Κώστας Σημίτης: Ο πολιτικός που ταυτίστηκε με τον εκσυγχρονισμό

Αν μια λέξη ή καλύτερα ένας πολίτικος όρος είναι απολύτως ταυτισμένος με τον Κώστα Σημίτη και εκφράζει μια ολόκληρη εποχή και τελικά μια πολίτικη κουλτούρα, αυτός είναι ο όρος Εκσυγχρονισμός.

Και δεν είναι τυχαία που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή του που ανέβασε στα social media έβαλε σε εισαγωγικά την φράση – πιστεύω του Κώστα Σημίτη για τον εκσυγχρονισμό γράφοντας: “Ο εκσυγχρονισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης, είναι μια διαρκής διεργασία, αποτελεί όρο με περιεχόμενο και πολιτική αξία. Ένα εργαλείο

δράσης για την αλλαγή της κοινωνίας όσο υπάρχει παρελθόν που καθορίζει το παρόν και εμποδίζει την προσαρμογή στο μέλλον».

Και ακόμα πιο σημαντική ήταν η δίκη του δήλωση που πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σε αυτή την άποψη Σημίτη γράφοντας ότι “ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, αυτή η παρακαταθήκη του διατρέχει και σήμερα, ως κοινή διεκδίκηση, τα ζητούμενα της πατρίδας”.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά και πολλοί ξένοι ηγέτες αποχαιρετούν, από χθες που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, τον Κώστα Σημίτη με το επίθετο ο εκσυγχρονιστής.

Ο εκσυγχρονισμός του Σημίτη σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, ανέτρεψε δεδομένα και προτεραιότητες που υπήρχαν μέχρι τότε στην πολιτική πρακτική, έφερε στο προσκήνιο της πολιτικής καθηγητές πανεπιστημίου και τεχνοκράτες, τον ορθολογισμό, την μέθοδο, τον μετρήσιμο στόχο, το περίφημο μπλοκάκι του Σημίτη. Αλλαξε ριζικά τη φυσιογνωμία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποβάλλοντας τον λαϊκισμό του προηγούμενου διαστήματος, κάνοντας το φιλικό σε μεγάλο κομμάτι της αστικής τάξης. Αποθέωσε το ευρωπαϊκό όραμα, απενεχοποίησε στην σκέψη και στα μάτια πολλών ψηφοφόρων του κέντρου και της κεντροαριστεράς πολιτικές που το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου είχε ταυτίσει με την δεξιά όπως οι αποκρατικοποιήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όσοι πολεμούσαν τον εκσυγχρονισμό εντός του ΠΑΣΟΚ κατηγορούσαν τον Κώστα Σημίτη για δεξιά στροφή του κόμματος.

Δε συμβαίνει συχνά ένας πολιτικός να συνδεθεί με έναν ισμό ή ακόμα περισσότερο να τον δημιουργήσει άλλα μαζί να φτιάξει και μια ολόκληρη γενιά πολιτικών στελεχών τα οποία ονομάστηκαν και συνεχίζουμε ονομάζονται εκσυγχρονιστές.

Ο εκσυγχρονισμός του Σημίτη πολεμήθηκε πολλές φορές και από τα αριστερά και από τα δεξιά κυρίως από εκείνους που δεν ήθελαν θεαματικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κινούνταν και δρούσε τόσο η Ελλάδα όσο και η πολιτική ζωή αλλά κι από όσους είχαν συντηρητικά αντανακλαστικά και συντηρητικό τρόπο σκέψης και αισθάνονταν ότι ο εκσυγχρονισμός απειλούσε τα ιερά και τα όσια τους. Ιδίως τα χρόνια των μνημονίων η αριστερά προσπάθησε να τον ρίξει στην πυρά γι’αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα όποιος ανέφερε ότι “ο Κώστας Σημίτης δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος, αλλά και την αναγνώριση ότι ως ηγέτης έλαβε κρίσιμες αποφάσεις που καθόρισαν την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας.

Συνέδεσε το όνομά του με το δικό του όραμα για τον εκσυγχρονισμό, που καθόρισε τόσο την οικονομική εξέλιξη της χώρας όσο και τη φυσιογνωμία του πολιτικού της συστήματος”.

Ο εκσυγχρονισμός του Σημίτη συνδέθηκε με τα μεγάλα έργα και φυσικά με το όραμα του που τελικά έγινε πράξη να ενταχθεί η Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα των χωρών της Eυρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή στη ζωή του ευρώ.

Όλα αυτά φυσικά δεν μπορούν να κρύψουν ή να θολώσουν και αρνητικές πτυχές της διακυβέρνησης του όπως το σκάνδαλο του χρηματιστήριου, τις προμήθειες του δημοσίου, την περίφημη φράση “όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα” κάθε φορά που η αντιπολίτευση μιλούσε για οικονομικές ατασθαλίες.

Η αλήθεια είναι ότι ο Κώστας Σημίτης προσπάθησε πολλές φορές να τα βάλει με τα κακώς κείμενα αυτής της χώρας και πολλές φορές έχασε μάχες. Η φράση του “αυτή είναι η Ελλάδα τι να κάνουμε” μετά το ναυάγιο του Σάμινα είναι η χαρακτηριστικότερη για τις ήττες που υπέστη σε αυτή τη διαρκή μάχη.

Η αποτίμηση των πολιτικών του πεπραγμένων θα γίνει από τον ιστορικό του μέλλοντος με ψύχραιμο και όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικό τρόπο.

Δύο όμως επιτεύγματα του θα τον κατατάξουν στους μεγάλους ηγέτες αυτού του τόπου και αυτά είναι η ένταξη της χώρας στο ευρώ και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαΐκή Ενωση.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς για Σημίτη: «Υπήρξε αντίπαλος, με θετικά και αρνητικά ορόσημα»

Τσίπρας για Σημίτη: Δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος, αλλά και την αναγνώριση ότι ως ηγέτης έλαβε κρίσιμες αποφάσεις

Καραμέρος: «Πρόκληση για τα προοδευτικά κόμματα να δηλώσουν κοινή υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας»

Keywords
Τυχαία Θέματα