Κορωνοϊός: Είκοσι οκτώ οι νεκροί στην Ελλάδα, 74 νέα κρούσματα, 65 σε κρίσιμη κατάσταση (Video)

«Ελεγχόμενη» η τροχιά της εθνικής μας επιδημίας - Τα «εφιαλτικά σενάρια» χωρίς μέτρα - Κανένας χώρος για εφησυχασμόΕΛΛAΔΑ

 

Συνολικά 966 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εκ των οποίων 74 είναι νέα.  

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ αγγίζει πλέον τους 66, εκ των οποίων οι 65 διασωληνωμένοι, στην συντριπτική

τους πλειονότητα άνδρες με υποκείμενα νοσήματα. Πενήντα δύο ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο,

Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν δυο νέοι θάνατοι και ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό πλέον ανέρχεται στους 28. Από αυτούς που έχασαν τη μάχη με τη ζωή, 23 ήταν άνδρες και 5 γυναίκες και σχεδόν όλοι υπέφεραν από υποκείμενα νοσήματα ή ήταν ηλικιωμένοι. 52 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ έχουν διενεργηθεί 13.477 διαγνωστικά τεστ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό σε όσους επιστρέφουν από χώρες με υψηλή μετάδοση της νόσου. «Πρέπει να μένουν σε αυστηρή καραντίνα, κανείς δεν έχει ανοσία. Σιγά σιγά κάποιοι θα αναπτύξουν ανοσία αλλά αυτό θα γίνει αργότερα».

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι κάποιες περιοχές της χώρας «υποφέρουν» περισσότερο αλλά εξήγησε ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό ότι η τροχιά των νέων κρουσμάτων παραμένει ελεγχόμενη, για αυτό ο καθένας οφείλει να βοηθήσει ώστε να μην δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μικρές νίκες που κερδίζουμε καθημερινά στον πόλεμο με τον κορονοϊό. «Τέσσερις ασθενείς έχουν αποσωληνωθεί και ευχαριστώ πολύ για αυτό όλους τους φίλους γιατρούς που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία. Σήμερα επίσης πήρε εξιτήριο η γυναίκα που είχε μολυνθεί από κορονοϊό και γέννησε στο νοσοκομείο».

Ο Σ. Τσιόδρας αποκάλυψε ότι οι 4 ασθενείς που αποσωληνώθηκαν ήταν ηλικίας από 52 έως 67 ετών και οι δυο από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Όλοι, όπως συμπλήρωσε, πήραν αντιική θεραπεία και είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να τα καταφέρνουν και να πηγαίνουν σπίτια τους.

Τα «εφιαλτικά σενάρια» χωρίς μέτρα

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στα «εφιαλτικά» σενάρια με τους 40 εκατομμύρια θανάτους αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα, όπως αυτά που πάρθηκαν στη χώρα μας. «Ακόμα και με ημίμετρα, περιορίζοντας δηλαδή τις μετακινήσεις κατά 40%, θα είχαν σωθεί περισσότερα από 8 εκατομμύρια ζωές διεθνώς». Όπως συμπλήρωσε όλες οι χώρες υιοθετούν πλέον τα αυστηρά μέτρα αυτοπεριορισμού, ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, που ας σημειωθεί ότι είχε χαράξει διαφορετική πολιτική για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού όταν είχαν εμφανισθεί τα πρώτα κρούσματα στη χώρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και κάτι άλλο που είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και έχει να κάνει με την Κίνα, η οποία έκλεισε σήμερα τα σύνορά της, φοβούμενη επανεισαγωγή της επιδημίας.

Αναφερόμενος στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι μελετάται η αποτελεσματικότητα πολλών και  διαφορετικών φαρμάκων και επισήμανε ότι στα ελληνικά νοσοκομεία χορηγείται η ουσία ρεντεμσιβίρη όταν είναι διαθέσιμη και η χλωροκίνη που υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας. Αναφέρθηκε μάλιστα στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που προστατεύουν τον καρδιακό μυ, καθώς ο ιος φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο ο οποίος ακόμα διερευνάται επηρεάζει και την καρδιά.

Δεν είναι η ώρα για τεστ αντισωμάτων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου τονίζοντας ότι οι γιατροί που δεν το έχουν κάνει σε ασθενείς που έχουν τα κριτήρια «μπορούν έστω και τώρα να το κάνουν, ποτέ δεν είναι αργά» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο συστήνεται ούτως ή άλλως σε ανθρώπους άνω των 65 ετών και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Τέλος, μιλώντας για τα γρήγορα τεστ αντισωμάτων ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι δεν είναι για αυτή τη φάση και «δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες, καθώς μπορεί να δώσουν ψευδώς θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα». Η μελλοντική χρήση αυτών των τεστ θα αξιολογηθεί από ειδική επιτροπή καθώς χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για την αξιοπιστία τους τόνισε και συμπλήρωσε ότι το μόνο αξιόπιστο τεστ αυτή την ώρα είναι το μοριακό τεστ που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του κορονοϊού.

Η μάχη ενάντια στην εξάπλωση της νόσου συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες και δεν υπάρχει χώρος για κανένα εφησυχασμό, υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Επανέλαβε ότι πρέπει να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες, καθώς είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε τον «Γολγοθά».

Οπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, 6.687 πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη καραντίνα και οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς σε όλη τη χώρα. Κάποιες περιπτώσεις συγκεκριμένες από περιοχές που έρχονται με μεγάλο επιδημιολογικό πολλαπλασιαστή ελέγχονται και σε καθημερινή βάση και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. «Η ατομική ευθύνη του καθενός και ειδικά των ασυμπτωματικών είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, όμως και η ευθύνη του κράτους είναι ξεκάθαρη και την ευθύνη αυτή την έχουμε αναλάβει. Δεν είναι εύκολο να επιτηρήσεις όλες αυτές τις καραντίνες, αλλά όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη επαγρύπνηση σε όλη τη χώρα», τόνισε ο υφυπουργός.

Όσον αφορά στο μέτρο προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε, ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή περισσότερων προστίμων και απευθυνόμενος «στους λίγους που προσπαθούν να ξεγελάσουν το κράτος», είπε ότι η συμμόρφωση όλων είναι απαραίτητη για να πετύχουμε το στόχο μας και να εμποδίσουμε την διασπορά της νόσου. Κάθε αναίτια μετακίνηση αποδυναμώνει την προσπάθεια μας και υπονομεύει τη στοίχιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών γύρω από τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων».

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. συνολικά 389 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν σε όλη την Ελλάδα, σήμερα, από τις 6:00 το πρωί έως τις 15:00.

Στους παραβάτες επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ.

Οι παραβάσεις σημειώθηκαν στις εξής περιοχές: 89 στην Αττική, 64 στην Κρήτη, 36 στα Ιόνια Νησιά, 29 στη Στερεά Ελλάδα, 27 στη Δυτική Ελλάδα, 26 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 26 στην Πελοπόννησο, 25 στη Θεσσαλονίκη, 21 στη Θεσσαλία, 20 στο Νότιο Αιγαίο, 9 στην Ηπειρο, 9 στο Βόρειο Αιγαίο και 8 στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, από την Δευτέρα 23 Μαρτίου, που εφαρμόζεται το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 4.452 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΚορωνοϊόςΤσιόδραςΧαρδαλιάςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα