Κορωνοϊός: «Αποτελεσματικά» τα εμβόλια για τις μεταλλάξεις - Προβληματισμός για AstraZeneca

Στο 2,75% το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψηςΕΛΛAΔΑ

 

Με την επισήμανση ότι στην επέτειο του ενός έτους από όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τον κορωνοϊό ως απειλή για την παγκόσμια υγεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην έγκριση και τρίτου εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας ξεκίνησε την τακτική ενημέρωση για την πρόοδο των εμβολιασμών στη χώρα μας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κάνοντας λόγω για άλμα της επιστήμης.

Η ίδια χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον πανικό για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε σχέση με τον εμβολιασμό. «Είναι υπερβολή

να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι ή ευάλωτοι όταν ακούμε ότι είναι μειωμένος αριθμός των αντισωμάτων» τόνισε και προσέθεσε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια, παρέχουν ισχυρή και ευρεία προστασία. «Δεν κάναμε καλά- καλά την δεύτερη δόση και τρέχουμε για να δούμε τι θα γίνει με την τρίτη εάν και εφόσον χρειαστεί» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Νομίζω ότι με αυτά τα εμβόλια που έχουμε θα επιτύχουμε σημαντική ανοσία. Εάν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία ίσως θα χρειαστεί μία τρίτη δόση, η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με τη γρίπη» εξήγησε και είπε ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν συμβεί μια φοβερή μετάλλαξη ώστε ένα εμβόλιο να θεωρηθεί μη αποτελεσματικό.

Η κυρία Θεοδωρίδου, αποκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη αυτό που συνέβη στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας, όπου υπήρξε διασπορά του ιού ανάμεσα σε υγειονομικούς που ήταν ανεμβολίαστοι. «Ελπίζω ότι αυτό που έγινε στην Πάτρα δεν αφορά κι άλλο νοσηλευτικά ιδρύματα, πάντα υπάρχει περιθώριο, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία να κάνουν το εμβόλιο στο χώρο που εργάζονται» ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει αυτό το περιστατικό την αφορμή να σκεφτούν ξανά τη στάση τους οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.

Επιπλέον 543 κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού, 33 ακόμα θανάτους και 248 διασωληνωμένους, ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την αρχή του κορωνοϊού, είπε ότι ήταν ένας χρόνος που έγιναν σημαντικά άλματα αλλά δυστυχώς και ο ιός έκανε τα δικά του και προσαρμόστηκε για να επιβιώσει. Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ο «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο βρετανοσουηδικής παραγωγής της AstraZeneca ως ανοσογόνο, ασφαλές για εφαρμογή του στις ηλικίες από 18 ετών και άνω. Μετά την έγκριση αυτού του εμβολίου ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία μέσω του Προέδρου Μακρόν -όχι επιστημονικής επιτροπής- και η Ιταλία διατύπωσαν σοβαρούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου αυτού σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Το αγκάθι αυτής της ιστορίας είναι ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη ατόμων μεγάλης ηλικίας, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα» σημείωσε η κ. Θεοδώρου, τονίζοντας ωστόσο ότι «το μικρό δείγμα αυτό των μετεχόντων υπάρχει η προοπτική μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα να γίνει μεγάλο, της τάξεως των 7.500 ατόμων από τα αποτελέσματα της μελέτης της εταιρείας στην Αμερική. Επίσης θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία».

Συνεχίζοντας την ενημέρωση για το εμβόλιο της AstraZeneca, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60% και επισήμανε: «Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%». Συμπλήρωσε ότι είναι «ένα εύκολο εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες ούτως ώστε να καλυφθούν πάρα πολλά κενά για τον εμβολιασμό των πληθυσμών κάθε χώρας».

Οι επιτροπές των εμβολιασμών κάθε χώρας, μεταξύ των οποίων και η επιτροπή της Ελλάδας, έχουν τηλεδιάσκεψη, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου «προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις» και «να διαμορφώσουν την τελική τοποθέτηση τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επαναλαμβάνω ότι σύντομα θα υπάρξουν δεδομένα που θα αλλάξουν αυτή την σύσταση που έχουν πάρει ορισμένες χώρες, δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν είναι αναποτελεσματικό, απλώς δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητά του».

Στο 2,75% το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης

«Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 20 χιλιάδες εμβολιασμοί, συνεχίζουμε και αναμένουμε στο τέλος της ημέρας να ξεπεράσουμε τους 22 χιλιάδες εμβολιασμούς» ενώ έχουν διενεργηθεί συνολικά 290 χιλιάδες εμβολιασμοί που αντιστοιχεί σε 2,75% ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, υπογράμμισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ως προς τα ραντεβού, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι έχουν προγραμματιστεί 680 χιλιάδες ραντεβού, εκ των οποίων οι 236 χιλιάδες αφορούν την πρώτη δόση του εμβολίου και 444 χιλιάδες τη δεύτερη. Για τον μήνα Φεβρουάριο, τα προγραμματισμένα ραντεβού «ξεπερνούν τις 450 χιλιάδες» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ προσέθεσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στην κατάταξη που αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους».

«Τον Ιανουάριο διενεργήθηκαν 271 χιλιάδες εμβολιασμοί, αρκετοί περισσότεροι από τον αρχικό στόχο 200 χιλιάδων που είχαμε θέσει» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Τη στιγμή αυτή έχουμε 400 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες του ΕΟΔΥ να διενεργούν εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, προσθέτοντας ότι «έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και άλλα εμβολιαστικά κέντρα» ανάλογα με τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων.

«Σήμερα περισσότερα από 1.500 άτομα εργάζονται καθημερινά στην επιχείρηση “Ελευθερία”» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, διευκρινίζοντας ότι χίλια άτομα προέρχονται από το ΕΣΥ, διακόσια πενήντα άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, διακόσια πενήντα άτομα από την Ελληνική Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία, «καθώς και περισσότερα από 70 επιτελικά στελέχη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

«Για την ενίσχυση του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο βάρος» θα προχωρήσει η «επιπλέον στελέχωση με επικουρικό προσωπικό» ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Έτσι, πέρα από τις 7 χιλιάδες προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο ΕΣΥ, θα προσλάβουμε περισσότερα από 1.000 άτομα για να βοηθήσουν το έργο των εμβολιασμών» τόνισε ο γενικός γραμματέας, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο.

ΚορωνοϊόςμετάλλαξηεμβόλιοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα