Κορωνοϊός: Πέθανε ο ασθενής που υπέφερε για 613 μέρες στη ΜΕΘ, αφού «πάλεψε» με 50 μεταλλάξεις

Σε ηλικία 72 ετών άφησε την τελευταία του πνοή στο Άμστερνταμ ο μακροβιότερος ασθενής με κορωνοϊό. Ο ηλικιωμένος Ολλανδός εισήχθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα της COVID-19 τον Φεβρουάριο του 2022 και δεν κατάφερε να αναρρώσει ποτέ. Κατέληξε τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με το Time αφού ο οργανισμός του είχε παλέψει με 50 μεταλλάξεις του ιού.

Ο ασθενής υπέφερε από την λοίμωξη του αναπνευστικού για 613 ημέρες, σχεδόν 20 μήνες.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει μολυνθεί κάποιος με τον ιό», δήλωσαν

οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Αν και ο ασθενής -που έπασχε ήδη από μια ασθένεια του αίματος- εμβολιάστηκε πολλές φορές, το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν κατάφερε να παράγει αρκετά λευκά αιμοσφαίρια ή αντισώματα για να καταπολεμήσει τον ιό.

COVID patient’s infection lasts record 613 days—and accumulated over 50 mutations https://t.co/pgCVQ0o60H

TIME (@TIME) April 19, 2024Ο οργανισμός του είχε γίνει ανθεκτικός στο Sotrovimab

Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, που έλαβαν επιχρίσματα από τη μύτη και τον λαιμό του ασθενούς, ο οργανισμός του 72χρονου είχε γίνει ανθεκτικός στο Sotrovimab, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα για τη θεραπεία της COVID-19.

Επίσης, ανακάλυψαν ότι η ανάπτυξη ενός αντισώματος κατά των ακίδων τον πρώτο μήνα ήταν ελάχιστη και σύντομα συνειδητοποίησαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημά του ήταν ανίκανο να απαλλάξει τον ιό.

«Προσβλήθηκε από 50 μεταλλάξεις», εξήγησαν οι ερευνητές για τον 72χρονο, που ο ιός έμενε στο σώμα του και τελικά δημιούργησε μια μοναδική υπερ – παραλλαγή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μετέδωσε τον ιό σε άλλα άτομα.

Τελικά, ο ασθενής πέθανε στο νοσοκομείο το φθινόπωρο του 2023 λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού του συστήματος και της υποκείμενης διαταραχής του αίματος.

Η περίπτωσή του θα παρουσιαστεί σε ιατρικό συνέδριο στη Βαρκελώνη αυτόν τον μήνα. «Η περίπτωση αυτή υπογραμμίζει τον κίνδυνο επίμονων λοιμώξεων με τον SARS-CoV-2 σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Τονίζουμε τη σημασία της συνεχούς γονιδιωματικής επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του ιού», επεσήμαναν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Εγκύκλιος: Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν Botox και υαλουρονικό οξύ

«Ξεχασμένα» στο νοσοκομείο Ζακύνθου δυο ανήλικα αδέλφια, μετά από εισαγγελική εντολή

Γυναικομαστία: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Keywords
Τυχαία Θέματα