Κορωνοϊός: Καταγγέλλουν ξενοδόχους ότι απολύουν ή διώχνουν με «άνευ αποδοχών» εργαζόμενους!

ΕΛΛAΔΑ

 

Εν αναμονή των νέων εξαγγελιών που αναμένεται να κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, πληθαίνουν οι καταγγελίες από οργανώσεις και συνδικάτα εργαζομένων ότι κάποιοι εργοδότες σε κλάδους οι οποίοι μάλιστα το προηγούμενο διάστημα είχαν υψηλή κερδοφορία και εκτίναξη εσόδων, όπως ο τουρισμός και επισιτισμός, βρήκαν ευκαιρία να επιβάλουν αντεργατικά μέτρα. 

Υπόμνημα προς την κυβέρνηση και τα υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε τουρισμό-επισιτισμό

εκ μέρους 130 κλαδικών συνδικάτων με το οποίο ουσιαστικά καλεί σε λήψη μέτρων στήριξης των εργαζομένων καθώς εργοδότες του κλάδου λαμβάνουν μέτρα στην κατεύθυνση των απολύσεων και της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας λόγω της ραγδαίας μείωσης των κρατήσεων στα ξενοδοχεία.  

Είναι αλήθεια ότι όσο πλησιάζει η έτσι κι αλλιώς αναμενόμενη έξαρση της νόσου στην Ελλάδα, πολλοί εργοδότες θα βρουν ευκαιρία να λειτουργήσουν κατά το δοκούν, προχωρώντας σε απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, καθυστερήσεις πληρωμών κ.α. αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους αλλά και για τα μέτρα που θα λάβει η Πολιτεία. Ωστόσο, ζητούμενο είναι τόσο από τα αρμόδια όργανα του κράτους όσο και από τους ίδιους τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν τέτοια περιστατικά να λάβουν χώρα ή έστω να λάβουν διαστάσεις ανεξέλεγκτες. 

Καταγγελίες για ξενοδόχους και επισιτιστές

Συγκεκριμένα στην επιστολή της η ΠΟΕΤΕ σημειώνει:

«Η Ομοσπονδία μας και τα πρωτοβάθμια κλαδικά σωματεία σε όλη τη χώρα, που αποτελούν την δύναμη της, αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και ζητάμε από τη Κυβέρνηση την άμεση προστασία των εργαζομένων όσον αφορά της υγεία τους, αλλά δυστυχώς και από τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες. Κατανοούμε πως η εξάπλωση του Ιού έχει χτυπήσει τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία (όχι αυτές της καλοκαιρινής περιόδου) και έχει ρίξει και την "κίνηση" στα επισιτιστικά καταστήματα.

Μετά όμως από καθημερινές καταγγελίες των σωματείων μας, παρατηρούμε πως οι εργαζόμενοι δέχονται μια "επίθεση" στα εργασιακά τους δικαιώματα,

- Μετατροπή συμβάσεων σε part time

- Εκ περιτροπής εργασία

- Άδειες άνευ αποδοχών

- Απολύσεις

- Μη επαναπρόσληψη εποχικά εργαζομένων

Απαιτούμε άμεση συνάντηση με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους τομεάρχες Τουρισμού των κομμάτων. Να μπει φρένο στην εργοδοτική παραβατικότητα με νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση, προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Καμιά απόλυση δεν θα γίνει δεκτή λόγο του "κορωνοϊού". Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προάσπισης της υγείας μας.»

Σχετικά με την οριστικοποίηση και εξειδίκευση των μέτρων συνάντηση θα έχει ο υπουργός Εργασίας με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ενώ θα υπάρξει και σύσκεψη το πρωί της Τετάρτης με τη συμμετοχή εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η ενεργοποίηση της πάγιας ρύθμισης του ΟΑΕΔ για την κάλυψη με το ποσό των 718,65 ευρώ και για χρονικό διάστημα έως 45 ημερών όλων όσοι υποχρεωθούν χωρίς δική τους υπαιτιότητα να απουσιάσουν από την εργασία τους.

Ο επιμερισμός του κόστους της άδειας ανάμεσα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους εάν απαιτηθεί να απουσιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέρος ή το σύνολο του προσωπικού.

Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται οι εργαζόμενοι γονείς που είναι σε υποχρεωτική άδεια

Ενεργοποίηση και των εποχικών υπαλλήλων για την κάλυψη θέσεων που ενδέχεται να μείνουν κενές λόγω παρατεταμένης άδειας μόνιμου προσωπικού

Πρόβλεψη για μονομερή δυνατότητα στον εργοδότη για τηλεεργασία, εφόσον είναι τεχνικά εφικτό.

Προβληματισμός και στους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση

Επιστολή απέστειλε ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας προς το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την καταβολή αμοιβών και ασφαλιστικών εισφορών ιδιωτικών εκπαιδευτικών την περίοδο αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων λόγω του κορωνοϊού.

Η επιστολή του συλλόγου αναφέρει:

«Με απόφαση της κυβέρνησης (ΦΕΚ 725/8.3.2020, τ. Β’) απαγορεύτηκε η λειτουργία των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου, για το χρονικό διάστημα από 9/3/2020 έως και 18/3/2020 για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊου COVID-19. Είχε προηγηθεί η απαγόρευση λειτουργίας τους για τις 5 και 6/3/2020.

Με την απόφαση αυτή αναστέλλεται προφανώς η παροχή του εκπαιδευτικού έργου για σοβαρό λόγο ανωτέρας βίας, για τον οποίο καταφανώς δεν υπάρχει υπαιτιότητα των εργαζόμενων εκπαιδευτικών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση από την πλευρά των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (εκπαιδευτικών που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε ιδιωτικές και δημόσιες εκπαιδευτικές δομές) κατά τα ανωτέρω διαστήματα (10 εργάσιμες ημέρες), ούτε και για την περίπτωση που υπάρξει επέκταση της απαγόρευσης και πέραν της 18ης Μαρτίου 2020.

Η μη καταβολή των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών -αν υιοθετηθεί ως η επίσημη πρακτική της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων- δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, με ακόμη πιο έντονη την επίπτωση στις οικογένειες όπου και οι δυο σύζυγοι είναι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Να επισημάνουμε δε, πως στον ιδιωτικό τομέα (φροντιστήρια Μ.Ε και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Ιδιωτικά ΙΕΚ κ.λπ) χιλιάδες συνάδελφοι μας εργάζονται εξαιρετικά υπο-αμειβόμενοι, ενώ χιλιάδες συνάδελφοι μας που απασχολούνται σε δημόσιες εκπαιδευτικές δομές παραμένουν απλήρωτοι (π.χ. σε δημόσια ΙΕΚ και ΣΔΕ δεν έχουν καταβληθεί οι αμοιβές από τον Οκτώβριο του 2019) σαν αποτέλεσμα της πάγια τακτικής του κράτους ως εργοδότη να καθυστερεί την καταβολή των δεδουλευμένων. Επιπλέον, η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για την εν λόγω περίοδο, πλήττει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συναδέλφων, ενώ θα δημιουργήσει αντικειμενικά πρόβλημα ένταξής τους στην τακτική επιδότηση ανεργίας (ταμείο ανεργίας), δεδομένου ότι για την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων η περίοδος εργασίας είναι κάθε έτος από Οκτώβριο μέχρι Ιούνιο. Όπως αντιλαμβάνεστε, η μη καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί αντικειμενικά απαράδεκτη αντεργατική πρακτική, με ακέραιη σε μια τέτοια περίπτωση την ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων.

Στη βάση των παραπάνω και εκφράζοντας την αγωνία των συναδέλφων μας (μελών και μη μελών του Σωματείου μας) της οποίας γινόμαστε αποδέκτες όλο αυτό το διάστημα, είναι καθολική απαίτηση των συναδέλφων που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε:

– Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών
– Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης
– Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
ΕΠΑΣ Μαθητείας και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ
– Ιδιωτικά Σχολεία
– Πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
για το σύνολο της περιόδου όπου δε θα λειτουργήσουν οι ιδιωτικές και δημόσιες εκπαιδευτικές δομές:

1) Να καταβληθεί το σύνολο των αμοιβών, βάσει της σύμβασης και των αναθέσεων διδασκαλίας που προβλέπουν τα ωρολόγια προγράμματα

2) Να καταβληθεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών

Αναμένουμε τις ενέργειές σας, την απάντηση στο έγγραφό μας και τη δημόσια τοποθέτησή σας έναντι των συναδέλφων.»

 

ξενοδοχείαΑπολύσειςΚορωνοϊόςφροντιστήριαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα