Κορωνοϊός: Καθηγήτρια Πνευμονολογίας απαντά στα fake news για γαργάρες με αλατόνερο, «ζεστά», βιταμίνη C και πρόπολη

ΥΓΕΙΑ

 

Με τα fake news να κάνουν πάρτι αυτές τις ημέρες στο διαδίκτυο, και διάφορα μαντζούνια να συστήνονται από «ειδικούς αναρμόδιους», το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με την επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, και συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Παρασκευή Κατσαούνου, προκειμένου να διευκρινίσει

τι τελικά ισχύει σε σχέση με δημοφιλείς αναρτήσεις στα social media, αλλά και αποκλίνουσες επιστημονικές απόψεις που έχουν εκφραστεί τις τελευταίες ημέρες..

Διαβάζουμε στα social media ότι «τα ζεστά υγρά εξουδετερώνουν τον ιό, ο οποίος δεν αντέχει στη θερμότητα και πεθαίνει αν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες 26-27 βαθμούς. Καταναλώστε ζεστά ροφήματα μέσα στην ημέρα ή απλά ζεστό νερό με λεμόνι και μην πίνετε παγωμένα»

Σαφώς τα ζεστά ροφήματα βοηθάνε τις φαρυγγίτιδες και στην καλύτερη έκβαση κάποιων λοιμώξεων του αναπνευστικού, όμως κάνουν συμπτωματική ανακούφιση και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορούν να προλάβουν τη νόσηση, ή να οδηγήσουν σε καλύτερη έκβαση της. Τα παγωμένα δεν απαγορεύονται.

Επίσης, διαβάζουμε «Μπορείτε να κάνετε γαργάρες με ένα απολυμαντικό στοματικό διάλυμα που εξαλείφει ή ελαχιστοποιεί την ποσότητα του ιού που μπορεί να εισέλθει στο λαιμό έτσι ώστε να τον εξουδετερώσετε προτού πέσει στην τραχεία και στη συνέχεια στους πνεύμονες. Γαργάρες μπορείτε να κάνετε και με αλατόνερο».

Δεν έχει αποδειχτεί κάτι σχετικό. 'Αλλωστε συνέχεια του φάρυγγα είναι το στομάχι και όχι πνεύμονας.

Και οι «συμβουλές» στο facebook συνεχίζονται: «Κρατήστε την αναπνοή σας για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα. Αν το κάνετε αυτό χωρίς να βήξετε ή να έχετε αίσθημα πίεσης στο θώρακα, δείχνει ότι δεν υπάρχει ίνωση στους πνεύμονες και υποδεικνύει την απουσία μόλυνσης».

Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που χαρακτηρίζει πολλά νοσήματα του αναπνευστικού. Η περιγραφόμενη τακτική δεν αποτελεί διαγνωστικό κριτήριο για κανένα από αυτά τα νοσήματα.

Τώρα, όσον αφορά τα αντιυπερτασικά τελικά τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς; Σε πρόσφατο άρθρο στο «Lancet Respiratory Medicine», διατυπώθηκε η υπόθεση ότι ενδεχομένως κάποιες φαρμακευτικές αγωγές της αρτηριακής υπέρτασης μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη σοβαρής ή/και θανατηφόρου λοίμωξης Covid-19.

Σύμφωνα με το Κολλέγιο Υπέρτασης της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι η χρήση φαρμάκων για την υπέρταση μπορεί δυνητικά να επηρεάσει δυσμενώς την πανδημία του COVID-19. Επομένως συνιστούμε στους ασθενείς να συνεχίσουν κανονικά τη λαμβανόμενη αντιυπερτασική αγωγή, χωρίς τροποποίηση.

Το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου προστατεύει από την ανάπτυξη πνευμονίας Covid - 19;

Σύμφωνα με τις συστάσεις τόσο από το ΗΑRVARD

όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εμβόλιο δεν προστατεύει από πιθανή πνευμονία από τον κορονοϊό. Όμως, συστήνεται να έχει γίνει σε ομάδες υψηλού κινδύνου και σε καπνιστές, χωρίς άλλο νόσημα. Αν όμως δεν έχει ήδη πραγματοποιηθεί, όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου οφείλουν να το κάνουν έστω και τώρα.

Η χορήγηση βιταμίνης C, ή η πρόπολης προλαμβάνει τη νόσηση;

Όχι δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι προλαμβάνουν τη νόσηση ή να βελτιώνουν την έκβαση αυτής.

Όσον αφορά τα αντιπυρετικά, έχει καταλήξει η ιατρική κοινότητα τι να προτιμάμε;

Από τα αντιπυρετικά συστήνεται μόνο η παρακεταμόλη. Αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι αναφορές για την κακή επίδραση της χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, στην πρόοδο της νόσησης, ας αποφεύγονται, μέχρι να αποσαφηνιστεί η πιθανή επίδρασή τους στη νόσηση από COVID-19.

Κάποιοι νομίζουν ότι επειδή έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης έχουν κάποιου είδους προφύλαξη. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Όχι. Η προφύλαξη αφορά τον ιό της γρίπης και μόνο.

Επειδή πολλά έχουν γνωστοποιηθεί για την επιβάρυνση που κάνει στον οργανισμό το κάπνισμα. Πολλοί αναρωτιούνται αν το κόψουν τώρα έστω και αργά, υπάρχει περίπτωση να έχουν κάποιο όφελος;

Το κάπνισμα έτσι κι αλλιώς δημιουργεί ευαλωτότητα στον οργανισμό από τις λοιμώξεις. Ειδικά στη λοίμωξη από τον covid 19, έχει βρεθεί ότι οι καπνιστές είναι ακόμη πιο ευπαθείς. Ως εκ τούτου ποτέ δεν είναι αργά για να το κόψει κάποιος και πάντα έχει όφελος.

ροφήματαfake newsΚορωνοϊόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα