Κορωνοϊός: Η κίνηση «κλειδί» που προστατεύει τα νεογέννητα

Νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν την αξία του εμβολιασμού της εγκύου όχι μόνο για την θωράκιση του δικού της οργανισμού έναντι της Covid-19, αλλά και για την προστασία του μωρού, που τους πρώτους μήνες της ζωής του θα κινδυνεύει λιγότερο από τον κορωνοϊό.

Μια νέα αμερικάνικη μελέτη είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός για την COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρέχει πραγματική προστασία στα νεογέννητα.

«Τα δεδομένα που δημοσιεύει το CDC παρέχουν πραγματικές αποδείξεις

ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19, την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των βρεφών ηλικίας κάτω των 6 μηνών από τη νοσηλεία λόγω του κορωνοϊού» τόνισε η Δρ. Dana Meaney-Delman, επικεφαλής του κλάδου έρευνας και πρόληψης των βρεφικών αποτελεσμάτων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. (CDC).

«Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι η διαπίστωση πως μεταξύ των μωρών με COVID-19 που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, το 88% γεννήθηκε από μητέρες που δεν είχαν εμβολιαστεί πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης» συμπλήρωσε η Δρ. Delman. «Το μοναδικό βρέφος που πέθανε κατά τη μελέτη, γεννήθηκε από ανεμβολίαστη μητέρα» πρόσθεσε η ίδια.

Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε πως «τα μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών, των οποίων οι μητέρες ήταν εμβολιασμένες, είχαν 61% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με COVID-19» .

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ παρότι ο συνολικός κίνδυνος λοίμωξης COVID-19 στην κύηση είναι χαμηλός, φαίνεται ότι οι έγκυες με συμπτωματική νόσο COVID-19 διατρέχουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Επιπλέον, ένα μικρό ποσοστό μπορεί να παρουσιάσει αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσου, που περιλαμβάνει την ανάγκη εντατικής νοσηλείας, μηχανικού αερισμού και θανάτου. Η πιθανότητα σοβαρής νόσου αυξάνει όταν η έγκυος είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, ανήκει στη μαύρη ή την ασιατική φυλή, παρουσιάζει συν-νοσηρότητες όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή άσθμα και έχει ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών.

Βάσει των οδηγιών στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από τις ΗΠΑ, μετά την εκτεταμένη χρήση των εμβολίων Pfizer/BioNTech και Moderna σε επίπεδο πληθυσμού (και περίπου 90.000 σε έγκυες), δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής ανησυχητικές ενδείξεις σχετικά με ζητήματα ασφάλειας. Επομένως, ο εμβολιασμός των εγκύων με τα παραπάνω mRNA εμβόλια μπορεί να συστήνεται ταυτόχρονα με τον γενικό πληθυσμό, ανάλογα με την ηλικία και την ομάδα κινδύνου, σε περίπτωση υποκείμενου νοσήματος.

Οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν την έγκυο για τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη νόσο και για τα οφέλη του εμβολιασμού και να αναφέρουν τα περιορισμένα στοιχεία ασφάλειας για το εμβόλιο της COVID-19 κατά την κύηση.

Σε ποιο μήνα πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός

Την ίδια ώρα, ο χρόνος που θα επιλέξει κάποια νέα μητέρα να εμβολιαστεί κρίνεται εξίσου σημαντικός. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ο εμβολιασμός είναι 80% πιο αποτελεσματικός στην προστασία των εμβρύων από τα σοβαρά συμπτώματα της COVID-19, στην περίπτωση που η μητέρα εμβολιάστηκε και με τα δύο εμβόλια, μετά την 21η εβδομάδα κύησης. Ειδικότερα, οι ερευνητές του CDC με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Δρ. Manish Patel, εξέτασαν 176 μωρά μικρότερα των 6 μηνών που έχουν νοσηλευθεί λόγω της COVID-19 σε 20 παιδιατρικά νοσοκομεία 17 κρατών μεταξύ του Ιουλίου 2021 και του Ιανουαρίου 2022. Οι περιπτώσεις αυτές συγκρίθηκαν με 203 μωρά που δεν είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό ωστόσο χρειάστηκε να νοσηλευθούν για την ίδια χρονική περίοδο.

Περίπου το 16% των μωρών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 είχαν μητέρες που έλαβαν και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συγκριτικά, το 32% των μωρών της ομάδας ελέγχου είχαν εμβολιαστεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα ευρήματα συνάδουν με την πιθανότητα τα αντισώματα της COVID-19 να μπορούν να μεταφερθούν διαμέσου του πλακούντα παρέχοντας προστασία στα βρέφη μετά τον τοκετό, κατέληξαν οι ερευνητές.

«Με τα βρέφη να μην είναι ηλικιακά επιλέξιμα για εμβολιασμό και τα ποσοστά νοσηλείας τους να βρίσκονται στα υψηλότερά επίπεδα της πανδημίας, η έρευνα αυτή προτείνει τον εμβολιασμό της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη αφού μπορεί να προστατέψει τα μωρά κάτω των 6 μηνών από την εισαγωγή σε ΜΕΘ λόγω της COVID-19», τόνισαν οι ερευνητές.

Παράλληλα, πολύ πρόσφατη έρευνα , έδειξε πως οι εγκυμονούσες που νόσησαν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας. Ειδικότερα, μία ανάλυση από 64 θνησιγένειες αποκάλυψε πως ο SARS-CoV-2, προκαλεί βλάβες στον πλακούντα, πήξη, νεκρά κύτταρα και φλεγμονή, σύμφωνα με τις αναφορές από το αρχείο παθολογίας και ιατρικών εργαστηρίων.  «Ο πλακούντας καταστράφηκε κατά 77.7% και το έμβρυο αδυνατεί να επιβιώσει με τέτοια συνθήκη, αφού ο πλακούντας είναι η πηγή που το τροφοδοτεί» τόνισε ο συγγραφέας της έρευνας Δρ. David Schwartz, περιγεννητικός παθολόγος στην Ατλάντα.

Διαβάστε επίσης:

Το σύνδρομο που απειλεί τα κορίτσια με διαβήτη τύπου 2

Κορωνοϊός: Σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα και 67 νεκροί

Κορωνοϊός – Τσιόδρας: «Δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας, αλλά ίσως είμαστε στο τέλος της επείγουσας φάσης»

Keywords
Τυχαία Θέματα