Κουβέλης: Οι αξιώσεις του ΔΝΤ είναι αβάσιμες και απαράδεκτες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι αξιώσεις του ΔΝΤ είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Τα νέα μέτρα λιτότητας που επίμονα ζητά από το 2019, από το τέλος του προγράμματος και μετά, δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά. Σε ποιες προβλέψεις στηρίζεται, όταν μάλιστα έχει πέσει έξω σε πολλές από τις προβλέψεις του, αρχής γενομένης από το 2010;», αναρωτιέται ο Φώτης Κουβέλης

σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Άποψη».

Στη συνέντευξη ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει Grexit καθώς και ότι δεν χρειάζονται εκλογές. Δηλώνει ότι τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους νησιώτες δεν αμφισβητούν τη συμφωνία με τους θεσμούς και αποτελούν κυρίαρχο δικαίωμα της χώρας.

Τέλος, τονίζει ότι η μάχη της εξόδου της χώρας από την κρίση πρέπει και μπορεί να κερδηθεί με κοινωνικά δίκαιους όρους και προοδευτική πολιτική, ενώ εκτιμά ότι στη χώρα διαμορφώνονται δύο πόλοι, «ο ένας βαθύτατα συντηρητικός και ο άλλος προοδευτικός. Ο προοδευτικός πόλος πρέπει να στηριχθεί και να πορευθεί σταθερά προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας. Είναι προφανές ότι δεν μιλάω για δικομματισμό. Από αυτή τη θέση αναδεικνύουμε και τη συσπείρωση με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια και τον αγώνα για δημοκρατία, δίκαιη ανάπτυξη, μετασχηματισμό της κοινωνίας και του κράτους».

Πιο συγκεκριμένα ο κ.Κουβέλης εκτιμά ότι η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο για το κλείσιμό της. «Η χώρα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και από το καλοκαίρι του περασμένου έτους τηρεί τις δεσμεύσεις της και συνεχίζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Υπήρξε υπεραπόδοση των εσόδων σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος και έγιναν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι δυνατό μάλιστα να καταγραφεί ουσιαστική πορεία ανάκαμψης της οικονομίας», τονίζει ο κ. Κουβέλης.

Καταφερόμενος κατά του ΔΝΤ αναρωτιέται «ποια κυβέρνηση θα μπορούσε να δεσμευθεί με μέτρα για μετά από τρία χρόνια;» και προσθέτει: «Δεν μπορεί να υπάρξει Grexit. Δεν μπορεί να υπάρξει γιατί η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και γιατί η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της Ευρώπης είναι σε κρίση».

Υπογραμμίζει επίσης πως «δεν χρειάζονται εκλογές. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό όσο και επικίνδυνο για τη χώρα και για την προσπάθεια που καταβάλλεται, με θυσίες του ελληνικού λαού, για την διεκδικούμενη θετική εξέλιξη της οικονομίας. Εκείνο που χρειάζεται είναι η υπεύθυνη στάση των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και η στήριξη των προσπαθειών που γίνονται γι αυτήν την εξέλιξη».

Όσον αφορά τα μέτρα για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, «δεν έχουν αρνητικό αποτέλεσμα ούτε για το πρόγραμμα, ούτε για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, ούτε επηρεάζουν αρνητικά τα δημοσιονομικά της οικονομίας και για τα επόμενα δύο έτη».

«Η υπεραπόδοση των εσόδων σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί δικαιολογεί απόλυτα τη λήψη αυτών των μέτρων, δεν αμφισβητεί τη συμφωνία και αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα της χώρας. Και τούτο ανεξάρτητα από τις αμφισβητήσεις της Γερμανίας και όσων την ακολουθούν, ενεργώντας αρνητικά για τη πορεία και την εξέλιξη και της ευρωζώνης και της Ευρώπης γενικότερα», τονίζει με έμφαση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με σενάρια υπουργοποίησής του ο κ. Κουβέλης τόνισε: «Έχω επανειλημμένα επισημάνει ότι η πολιτική μου στάση για τη συσπείρωση των δυνάμεων της ευρωπαϊκής αριστεράς και τη στήριξη της προοδευτικής διακυβέρνησης δεν συνδέεται και δεν σχετίζεται με το ενδεχόμενο συμμετοχής μου σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Δεν ήταν ποτέ οι προσωπικές στρατηγικές που καθόριζαν τις αποφάσεις μου».

Προσέθεσε δε τα εξής: «Η μάχη της εξόδου της χώρας από την κρίση πρέπει και μπορεί να κερδηθεί με κοινωνικά δίκαιους όρους και προοδευτική πολιτική. Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη και ευθύγραμμη. Έχει απέναντί της κοινωνικά συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και κέντρα του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, που βάζουν συνεχώς προσκόμματα, επιδιώκοντας τη έξοδο από την κρίση με τους δικούς τους πολιτικούς όρους και τα δικά τους συμφέροντα. Στη χώρα διαμορφώνονται δύο πόλοι, ο ένας βαθύτατα συντηρητικός και ο άλλος προοδευτικός. Ο προοδευτικός πόλος πρέπει να στηριχθεί και να πορευθεί σταθερά προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας. Είναι προφανές ότι δεν μιλάω για δικομματισμό.

Από αυτή τη θέση αναδεικνύουμε και τη συσπείρωση με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια και τον αγώνα για δημοκρατία, δίκαιη ανάπτυξη, μετασχηματισμό της κοινωνίας και του κράτους».

λιτότηταΔΝΤΦώτης ΚουβέληςκρίσηGrexitHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα