Κορωνοϊός: Δεκαπενταύγουστος χωρίς λιτανείες - Τα μέτρα για τις Εκκλησίες
Διαφορετικός είναι φέτος ο Δεκαπενταύγουστος. Μετά την έκρηξη των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες αποφασίστηκε η απαγόρευση των λιτανειών και ελήφθησαν μια σειρά από μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού.
Επιπλέον αποφασίστηκαν τα εξής για τις εκκλησίες:
Ποια τα μέτρα που ισχύουν στις εκκλησίες
Περιορισμός του ενός ατόμου ανά 5 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων εντός των ναών.Για τους ναούς άνω των 500 τ.μ. ισχύειΟ υφυπουργός δήλωσε πως θα σταλεί μήνυμα από το 112 τα επόμενα 24ωρα σε όλους τους πολίτες της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές με υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπου μπορεί να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα προκειμένου να ενημερωθούν για τα νέα μέτρα. Παράλληλα, έκανε έκκληση προς όλους και ιδιαίτερα στους νέους να δείξουν πειθαρχία, για να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πιο έντονα μέτρα, που θα είναι καταστροφικά για την οικονομία μας.
Στους ειδικούς επικρατεί προβληματισμός σχετικά με τον συνωστισμό που ενδεχομένως θα υπάρξει έξω από τις εκκλησίες. Μπορεί να να μην πραγματοποιούνται λιτανείες, όμως, δεν δεν απαγορεύεται ο κόσμος να πάει στις εκκλησίες, να μπει μέσα και να προσκυνήσει ή ακόμα και να συγκεντρωθεί έξω από τους ναούς κατά τη διάρκεια των Λειτουργιών.
Στις εκκλησίες, οι πιστοί θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας.
Περιβόητοι εορτασμοί:
Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα
Άξιο λόγου είναι ότι σήμερα τελείται Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, καθώς δόθηκε άδεια από τις υγειονομικές αρχές της Τουρκίας. Την πανηγυρική λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου θα τελέσουν ο μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Σηλυβρίας Μάξιμος και Ζάμπιας Ιωάννης, ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ωστόσο, δεν θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία του Κλήρου και των προσκυνητών από την πανδημία του κορονοϊού.
Το ιστορικό μοναστήρι άνοιξε έπειτα από πέντε χρόνια εργασιών αναστήλωσης, ενώ πέρυσι τον Μάιο είχε ανοίξει μόνο ένα μέρος της Παναγίας Σουμελά, καθώς δεν είχαν καθαριστεί και στηριχθεί με ειδικό συρματόπλεγμα όλοι οι βράχοι, έκτασης 16.000 τ.μ., που το «απειλούσαν». Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά και η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα αποτελούν τα πλέον επισκέψιμα μνημεία στον Πόντο.
Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο
Ως συνέχεια της ομώνυμης μονής στον Πόντο, στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται η Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά.
Το προσκύνημα είναι πανελλήνιας ακτινοβολίας και παγκόσμιας φήμης, όπου πλήθος πιστών συρρέει για να γονατίσει στην εικόνα Της.
Στην Παναγία Σουμελά, σύμβολο της ποντιακής πίστης, πανελλήνιο προσκύνημα αποτελούν η εικόνα της Παναγιάς, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, ο σταυρός του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Κομνηνού και το ιερό ευαγγέλιο του πατρός Χριστοφόρου, επίσης δώρο του αυτοκράτορα Δαυίδ του Κομνηνού.
Η Μεγαλόχαρη της Τήνου
Στην Τήνο, όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα, ο εορτασμός της Παναγίας καθιερώθηκε με Βασιλικό Διάταγμα του 1836 να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όταν σε ατμόσφαιρα συγκίνησης ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.
Ανήμερα της εορτής, όπως και φέτος, γίνεται Αρχιερατική Λειτουργία, στον ναό της Μεγαλόχαρης, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σύρου, και Τήνου Δωροθέου και ακολουθούν επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο σημείο που τορπιλίστηκε το «Έλλη», στις 15 Αυγούστου 1940.
Αν και η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό και όχι στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η προσοχή των Πανελλήνων είναι στραμμένη στη Τήνο, λόγω του εν λόγω τορπιλισμού που σήμανε την έναρξη του πολέμου για την Ελλάδα.
Παναγία της Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο
Στην Πάρο γιορτάζει η Παναγία της Εκατονταπυλιανής. Ο ναός της, για τον οποίο υπάρχουν δύο ονομασίες, «Καταπολιανή» και «Εκατονταπυλιανή», βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, Παροικιά. Σύμφωνα με την παράδοση, η Κατοπολιανή έχει ενενήντα εννέα φανερές πόρτες, ενώ η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Η πόρτα αυτή θα φανεί και θα ανοίξει όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη. Άλλοι θρύλοι αναφέρονται στην Αγία Ελένη που, στον δρόμο για τους Άγιους Τόπους προκειμένου να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έφτασε στην Πάρο και προσευχήθηκε σε έναν μικρό ναό που βρισκόταν στη θέση της Εκατονταπυλιανής. Κατά την προσευχή της έκανε τάμα ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό θα χτίσει στη θέση αυτή έναν μεγάλο ναό. Η προσευχή της εισακούστηκε. Βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και, πραγματοποιώντας το τάμα της, ανήγειρε τον μεγαλόπρεπο ναό της Εκατονταπυλιανής, ο οποίος, όμως, στο μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε, πιθανότατα από πυρκαγιά, και ανακατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού, στα μέσα του 6ου αι. Φημολογείται, επίσης, ότι το τάμα της Αγίας Ελένης ολοκλήρωσε ο γιος της Άγιος Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, καθώς η ίδια δεν πρόλαβε.
«Έχει μια λύπη η δέησή μας, από έναν παιδικό καιρό που ξανάνθισε μια τρυφερότητα νησιώτικης ακρογιαλιάς που καθρεφτίζει τους οικτιρμούς σου.
Κατέβα από τους λόφους, φέρε την πηγή του ελέους σου, ν’ αναβλύσει πλάι στην πληγή μας.
Μάζεψε πάλι εκ περάτων τα μηνύματα της χαράς, φόρτωσέ τα πάνω σε δειλινές καμπάνες που σημαίνουν την Παράκληση και φέρ’ τα να τα καρφώσεις στεφάνι στην πόρτα μας», -Δέηση του Δεκαπενταύγουστου-, Ματθαίος Μουντές.
εκκλησίεςΚορωνοϊόςμέτραΤήνοςΔεκαπενταύγουστοςHas video: Exclude from popular: 0
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε: Ποιες έξι χώρες έθεσαν βέτο στην κοινή ευρωπαϊκή δήλωση καταδίκης της Τουρκίας
- Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση, κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας
- Συντάξεις: Έρχεται έξτρα «δώρο» σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους
- Κορονοϊός: Επιτέλους καλά νέα με ρινικό σπρέι που αδρανοποιεί τον ιό – Δείτε πώς λειτουργεί-ΒΙΝΤΕΟ
- Μόσιαλος: Αύξηση κρουσμάτων φθινόπωρο και χειμώνα
- 7ήμερη «καραντίνα» για όσους επιστρέφουν από διακοπές
- Κορονοϊός: Με ποια σειρά εμφανίζονται τα συμπτώματα
- Χάος στα βρετανικά σχολεία
- Βόμβα στα ελληνοτουρκικά : «Η ΕΕ συζητά μορατόριουμ για εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές»
- Καταγγελία - βόμβα: Δεν δηλώνονται όλα τα κρούσματα κορονοϊού στα νησιά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Νέο πρόγραμμα για πληγέντες δανειολήπτες
- Στο νοσοκομείο με αλλεργικό σοκ 35χρονος μετά από τσίμπημα σφήκας
- Μαρτύριο της σταγόνας
- Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων
- Μήδεια, του Ευριπίδη, σε διασκευή - σκηνοθεσία Ελένης Ζιάνα από το ΚΒΘΕ
- Κλειστή η Αθηνών-Λαμίας από μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση (Video)
- Αφιέρωμα: Ο δεύτερος τρούλος της Αγίας Σοφίας
- Σε υπαίθρια γκαλερί θα μετατραπεί η πόλη της Ρόδου
- Ραντεβού Πολιτισμού στο Άλσος Νέας Σμύρνης
- Κορωνοϊός: Δεκαπενταύγουστος χωρίς λιτανείες - Τα μέτρα για τις Εκκλησίες
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Κορωνοϊός: Δεκαπενταύγουστος χωρίς λιτανείες - Τα μέτρα για τις Εκκλησίες
- Στο νοσοκομείο με αλλεργικό σοκ 35χρονος μετά από τσίμπημα σφήκας
- Σε υπαίθρια γκαλερί θα μετατραπεί η πόλη της Ρόδου
- Κλειστή η Αθηνών-Λαμίας από μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση (Video)
- Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων
- Μήδεια, του Ευριπίδη, σε διασκευή - σκηνοθεσία Ελένης Ζιάνα από το ΚΒΘΕ
- Νέο πρόγραμμα για πληγέντες δανειολήπτες
- Αφιέρωμα: Ο δεύτερος τρούλος της Αγίας Σοφίας
- Ραντεβού Πολιτισμού στο Άλσος Νέας Σμύρνης
- Μαρτύριο της σταγόνας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ένας «τοίχος» αλήθειας απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα
- Το Φως της Αγίας Σοφίας
- Ο ματωμένος Δεκαπενταύγουστος: Φανάρι 1943
- Για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε: Ποιες έξι χώρες έθεσαν βέτο στην κοινή ευρωπαϊκή δήλωση καταδίκης της Τουρκίας
- Ληλάντιο πεδίο : Η ιστορία του καναλιού που θέλησε να ξαναγίνει ποταμός…
- Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Ισημερινό
- Τα ζώδια για σήμερα Σάββατο 15 Αυγούστου 2020
- O Τραμπ αναγκάζει με διάταγμα την κινεζική ByteDance να πουλήσει το TikTok σε Αμερικανούς
- Νέες ισραηλινές επιδρομές κατά της Χαμάς στη Γάζα
- Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Αυτά αλλάζουν για τις εκκλησίες τον Δεκαπενταύγουστο