Κορωνοϊός: Η γερμανική Άνω Βουλή ενέκρινε τα «αυτόματα μέτρα» καραντίνας

Την έγκριση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Aνω Βουλής-Bundesrat) έλαβε η νομοθεσία που προβλέπει την αυτόματη εφαρμογή συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Γερμανία πάνω από το όριο των 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών.

Η νέα ρύθμιση ψηφίστηκε ήδη από την Bundestag (Κάτω Βουλή) και έτσι η Bundesrat παραιτήθηκε από το δικαίωμα του στο βέτο, ανοίγοντας τον δρόμο για την άμεση εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, η οποία ουσιαστικά συγκεντρώνει τη δικαιοδοσία απόφασης

και επιβολής μέτρων από τα ομόσπονδα κρατίδια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το «φρένο έκτακτης ανάγκης» χρειάζεται τώρα μόνο την υπογραφή του προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προκειμένου να τεθεί και τυπικά σε ισχύ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, η έκπληξη ήρθε από τον πρωθυπουργό της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ (CDU), ο οποίος περιέγραψε την πρόνοια για περιορισμό της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες ως «συνταγματικά προβληματική», ενώ έκανε λόγο και για πρακτικά προβλήματα που θα προκύψουν στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων.

«Λυπάμαι που το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει την εμπειρία των κρατιδιακών κυβερνήσεων στη διαχείριση κρίσεων και να κερδίσει έτσι την αποδοχή της κοινής γνώμης», δήλωσε ο κ. Μπουφιέ. Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ (SPD) και χαρακτήρισε τα μέτρα «αχρείαστα» και «ξεδιάντροπα».

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προστέθηκε στη νομοθεσία περί προστασίας από μεταδιδόμενα νοσήματα, αν ο δείκτης κρουσμάτων υπερβεί το 100, επιβάλλεται αυτομάτως μεταξύ άλλων απαγόρευση της κυκλοφορίας από 22:00 έως 5:00, κλείνουν οι επιχειρήσεις εστίασης, ενώ τα καταστήματα λιανικής πώλησης λειτουργούν μόνο με ραντεβού και αρνητικό τεστ για κορωνοϊό. Αν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 150, τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με το σύστημα click & collect, ενώ στα 165 κρούσματα κλείνουν και τα σχολεία.

Κατά της νέας νομοθεσίας έχουν ανακοινώσει ότι θα προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι της Βαυαρίας, αλλά και ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Φλόριαν Ποστ.

Από την πλευρά των ΜΜΕ, η εφημερίδα BILD κάνει λόγο για «μαύρη ώρα για την ελευθερία» και υποστηρίζει ότι οι νέοι κανονισμοί θα αποδειχθούν «δώρο για τους εξτρεμιστές», ενώ η Zeit επισημαίνει ότι αντί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προσπαθήσει να επιβληθεί, έπρεπε να διαπραγματευθεί εξαντλητικά με τα υπουργεία και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων για όλες τις λεπτομέρειες, αλλά αναγνωρίζει ότι «τελικά δεν επρόκειτο για κάποιο λαμπρό θρίαμβο της κυβέρνησης επί των διστακτικών ασήμαντων κρατιδίων, αλλά για έναν νηφάλιο συμβιβασμό». Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η αμφιλεγόμενη απαγόρευση της κυκλοφορίας βασίστηκε στο μοντέλο που εφαρμόζει ήδη το Αμβούργο.

Keywords
Τυχαία Θέματα