Κορωνοϊός: Γιατί τα «κύματα» της πανδημίας διαρκούν δύο μήνες – Ο ιός και η ανθρώπινη συμπεριφορά

Καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία να βελτιώνονται, οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί η πανδημία του κορωνοϊού μοιάζει να εκδηλώνεται σε «κύματα» δίμηνης διάρκειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, με τίτλο «Κορυφώθηκε η μετάλλαξη Δέλτα;», ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 35% από την 1η Σεπτεμβρίου, με τα κρούσματα παγκοσμίως να υποχωρούν κατά 30% από τα τέλη Αυγούστου. Επίσης, και οι

σοβαρές περιπτώσεις νόσησης είναι σε ύφεση. Οι Αμερικανοί που νοσηλεύονται με επιπλοκές μειώθηκαν κατά 25% από την 1η Σεπτεμβρίου και οι θάνατοι κατά 10% από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο δίμηνος «κύκλος» ανόδου και ύφεσης

Όμως, τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε ύφεση της πανδημίας, μετά από ένα δίμηνο όπου ο ιός έμοιαζε σχεδόν ανεξέλεγκτος. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, από τα τέλη του 2019, οπότε και άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία, τα κρούσματα αυξάνονται για δύο μήνες, ενίοτε και λόγο μιας νέας μετάλλαξης, όπως η Δέλτα και στη συνέχεια υποχωρούν για άλλους δύο μήνες. Οι επιδημιολόγοι δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει τον λόγο. Πολλές δημοφιλείς εξηγήσεις, όπως η εποχικότητα ή οι αυξομειώσεις στη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων, είναι προφανώς ανεπαρκείς. Ο δίμηνος κύκλος διαπιστώνεται κατά τη διάρκεια διαφορετικών εποχών και εξακολούθησε ακόμη κι όταν η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν άλλαζε με προφανείς τρόπους.

Οι περισσότερο λογικές εξηγήσεις περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό ιολογίας και κοινωνικών επαφών. Μία μετάλλαξη είναι είναι περισσότερο πιθανό να μολύνει κάποιους ανθρώπους αλλά όχι όλους, ενώ όταν πολλοί από τους πιο ευπαθείς έχουν εκτεθεί στον ιό, η εξάπλωσή του προσωρινά περιορίζεται. Ενδεχομένως, μια μετάλλαξη χρειάζεται περίπου δύο μήνες για να κυκλοφορήσει σε μια κοινότητα μέσου μεγέθους. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι πιο προσεκτικοί όταν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων. Ωστόσο, συχνά η τήρηση των αποστάσεων δεν είναι τόσο σημαντική, όσο η δημόσια συζήτηση περί κορωνοϊού τείνει να δείχνει. Οι πρόσφατες μειώσεις, για παράδειγμα, συνέπεσαν με την επιστροφή εκατομμυρίων Αμερικανών μαθητών στα σχολεία.

Κανόνας και εξαιρέσεις

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, ο δίμηνος κύκλος συνεχίζει να συμβαίνει, κάτι που φαίνεται από όλους τους δείκτες και σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα σε χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, η Γαλλία και η Ισπανία, η μετάλλαξη Δέλτα οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων για διάστημα περίπου 1,5-2,5 μηνών. Πάντως ο δίμηνος κύκλος δεν αποτελεί απαράβατο κανόνα, καθώς εξαιρέσεις έχουν εντοπιστεί σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα στη Βρετανία οι αριθμοί των κρουσμάτων σημειώνουν σκαμπανεβάσματα τους δύο τελευταίους μήνες, αντί να πέφτουν σταθερά.

Στις ΗΠΑ, με την έναρξη των χαμηλών θερμοκρασιών και την αύξηση των εσωτερικών δραστηριοτήτων θα μπορούσε να υπάρξει νέα άνοδος των κρουσμάτων. Η πορεία της πανδημίας παραμένει αβέβαιοι. Ωστόσο η αβεβαιότητα για κάποιους σημαίνει ότι το εγγύς μέλλον θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο ενθαρρυντικό. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό των πολιτών άνω των 12 ετών με έστω μία δόση εμβολίου έφτασε το 76%, ενώ ο αριθμός θα αυξηθεί μετά την έγκριση εμβολίων για τα παιδιά 5-11 ετών. Επίσης, περίπου το 50% των Αμερικανών έχει νοσήσει με κορωνοϊό, έχοντας εν μέρει μια φυσική ανοσία. Στο τέλος, η ανοσία θα γίνει τόσο εκτεταμένη που δεν θεωρείται πιθανή η εμφάνιση ενός νέου κύματος τόσο μεγάλου και τόσο φονικού, όσο αυτού που προκάλεσε η Δέλτα.

Διαβάστε επίσης

EMA: «Πράσινο φως» για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 18

Βρετανία: Πανικός για μια γαλοπούλα – Άδειασαν τα ράφια- Φοβούνται ελλείψεις στην αγορά τα Χριστούγεννα (Video)

Pandora Papers: Offshore εταιρείες για Γκουαρδιόλα, Ποτσετίνο, Αντσελότι και Ντι Μαρία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορωνοϊός,koronoios