Κορωνοϊός: Έρχονται τα εμβόλια δεύτερης γενιάς

Η επιστημονική κοινότητα ετοιμάζει ένα νέο όπλο κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, το οποίο αναμένεται να παίξει το ρόλο της «πυρηνικής λύσης» για τον ιό.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός ιολόγος Αλεξάντερ Κεκουλέ εκτίμησε ότι οι ερευνητές θα καταφέρουν να αναπτύξουν από φέτος νέα, βελτιωμένα, κι ακόμη πιο ισχυρά εμβόλια, τα οποία θα είναι αποτελεσματικά και κατά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Παράλληλα άσκησε κριτική στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των κυβερνήσεων, συστήνοντας το παράδειγμα τη Βρετανίας με τον έναν εμβολιασμό αρχικά.

Τα
εμβόλια δεύτερης γενιάς

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης Χάλε, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο γερμανικό n-tv.de, ότι αναμένει «εμβόλια δεύτερης γενιάς, τα οποία θα είναι επίσης αποτελεσματικά και έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, περίπου από τον Σεπτέμβριο. Φυσικά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα. Το κατά πόσον αυτό τελικά θα οδηγήσει σε ένα εμβόλιο αποτελεσματικό για όλες τις μεταλλάξεις είναι ακόμα ανοιχτό θέμα».

Εξήγησε ότι «θεωρητικά, ένα γενικό εμβόλιο κατά του συνόλου των μεταλλάξεων του πανδημικού ιού SARS-CoV-2 είναι απολύτως νοητό, διότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά προσπαθεί μονίμως να μεταλλαχθεί στην βέλτιστη μορφή του. Θα ήταν πιθανό να προβλεφθεί αυτή η βέλτιστη μετάλλαξή του με τη βοήθεια προγραμμάτων υπολογιστών και να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που να λειτουργεί εναντίον της»

«Ένα τέτοιο εμβόλιο» επισήμανε «το οποίο για τεχνικούς λόγους θα μπορούσε να παραχθεί καλύτερα με βάση την τεχνολογία mRNA, θα μπορούσε να αποτελέσει το παγκόσμιο όπλο κατά του νέου κορωνοϊού».

Εμβόλια… β’ κατηγορίας

Όσον αφορά τα εμβόλια που κυκλοφορούν τώρα ο Κεκουλέ σημείωσε ότι «τα εμβόλια της Astrazeneca και άλλα εμβόλια ιϊκού φορέα είναι μεν εμβόλια δεύτερης κατηγορίας, θα πρέπει κανείς να τα αξιολογήσει έτσι, αλλά μπορεί κανείς επίσης να προστατευθεί επαρκώς με ένα εμβόλιο δεύτερης κατηγορίας, όπως ακριβώς μπορεί να φτάσει κάποιος στον προορισμό του ταξιδεύοντας με το τρένο όχι στην πρώτη αλλά στην δεύτερη θέση». Ο κόσμος μπορεί να είναι ευτυχισμένος, τόνισε, που υπάρχουν τα εμβόλια ιϊκών φορέων, τουλάχιστον για όσο διάστημα τα εμβόλια mRNA δεν είναι ακόμη διαθέσιμα σε αρκετές ποσότητες.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό του δήλωσε ότι ο ίδιος θα εμβολιαζόταν σίγουρα με το εμβόλιο της Astrazeneca ή άλλο εμβόλιο ιϊκού φορέα όπως το Sputnik-V. «Είμαι 62 χρονών και άνδρας. Θα το έκανα. Ωστόσο, για το Sputnik , δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία. Θα εμβολιαζόμουν εξ αρχής και με το κινεζικό μυστικό όπλο, το εμβόλιο Sinovac» είπε χαρακτηριστικά. Ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο το οποίο έχει δοκιμαστεί χιλιάδες φορές για την ευλογιά του 18ου αιώνα, και αν μη τι άλλο δεν μπορεί να κάνει κακό.

Εκτίμησε παράλληλα ότι η έρευνα για τα εμβόλια, θα εστιάσει ιδιαίτερα στη λεγόμενη βραζιλιάνικη μετάλλαξη P.1 θεωρώντας την, βάση για την ανάπτυξη νέων εμβολίων. Μέχρι στιγμής η P.1 συνδυάζει τις χειρότερες από όλες τις κακές ιδιότητες του νέου κορωνοϊού. Επομένως, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τη δημιουργία εμβολίων δεύτερης γενιάς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα εμβόλιο κατά του P.1 θα προστατεύει επίσης από τις άλλες γνωστές μεταλλάξεις».

Κριτική στα εμβολιαστικά προγράμματα

Σχετικά με τα εμβολιαστικά προγράμματα των κρατών, άσκησε δριμεία κριτική. Σημείωσε ότι για ταχύτερη ανοσοποίηση του πληθυσμού, οι δεύτεροι εμβολιασμοί θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Τονίζοντας ότι «αυτό θα σήμαινε ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που κινδυνεύουν, να έχουν ήδη εμβολιαστεί και η θνησιμότητα θα είχε μειωθεί».

Έφερε το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου ο πληθυσμός εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση για να υποστηρίξει ότι είναι προτιμότερος ο εμβολιασμός με τη μία δόση, καθώς δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε εμβόλια. Όπως σημείωσε συμπερασματικά: Πρώτα όσο το δυνατόν περισσότεροι, από ηλικιωμένους έως νέους, μία φορά. Και μετά αργότερα μπορεί να πραγματοποιηθεί ο δεύτερος εμβολιασμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα