Κραγιόν 4.000 ετών βρέθηκε στο Ιράν

Ένα μικρό πέτρινο φιαλίδιο που ανακαλύφθηκε στο νοτιοανατολικό Ιράν περιείχε ένα κόκκινο καλλυντικό που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν ως κραγιόν για τα χείλη πριν από σχεδόν 4.000 χρόνια, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Το σπάνιο εύρημα είναι «πιθανώς το πιο πρώιμο» παράδειγμα κραγιόν που έχει τεκμηριωθεί και αναλυθεί επιστημονικά, ανέφεραν οι ερευνητές τον Φεβρουάριο στο περιοδικό Scientific Reports.

Researchers have identified what is believed to be the world's oldest known lipstick – a small, ornate stone vial containing a deep red

paste.

The rare artifact was discovered in southeastern Iran. https://t.co/AyWIAG25S5

ABC News (@ABC) March 16, 2024

Περισσότερο από το 80% του δείγματος που αναλύθηκε αποτελούνταν από ορυκτά που παράγουν ένα βαθύ κόκκινο χρώμα – κυρίως αιματίτη. Το μείγμα περιείχε επίσης μαγγανίτη και βραουνίτη, τα οποία έχουν σκούρες αποχρώσεις, καθώς και ίχνη άλλων ορυκτών και κηρώδεις ουσίες από λαχανικά και άλλες οργανικές ουσίες.

«Τόσο η ένταση των ορυκτών του κόκκινου χρωματισμού όσο και οι κηρώδεις ουσίες είναι, παραδόξως, πλήρως συμβατές με τις συνταγές για τα σύγχρονα κραγιόν», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η χρήση αιματίτη – θρυμματισμένη κόκκινη ώχρα – είχε τεκμηριωθεί σε πέτρινες παλέτες καλλυντικών από την ύστερη νεολιθική εποχή, καθώς και σε αρχαία αιγυπτιακά καλλυντικά αγγεία, σύμφωνα με την Joann Fletcher, καθηγήτρια στο τμήμα αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του York. Σχετικά με το αν το φιαλίδιο από το Ιράν ήταν το αρχαιότερο κραγιόν, είπε πως «όλα εξαρτώνται από το πώς χρησιμοποιήθηκε στην πραγματικότητα αυτή η νέα ανακάλυψη», είπε.

Archaeologists have identified lipstick from between 1936 and 1687 B.C. in a small stone vial from Iran, which banned makeup following the 1979 revolution. https://t.co/SlxsWW5YRP

— The Washington Post (@washingtonpost) March 12, 2024

«Είναι πιθανό το περιεχόμενο του φιαλιδίου να χρησιμοποιήθηκε ως χρώμα για τα χείλη. Αλλά θα μπορούσε επίσης να είχε εφαρμοστεί για να δώσει χρώμα στα μάγουλα ή για κάποιον άλλο σκοπό, ακόμα κι αν το φιαλίδιο μοιάζει με ένα σύγχρονο σωλήνα κραγιόν», είπε η ίδια στο CNN.

Είναι «πολύ αληθοφανές» ότι το φιαλίδιο ήταν ένα κραγιόν, είπε ο Laurence Totelin, καθηγητής αρχαίας ιστορίας στη Σχολή Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ με ειδίκευση στην ελληνική και ρωμαϊκή επιστήμη, τεχνολογία και ιατρική.

«Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, η συνταγή δεν είναι διαφορετική από μια σύγχρονη. Το βαθύ κόκκινο χρώμα είναι επίσης αυτό που θα περιμέναμε για το μακιγιάζ χειλιών», είπε ο Totelin, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Τούτου λεχθέντος, τα συστατικά βρίσκονται επίσης τακτικά στην παρασκευή αρχαίων φαρμάκων και το φιαλίδιο έχει σχήμα που δεν είναι ασυμβίβαστο με τη φαρμακευτική χρήση», είπε ο Totelin.

Διαβάστε επίσης:

Μπολσονάρου: Στο στόχαστρο της βραζιλιάνικης αστυνομίας – Ζητά να διωχθεί για πλαστογράφηση πιστοποιητικών εμβολιασμού

Κύπρος: Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν, δηλώνει η Λευκωσία

Γερμανία: Κατηγορούν στρατιώτη ότι παρέδιδε μυστικά των ενόπλων δυνάμεων σε ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

Keywords
Τυχαία Θέματα