Κραυγή αγωνίας γυναικών προσφύγων
Οι γυναίκες πρόσφυγες στην Ελλάδα παίρνουν τον λόγο καταγγέλλοντας τη βία, τους κινδύνους που κρύβει όχι μόνο το ταξίδι του ξεριζωμού, αλλά και η διαμονή στους καταυλισμούς, την παραμέληση και την αδιαφορία των αρχών.
Ταυτόχρονα, όμως, οργανώνονται σε μικρές κοινότητες, επιχειρώντας να αυτονομηθούν και να διεκδικήσουν μια νέα ζωή.
Οι γυναίκες που έφυγαν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις ενώνονται για να καταπολεμήσουν
Η έκθεση «Θέλω να αποφασίσω για το μέλλον μου: Ξεριζωμένες γυναίκες στην Ελλάδα μιλούν ανοικτά» αποκαλύπτει τα επικίνδυνα ταξίδια των γυναικών και των κοριτσιών και τις φοβερές συνθήκες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όταν καταφέρνουν επιτέλους να φτάσουν στα ελληνικά νησιά ή την ηπειρωτική χώρα. Επισημαίνει επίσης την τεράστια ανθεκτικότητα και δύναμη που έχουν οι γυναίκες αυτές, υπερνικώντας τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν.
«Η τεράστια αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ανοίξουν ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές προς τους/τις πρόσφυγες που φεύγουν από τον πόλεμο υποβάλλει τις γυναίκες και τα κορίτσια σε αυξημένο κίνδυνο κακοποιήσεων» αναφέρει ο Kumi Naidoo, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Και παρά τις προκλήσεις και τις αντιξοότητες, οι γυναίκες αυτές βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν. Όσοι βρίσκονται στην εξουσία οφείλουν να ακούσουν τις φωνές τους και να λάβουν τις ανάλογες αποφάσεις. Στις εποχές του #MeToo και του #TimesUp, είμαστε περήφανοι και περήφανες που στεκόμαστε δίπλα στις αδελφές μας που ξεριζώθηκαν και βρίσκονται στην Ελλάδα για να πούμε: Σας βλέπουμε, σας ακούμε, σας πιστεύουμε και θα αγωνιστούμε μαζί σας».
Εύκολη λεία
Η Διεθνής Αμνηστία από τον Μάρτιο του 2017 έχει μιλήσει με πάνω από 100 γυναίκες και κορίτσια που ζουν σε καταυλισμούς και άλλα καταλύματα, τόσο μέσα και γύρω από την Αθήνα όσο και στα ελληνικά νησιά. Η έκθεση παρουσιάζει δέκα σαφή αιτήματα για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών προσφύγων, με βάση τις δικές τους απόψεις.
Οι γυναίκες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο σωματικής, λεκτικής και σεξουαλικής παρενόχλησης από τους λαθρεμπόρους.
«Όταν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έκλεισαν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες, εμείς οι γυναίκες ήμασταν πιο εκτεθειμένες στις κακοποιήσεις από τους λαθρέμπορους» δήλωσε μια πρόσφυγας από τη Συρία στη Διεθνή Αμνηστία. «Δεν μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από την αστυνομία ή από οποιονδήποτε άλλο επειδή είσαι “παράνομη” και οι λαθρέμποροι επωφελούνται από αυτό».
Ακόμη και όταν φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές, η δοκιμασία τους δεν τελειώνει. Η πλειονότητα των προσφύγων και των μεταναστών και μεταναστριών που φτάνουν στην Ελλάδα είναι πλέον γυναίκες και παιδιά, που αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό άνω του 60% των αφίξεων το 2018.
Ωστόσο, λόγω της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκία τον Μάρτιο του 2016, όσοι και όσες φτάνουν στα ελληνικά νησιά βρίσκονται παγιδευμένοι/ες σε τρομερές συνθήκες μέσα σε άθλιους καταυλισμούς που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.
Ο υπερπληθυσμός στους καταυλισμούς βρίσκεται στο απροχώρητο. Στα νησιά, περίπου 17.000 άνθρωποι ζουν σε πέντε καταυλισμούς, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν περίπου 6.400 άτομα. Χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών ατόμων με εξειδικευμένες ανάγκες, όπως άτομα με αναπηρίες και μωρά, κοιμούνται σε σκηνές γύρω από τους κύριους χώρους των καταυλισμών. Η έλλειψη υγιεινής, το ανεπαρκές καθαρό πόσιμο νερό, τα ακατέργαστα λύματα και οι μολύνσεις εξαιτίας ποντικών και αρουραίων αποτελούν συχνά φαινόμενα σε όλους τους καταυλισμούς.
«Κάθε μέρα τα πράγματα χειροτερεύουν... Ο καταυλισμός είναι τόσο γεμάτος» δήλωσε μια γυναίκα από τον καταυλισμό Μόρια στη Λέσβο, ο οποίος, αυτή τη στιγμή, φιλοξενεί δυόμιση φορές πάνω από τη χωρητικότητά του, που είναι 3.100 άτομα.
Ενώ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/στριες βιώνουν τις συνέπειες αυτών των συνθηκών, οι συνέπειες που υφίστανται οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι πρωτοφανείς. Αρκετές έγκυες γυναίκες περιέγραψαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι ήταν αναγκασμένες να κοιμούνται στο πάτωμα έχοντας ελάχιστη, αν όχι μηδενική, πρόσβαση σε προγεννητική φροντίδα. Τον περασμένο μήνα, μια γυναίκα γέννησε σε μια σκηνή στον καταυλισμό στη Μόρια χωρίς καμία ιατρική υποστήριξη.
Η έλλειψη κλειδαριών στις πόρτες των μπάνιων και ο φτωχός φωτισμός σημαίνουν ότι οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να πάει κάποια στην τουαλέτα, να κάνει ντους ή ακόμα και το περπάτημα τη νύχτα, ενέχουν κίνδυνο για τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Μια γυναίκα από τον καταυλισμό Βαθύ στη Σάμο είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Δεν υπάρχουν κλειδαριές στην πόρτα του ντους. Οι άνδρες μπαίνουν όταν είσαι μέσα. Δεν υπάρχουν φώτα στις τουαλέτες. Τη νύχτα μερικές φορές πηγαίνω στην τουαλέτα με την αδερφή μου ή ουρώ σε έναν κουβά».
Στην ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχουν περίπου 45.500 πρόσφυγες και μετανάστες/στριες που διαμένουν σε προσωρινή στέγαση σε αστικές περιοχές ή σε καταυλισμούς.
Οι συνθήκες στους καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα παραμένουν φτωχές και φέτος, ενώ τρεις καταυλισμοί που έκλεισαν στο παρελθόν επειδή κρίθηκαν ακατοίκητοι τέθηκαν σε επαναλειτουργία λόγω έλλειψης στέγης, χωρίς καμία ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών.
«Αισθανόμαστε ότι μας έχουν ξεχάσει τελείως. Μερικοί/ές από εμάς βρισκόμαστε στον καταυλισμό για δύο χρόνια και δεν αλλάζει τίποτα... Δεν μπορώ καν να μοιραστώ τα προβλήματά μου, καθώς κανείς δεν μιλάει τη γλώσσα μας» είπε κατά τη διάρκεια της ατομικής της συνέντευξης μια γυναίκα Yezidi από το Ιράκ, η οποία τους τελευταίους μήνες ζει στον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά.
Είτε ζουν σε καταυλισμούς είτε σε διαμερίσματα στην αστική περιοχή, η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης και γυναικών διερμηνέων αποτελούν μείζονα εμπόδια στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως οι υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας ή η παροχή νομικής βοήθειας.
Παλεύουν να ζήσουν
Παρά τον εφιάλτη, τη σωματική - σεξουαλική κακοποίηση, τη στέρηση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την απομόνωση στην οποία υποχρεώθηκαν να ζουν ακόμα και μέσα στο ίδιο το οικογενειακό τους περιβάλλον, οι γυναίκες πρόσφυγες στην Ελλάδα καταβάλλουν προσπάθεια για να μετασχηματίσουν την κατάστασή τους. Οι γυναίκες αυτές ενώνονται δημιουργώντας πρωτοβουλίες που αλλάζουν τη ζωή τους, όπως χώρους φιλικούς προς τις γυναίκες σε αστικές περιοχές. Εκεί, οι γυναίκες και τα κορίτσια συναντιούνται και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, να ανοικοδομούν δίκτυα υποστήριξης και να αποκτούν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.
«Καθώς βρέθηκαν μαζί από ένα άσχημο παιχνίδι της μοίρας, οι γυναίκες πρόσφυγες που διέφυγαν από επικίνδυνες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκουν κουράγιο, ομοιότητες και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα η μία στην άλλη» δήλωσε ο Kumi Naidoo.
«Αυτές οι αδελφές “κάνουν οι ίδιες ό,τι μπορούν για τους εαυτούς τους”, αλλά καθώς η κατάσταση στα νησιά φτάνει στο απροχώρητο, καλούν τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τον εγκλωβισμό ανθρώπων στα νησιά. Οι συνθήκες υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα πρέπει να βελτιωθούν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να προσφέρουν στις γυναίκες πρόσφυγες τόσο την επείγουσα υποστήριξη και προστασία που δικαιούνται όσο και το καλωσόρισμα που τους αξίζει».
Διεθνής ΑμνηστίαέκθεσηγυναίκεςIssue: 2046Issue date: 8/11/2018Has video: Exclude from popular: 0
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αλλάζει ο καιρός με κρύο σε όλη τη χώρα
- Αυτός είναι ο Αφγανός «πρόσφυγας» που χτύπησε και ασέλγησε σε ανήλικο Ελληνόπουλο
- Αποχώρηση στο Nomads για έναν πρώην παίκτη του Survivor
- Νέο ασφαλιστικό τοπίο για 250.000 ελευθέρους επαγγελματίες
- Ν. Γερμανού: Σοκαρίστηκαν οι συνεργάτες της με την αποκάλυψη της σχέσης της με πασίγνωστο ηθοποιό!
- Επίδομα 1.000 ευρώ: Δείτε εάν το δικαιούστε
- Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή γνωστός Λαρισαίος επιχειρηματίας
- 11-13 Οκτωβρίου 2019: Το Τρέξε Χωρίς Τερματισμό γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα κοριτσιού
- Βρέθηκαν κρυμμένα 19 εκατ. ευρώ σε σπίτι πολιτικού του ΠΑΣΟΚ -Διαψεύδει η Αστυνομία
- Ψαλίδι σε επενδύσεις για να σωθούν συντάξεις και δώρα εξετάζει η κυβέρνηση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Κραυγή αγωνίας γυναικών προσφύγων
- «Όλα είναι αριθμός»: Η διδασκαλία των Μαθηματικών μέσα από την τέχνη (Photos)
- Πάει μακριά η υπόθεση των αναδρομικών
- Ή αλλάζουν ή βουλιάζουμε
- Τραβάνε δεξιά το Ποτάμι
- Ανοίγουν τη Δευτέρα δύο νέα οδοφράγματα προς και από την κατεχόμενη Κύπρο
- «Όχι στον Σαλβίνι και τον ρατσισμό»: Χιλιάδες στους δρόμους της Ρώμης υπέρ των μεταναστών
- Χωρίς τέλος οι επιθέσεις ακροδεξιών κατά δημοσιογράφων στη Μυτιλήνη
- Κοινή διακήρυξη ΗΠΑ-ΕΕ για άμυνα-ασφάλεια-προσφυγικό
- «Μπαϊράκι» από την Εκκλησία της Κρήτης για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου - «Έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φλόριντα:Ανακαταμέτρηση ψήφων για εκλογή Κυβερνήτη και Γερουσιαστη
- Κ. Παπακώστα: Η συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας δρομολογεί ζητήματα τα οποία για έναν αιώνα είχαν μπει κάτω από το χαλί
- Σήμερα οι αιτήσεις για μονάδες παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ
- Ο Τ. Πετρόπουλος απαντά στην καθοδηγούμενη σύγχυση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
- Γ. Μυλόπουλος: Του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε δοκιμαστικά δρομολόγια του Μετρό
- Γκαζάκια με βενζίνη εντοπίστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά
- Ο Αλ. Τσίπρας στο δείπνο που παρέθεσε ο Μακρόν
- Κ. Νοτοπούλου: Η Μακεδονία και η Θράκη πύλη ειρήνης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη