Κρίση στη Μέση Ανατολή: Σε «κόκκινο συναγερμό» η Αθήνα, ανησυχία για ενδεχόμενη κλιμάκωση

Με έντονη ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα τις δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά τα αντίποινα του Ιράν στην επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό.

Στις 6 το απόγευμα θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να εξεταστεί πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην περιοχή και σε ποιες κινήσεις μπορεί να προβεί η Αθήνα

για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και για την αποκλιμάκωση της έντασης, στο πλαίσιο, πάντα, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ήδη το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε το πρώτο «στίγμα» της προσέγγισης της Αθήνας στη νέα κρίση, καθώς ανακοίνωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ, που συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην περιοχή. Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια. Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών».

Από την πλευρά του, ο Κ. Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου στα social media εξέφρασε την «ξεκάθαρη απερίφραστη καταδίκη της Ελληνικής κυβέρνησης και εμού προσωπικά απέναντι στη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ. Πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και φυσικά στη Μέση Ανατολή. Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα για να αξιολογήσουμε τα δεδομένα της κατάστασης και να δηλώσουμε με κάθε τρόπο τη στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της νέας έντασης».

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην Αθήνα είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επιστρέφει εσπευσμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα, ενώ νωρίτερα είχε σημειώσει ότι «πάντα λέω στις ομιλίες μου ότι η Ελλάδα δεν είναι ευλογημένη στην τοποθεσία της στη γεωγραφία», προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια περιοχή με επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Πρέπει να επιστρέψω στην Αθήνα για να συμμετάσχω στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ».

Ο μεγάλος προβληματισμός της κυβέρνησης – ιδίως αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν κατ’ ευχήν – είναι η επίδραση της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή στον πληθωρισμό και την ακρίβεια, ιδίως δε στον τομέα των καυσίμων, καθώς εκτιμάται ότι λίαν συντόμως η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στα 2 ευρώ το λίτρο (ίσως και παραπάνω), συμπιέζοντας ακόμα περισσότερο το ήδη «ροκανισμένο» εισόδημα των νοικοκυριών.

Κάτι τέτοιο, στο «παρά δέκα» των ευρωεκλογών, – και με τις δημοσκοπήσεις να καταγραφούν τη σαφή δυσφορία των πολιτών για την ακρίβεια και την (όχι επαρκή, σύμφωνα με τις μετρήσεις) επίδραση σε αυτή των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση -, εκτός των άλλων συνεπειών στην οικονομία, εκτιμάται ότι θα εντείνει τις φυγόκεντρες τάσεις που καταγράφονται στο εκλογικό σώμα. Από την άλλη, βέβαια, σε περιπτώσεις αντίστοιχων κρίσεων, υπάρχει τάση συσπείρωσης γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να παρακολουθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, ενώ και το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να εξεταστεί όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να βρεθεί έστω και μικρός δημοσιονομικός χώρος, διά… παν ενδεχόμενον.

Από εκεί και πέρα και δεδομένου ότι ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ζήτησε σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, θα εξεταστεί και αυτό το ενδεχόμενο, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συμφωνεί με το συγκεκριμένο αίτημα.

Διαβάστε επίσης:

Νέος ΚΟΚ: «Οι ποινές θα αφορούν τον οδηγό και όχι το όχημα» – Όλες οι αλλαγές

Αχαρνές: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της έπειτα από τροχαίο

Νέα Σμύρνη: Προσωπικές διαφορές το πιο πιθανό σενάριο για το επεισόδιο με πυροβολισμούς σε αγώνα βόλεϊ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρίση, Μέση Ανατολή, Αθήνα,krisi, mesi anatoli, athina