Κουβέλης, Γιαννακάκη και άλλες πολιτικές μεταγραφές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολλές οι πληγές που άνοιξαν στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο από την αποχώρηση της Λαϊκής Πλατφόρμας, αλλά και την απροθυμία βουλευτών και στελεχών να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Η δέσμευση να υπερψηφίσουν σκληρούς μνημονιακούς νόμους αποθαρρύνει πολλούς από την ένταξη στα ψηφοδέλτια. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά λοιπόν κάποια εντυπωσιακά ονόματα προκειμένου να

αναπληρώσει τα κενά που θα αφήσουν οι αποχωρήσαντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ προχωρημένες οι συζητήσεις που γίνονται με τον Φώτη Κουβέλη προκειμένου να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Μάλιστα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι αν τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα προταθεί και για Πρόεδρος της Βουλής, αφού ως πρόσωπο μπορεί να προκαλέσει ευρεία συναίνεση και είναι μιας ασφαλής και σίγουρη, λόγω της ηπιότητας του χαρακτήρα του, επιλογή μετά την επτάμηνη κοινοβουλευτική περιπέτεια.

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μπορεί να εμφανιστεί ως ηχηρή και ισχυρή συνεργασία, αφού ουσιαστικά σηματοδοτεί επάνοδο στελεχών που διαφώνησαν το 2010 λόγο της περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δημιουργεί και την εικόνα μιας ιδεολογικοπολιτικής στροφής του κόμματος σε πιο «ήπιους» και ευρωπαϊκούς δρόμους.

Σε κάθε περίπτωση επειδή δεν υπάρχει περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει διακομματική συνεργασία, ο Κουβέλης θα πρέπει να εγκαταλείψει, τη ΔΗΜΑΡ, το πολιτικό του παιδί για να επανέλθει στην αφετηρία του.

Από κοντά και η υποψήφια για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, που παρότι έχει συμφωνήσει να είναι υποψήφια, αφήνει ένα περιθώριο πριν την ανακοίνωση της ένταξης της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, για να διαπιστώσει προς τα πού θα κινηθεί το υπόλοιπο κόμμα.

Ερωτηματικό αποτελεί και η πρώην κινητική βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, η οποία πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, όλοι προεξοφλούσαν την συνεργασία της με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κόπηκε τότε από την εσωκομματική αντιπολίτευση. Στην παρούσα φάση πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες αν η πολυσυζητημένη κυρία Ρεπούση θα προτιμήσει τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα από την επάνοδο της στην κεντρική πολιτική σκηνή. Μια επάνοδο που επιθυμεί διακαώς ο Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος «κόπηκε» από τοπικούς παράγοντες στις προηγούμενες εκλογές, ενώ τότε πέρασε η Θεοδώρα Τζάκρη. Τώρα πια ο δρόμος έχει ανοίξει για επάνοδο στην Βουλή.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι το απογοητευτικό 0,6% των ευρωεκλογών λειτούργησε διαλυτικά για τη ΔΗΜΑΡ. Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος παρότι παλεύει δεν έχει κατορθώσει να του προσδώσει δυναμική. Οι πληροφορίες θέλουν η ΔΗΜΑΡ να έχει προχωρημένες συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά, η οποία προσέρχεται στις συζητήσεις με μεγαλύτερη ταπεινότητα, απ΄ ότι το Ποτάμι. Το ζήτημα είναι ο τρόπος συνεργασίας, αφού η ΔΗΜΑΡ θα ήθελε να επιτύχει μια φόρμουλα αυτόνομης κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, γεγονός δύσκολο να επιτευχθεί. Κι αυτό γιατί ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι προτείνουν έστω και έμμεσα αυτοδιάλυση προκειμένου να απορροφήσουν επιλεκτικά στελέχη.

Ένα ακόμα στοίχημα για τη Φώφη Γεννηματά είναι αν θα καταφέρει την επανένωση του ΠΑΣΟΚ με την επιστροφή της παπανδρεϊκής πτέρυγας, προοπτική που εξακολουθεί να προκαλεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το ΠΑΣΟΚ δίνει οριακό και σκληρό αγώνα για την επιβίωσή του και θεωρεί ότι μια εικόνα επανένωσης ίσως επηρεάσει κάποιους ψηφοφόρους, ειδικά μετά την κατάρρευση, όπως λέει, της αντιμνημονιακής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες μέρες αναμένεται συνάντηση της Φώφης με τον Παπανδρέου και το ερώτημα είναι αν μπορεί να υπάρξει φόρμουλα αναίμακτης συνεργασίας…

ΣΥΡΙΖΑΚουβέληςΔΗΜΑΡψηφοδέλτιο ΕπικρατείαςΓιαννακάκηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα