bloomberg. Ένας βασικός κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο ανάπτυξης μιας μετάλλαξης που θα αντιστέκεται στα εμβόλια, αλλά δεν είναι ο μόνος.
«Θα έχουμε μπροστά μας δύσκολες και πιο εύκολες περιόδους, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, όσο παράγουμε περισσότερα και διαφορετικά εμβόλια. Αυτό θα βοηθήσει σίγουρα. Αλλά η πρόκληση θα είναι η εξής: Πόσο μεγάλες θα είναι αυτές οι περίοδοι, ως προς την μεταξύ τους απόσταση. Δεν γνωρίζουμε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο κορωνοϊός είναι σαν μια δασική πυρκαγιά που δεν θα σταματήσει μέχρι να βρει το σύνολο του «ανθρώπινου ξύλου» που μπορεί να κάψει», περιγράφει ο Όστερχολμ.
Από την πλευρά της, η Δανή επιδημιολόγος Λόνε Σίμονσεν υποστηρίζει ότι οι πέντε καλά μελετημένες πανδημίες γρίπης τα τελευταία 130 χρόνια, προσφέρουν κάποια δεδομένα για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η CΟVID-19.
Ενώ η μεγαλύτερη παγκόσμια επιδημία γρίπης διήρκεσε πέντε χρόνια, αποτελούνταν κυρίως από δύο έως τέσσερα κύματα μόλυνσης, κατά μέσο όρο δύο ή τριών ετών, εξηγεί. Ο κορωνοϊός ήδη διαμορφώνεται ως μια από τις πιο σοβαρές πανδημίες, καθώς ο δεύτερος χρόνος ολοκληρώνεται με τον πλανήτη στη μέση του τρίτου κύματος και χωρίς ορατό τέλος στον ορίζοντα, προσθέτει. Είναι πιθανό λοιπόν, η CΟVID-19 να μην ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με άλλες πανδημίες του παρελθόντος.
Εξάλλου, πρόκειται για ένα διαφορετικό, νέο και πιθανόν πιο μεταδοτικό παθογόνο. Και με απολογισμό 4,6 εκατ. θανάτων έως τώρα, είναι ήδη πάνω από δύο φορές πιο θανατηφόρος από οποιαδήποτε επιδημία είδε η ανθρωπότητα από την Ισπανική Γρίπη του 1918.
«Με την πανδημία, βλέπουμε μια τεράστια μολυσματική δύναμη», αναφέρει ο Κάντα Σουμπαράο, αξιωματούχος του ΠΟΥ στην Αυστραλία. «Αυτό έχει προκαλέσει μια ισορροπία με την ικανότητα του ιού να αυτοδιορθώνεται», οδηγώντας στο αποτέλεσμα η Covid να γίνει περισσότερο σαν τη γρίπη, απαιτώντας συχνούς εμβολιασμούς για να υπάρχει αποτέλεσματικότητα όσο ο ιός εξελίσσεται.
Κάποιοι ερευνητές, αναφέρει το Bloomberg, υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός τείνει να γίνει απόλυτα ανθεκτικός απέναντι στην πρώτη γενιά των εμβολίων. Μια μελέτη από την Ιαπωνία, που δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, αναφέρει ότι οι δυνητικά επικίνδυνες υπό-μεταλλάξεις της «Δέλτα» συλλέγονται ήδη σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων, που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση τέτοιων εξελίξεων.
Πληροφορίες για εν εξελίξει στελέχη που «έσπασαν» τους εμβολιασμούς ή προκαλούν μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας δεν έχουν ακόμη τεθεί υπό αυστηρή επαλήθευση.
Αυτό που δείχνει ξεκάθαρο είναι ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει τους επόμενους έξι μήνες. Οι ειδικοί συμφωνούν εν γένει ότι η τωρινή έξαρση θα αναχαιτιστεί όταν οι περισσότεροι άνθρωποι, ίσως το 90%-95% του παγκόσμιου πληθυσμού αποκτήσουν πιστοποιητικό ανοσίας, είτε μέσω νόσησης, είτε μέσω εμβολιασμού. Κομβικό στοιχείο, υπογραμμίζουν, θα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός. «Χωρίς το εμβόλιο, ένα άτομο είναι σαν μία πάπια που κάθεται, καθώς ο κορωνοϊός θα εξαπλωθεί ευρέως και θα μεταδοθεί στους περισσότερους αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα» δήλωσε η Σίμονσεν.
Μέχρι στιγμής, πάνω από 5,66 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν παραδοθεί σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, Ωστόσο η επιτυχία σε περιοχές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βόρεια Αμερική και η Κίνα κρύβουν την αποτυχία σε άλλες χώρες. Στις περισσότερες χώρες της Αφρικής, έχουν δοθεί εμβόλια που καλύπτουν λιγότερο από το 5% του πληθυσμού με δύο δόσεις, ενώ στην Ινδία, καλύπτεται μόλις το 26%.
Η καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Έρικα Τσάρτερς, υποστηρίζει ότι όπως κι άλλες πανδημίες στο παρελθόν και η παρούσα θα τελειώσει σε διαφορετικό χρόνο και διαφορετικά μέρη του πλανήτη. Οι κυβερνήσεις καλούνται να αποφασίσουν με ποιο ποσοστό της ασθένειας Covid-19 μπορούν να συνυπάρξουν. Οι παράγοντες ποικίλλουν. Ενώ σε κάποιες χώρες στοχεύουν σε μηδενικά κρούσματα, είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά ο ιός.
Χώρες όπως η Δανία και η Σιγκαπούρη, που έχουν κατορθώσει να κρατήσουν τα κρούσματα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ήδη προχωρούν προς το μέλλον μετά την πανδημία, με μικρότερα περιοριστικά μέτρα. Αντίθετα, χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανοίγουν παρότι οι νέες μολύνσεις βρίσκονται κοντά σε επίπεδα – ρεκόρ.
Την ίδια ώρα, η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Νέα Ζηλανδία εστιάζουν στην προσπάθεια να εξαφανίζουν τον ιό σε τοπικό επίπεδο. Συνεπώς, θα είναι, πιθανότατα, τα τελευταία μέρη του πλανήτη που θα αφήσουν πίσω τους την αναταραχή της πανδημίας.
«Το τέλος δεν θα είναι ομοιόμορφο. Η πανδημία είναι ένα βιολογικό φαινόμενο, αλλά είναι επίσης πολιτικό και κοινωνικό. Ακόμη και τώρα έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις», εξηγεί η Τσάρτερς.
Θα προκαλέσει αναστάτωση και θα αφήσει μια κληρονομιά διαρκείας για τα ερχόμενα χρόνια. Έως τότε, οι περισσότεροι από εμάς θα πρέπει να ετοιμαστούμε για πολλούς ακόμη μήνες στη σκιά της πανδημίας, υποστηρίζει το Bloomberg.
Όπως καταλήγει ο καθηγητής Όστερχολμ: «Πρέπει να το προσεγγίσουμε με τα μάτια μας ανοιχτά και με μεγάλη ταπεινότητα. Οποιοσδήποτε πιστεύει ότι θα τελειώσουμε τις επόμενες ημέρες ή μήνες, κάνει πολύ μεγάλο λάθος».
Διαβάστε επίσης:
Θεσσαλονίκη: Τρία κρούσματα σε δημοτικό παιδικό σταθμό – Ανεμβολίαστο το 40% του προσωπικού
Συλλήψεις για κοκαΐνη: Με χειροπέδες στον ανακριτή η παίκτρια ριάλιτι και ο σύντροφός της (Photos)
Αφορολόγητο στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιώργος Ανατολάκης: Το χρονικό της πτώσης - «Είχε την τύχη μίας στυμμένης λεμονόκουπας» είπε ο Καρατζαφέρης
- Νοσοκομείο Ρίου: Στη ΜΕΘ δύο σκληροί αρνητές του εμβολίου και μία εμβολιασμένη
- Αρκαδία: 15χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του
- Η εγγονή της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας παντρεύτηκε- Οι ωραιότερες εμφανίσεις από το βασιλικό γάμο
- Κρούσματα σήμερα 13/9: Η νηνεμία πριν την καταιγίδα και το κάδρο των νέων μέτρων
- Κορωνοϊός: Τι θα συμβαίνει σε 6 μήνες- Για άσχημα νέα κάνουν λόγο ειδικοί στον Bloomberg
- Βόλος: Ψαράς βρήκε το πτώμα ψαροντουφεκά και το ξαναπέταξε στη θάλασσα
- Ολυμπιακός: Έφερε στην Ελλάδα πρώην του ΠΑΟΚ και τον κλείνει! (video+photos)
- Ο Βύντρα έγραψε ιστορία στη Super League
- Ο Ολυμπιακός «κλείνει» τον Γκάρι Ροντρίγκες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τι ισχύει με τις εκπτώσεις από ΔΕΗ και παρόχους
- «Ελαφροχέρης» ξάφριζε πορτοφόλια και τσάντες στο κέντρο της Αθήνας (Video)
- Επιστρέφει στο Mega ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης
- Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι θα έχουν ακόμα μικρότερο ποσοστό επιστροφής
- Αφορολόγητο στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου
- Θεσσαλονίκη: Τρία κρούσματα σε δημοτικό παιδικό σταθμό – Ανεμβολίαστο το 40% του προσωπικού
- ΔΕΘ: Όταν ο Μητσοτάκης «εμπνεύστηκε» από… Μπάιντεν και Τσίπρα
- Κορωνοϊός: Απαισιόδοξοι οι επιστήμονες – «Πρέπει να περιμένουμε περισσότερα από όσα ήδη έχουμε περάσει»
- Πλεύρης: Καμία διαπραγμάτευση για τον εμβολιασμό υγειονομικών
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Κορωνοϊός: Απαισιόδοξοι οι επιστήμονες – «Πρέπει να περιμένουμε περισσότερα από όσα ήδη έχουμε περάσει»
- Πλεύρης: Καμία διαπραγμάτευση για τον εμβολιασμό υγειονομικών
- ΔΕΘ: Όταν ο Μητσοτάκης «εμπνεύστηκε» από… Μπάιντεν και Τσίπρα
- Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι θα έχουν ακόμα μικρότερο ποσοστό επιστροφής
- Θεσσαλονίκη: Τρία κρούσματα σε δημοτικό παιδικό σταθμό – Ανεμβολίαστο το 40% του προσωπικού
- Τι ισχύει με τις εκπτώσεις από ΔΕΗ και παρόχους
- «Ελαφροχέρης» ξάφριζε πορτοφόλια και τσάντες στο κέντρο της Αθήνας (Video)
- Αφορολόγητο στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου
- Επιστρέφει στο Mega ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χανιά | Διακόπτονται οι εργασίες στο λιμενίσκο του Γαλατά – Η ανακοίνωση του συλλόγου αλιέων Νέας Κυδωνίας
- Κρήτη | Παρατείνονται οι συμβάσεις μεταφοράς μαθητών
- Γαλλία: «Λουκέτο» σε 3.000 τάξεις μέσα σε οχτώ μέρες λόγω Covid-19
- Κάθετος και απόλυτος ο Πλεύρης: ”Αδιαπραγμάτευτος ο εμβολιασμός των υγειονομικών”
- Φορολοταρία: Επαθλα έως 50.000 ευρώ και τα Χριστούγεννα... double dot!
- Γιώργος Αρώνης: Παρουσία του πρωθυπουργού το τελευταίο «αντίο» στον τραπεζίτη
- Mad Clip - Τι έλεγε λίγες μέρες πριν σκοτωθεί στο δυστύχημα
- Σε αριθμό-ρεκόρ οι δολοφονίες ακτιβιστών του περιβάλλοντος το 2020
- Κοροναϊός – Bloomberg – Όποιος πιστεύει ότι θα τελειώσουμε τους επόμενους μήνες κάνει λάθος
- Tα 100 € έβγαλαν φτερά