Κώστας Βουτσάς: «Μαχητής» στην αντιστασιακή ΕΠΟΝ και τα «μπουλούκια», μεγάλος πρωταγωνιστής σε θέατρο και κινηματογράφο

ΕΛΛAΔΑ

 

O Κώστας Βουτσάς άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών στο νοσοκομείο Αττικόν, όπου νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο δημοφιλής κωμικός –ένας από τους τελευταίους μεγάλους του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου- γεννήθηκε στο Βύρωνα τον Δεκέμβριο του 1931. Πήρε το όνομα Κώστας προς τιμήν του μεγαλύτερου αδελφού του, που δεν γνώρισε ποτέ. Πέθανε σε ηλικία 6 ετών από δάγκειο πυρετό.

Το πραγματικό όνομα της οικογένειάς του ήταν Σαββόπουλος. Ο ηθοποιός δηλαδή

θα λεγόταν Κώστας Σαββόπουλος. Το «Βουτσάς» καθιερώθηκε από τον παππού του, που ήταν βαρελοποιός. Έφτιαχνε βαρέλια, που τότε τα έλεγαν «βουτσιά».

Ο Κώστας Βουτσάς έζησε τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Κατά την περίοδο του εμφυλίου ήταν οργανωμένος στα «Αετόπουλα» της αριστεράς και μοίραζε προκηρύξεις της ΕΠΟΝ. Μετά τη λήψη του πολέμου ο δημοφιλής κωμικός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό ως αθλητής ταχύτητας. Όταν ο προπονητής του τον έστειλε σε μια κατασκήνωση στην Μηχανιώνα για πρετοιμασία, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την ηθοποιία. Στον ίδιο χώρο έκαναν πρόβες για το θεατρικό της κατασκήνωσης.

Αφού αποφοίτησε από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το 1953, συμμετείχε σε διάφορες παραστάσεις περιπλανώμενων θιάσων, τα λεγόμενα μπουλούκια. Εκείνη τη χρονιά εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή, στο «Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης» με το έργο «Άνθος του Γιαλού». Την ίδια χρονιά ο Κώστας Βουτσάς εμφανίστηκε για πρώτη φορά και στη μεγάλη οθόνη, ως κομπάρσος, στην ταινία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται».

Το 1958 ο μεγάλος ηθοποιός μετακόμισε μόνιμα στην Αθήνα μετά από προτροπή της Καλής Καλό. Χρειάστηκε να δώσει τρεις φορές εξετάσεις για να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Τις πρώτες δύο η επιτροπή τον απέρριψε. Μάλιστα, όπως ο ίδιος είπε, ένα από τα μέλη της επιτροπής τον συμβούλεψε να πάει να εργαστεί στην τράπεζα γιατί «δεν κάνει για θέατρο». Ευτυχώς ο Βουτσάς δεν τον άκουσε.

Την ίδια χρονιά εμφανίστηκαν μαζί στην επιθεώρηση «Πάρε Κόσμε» στο θέατρο «Περοκέ» (1958). Από το 1964 έως το 1972 ο Κώστας Βουτσάς υπήρξε συνθιασάρχης με μεγάλα ονόματα της κωμωδίας. Από το 1972 και ύστερα άρχισε να συγκροτεί δικούς του θιάσους.

Όταν έφτασε στην Αθήνα έδωσε εξετάσεις για να πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, που ήταν τότε απαραίτητη για τους ηθοποιούς. Ο Κώστας Βουτσάς χρειάστηκε να δώσει τρεις φορές, μιας και τις δυο πρώτες η επιτροπή τον απέρριψε. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο ηθοποιός, , επέμεινε, πήρε την άδεια και έγινε ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς μέχρι σήμερα....

«Έχω και κότερο πάμε μια βόλτα»

Ο Κώστας Βουτσάς συνέχισε τις εμφανίσεις στον κινηματογράφο. Παρότι σε δεύτερους ρόλους ξεχώρισε. Όλοι τον θυμούνται στην ταινία «Η κυρά μας η μαμή» (1958), στην ταινία «Η Αλίκη στο ναυτικό» (1961) και άλλα. Μετά τον «Κατήφορο» του Γιάννη Διαλανίδη άρχισε να πρωταγωνιστεί σε κωμωδίες. «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1963), «Ενα κορίτσι για δύο» (1963), «Κάτι να καίει» (1964), «Η χαρτοπαίχτρα» (1964), «Ραντεβού στον αέρα» (1965), το «φσσστ μπόινγκ» στο «Κορίτσια για φίλημα» (1965) και «Νύχτα γάμου» (1967) με τα περίφημα «φουντούκια» ήταν μερικές από αυτές.

Η παρουσία του στον κινηματογράφο ήταν αδιάκοπη. Από το 1973 συμμετείχε σε δεκάδες τηλεοπτικές σειρές («Ο ονειροπαρμένος», «Το Ημερολόγιο ενός θυρωρού», «Αμαρτίες γονέων», «Γιούργκερμαν», «Το Σόι σου» κ.ά.) αλλά και σε πληθώρα βιντεοταινιών («Ο ιππότης της λακκούβας», «Παντρέψτε με κι ας κλαίω», «Ο ερωτιάρης γάτος», «Γαμπρός με το ζόρι») τη δεκαετία του 1980.

Ο Κώστας Βουτσάς έκανε τέσσερις γάμους και απέκτησε τέσσερα παιδιά και τρία εγγόνια. Με την Έρρικα Μπρόγιερ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή νικημένη από καρκίνο, απέκτησε την κόρη του Σάντρα. Με την Θεανώ Παπασπύρου τις κόρες του Θεοδώρα και Νικολέτα και με την Αλίκη Κατσαβού τον μικρό Φοίβο. Ο δημοφιλής ηθοποιός έχει και έναν θετό γιο, τον ηθοποιό Άνθιμο Ανανιάδη, από προηγούμενο γάμο της τρίτης γυναίκας του Εύης Καραγιάννη, πρώην μοντέλου και ηθοποιού. Αεικίνητος μέχρι τα 88 του πρωταγωνιστούσε στην παιδική παράσταση «Σταχτοπούτα» του Charles Perrault στο θέατρο Broadway μέχρι που μπήκε στο νοσοκομείο.

Κώστας ΒουτσάςΑττικόν ΝοσοκομείοηθοποιόςΕΠΟΝΓιάννης ΔαλιανίδηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα