Κρίσιμο 48ωρο για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές - Αναζητείται το κατάλληλο χρονικό σημείο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνεται όσο περνούν οι ώρες το κλίμα αναμονής για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με έκδοση πενταετούς ομολόγου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ το οποίο αναμένεται ότι θα αξιολογεί το ελληνικό χρέος «μη βιώσιμο» (το αυτό αναφέρει προς επίρρωση χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής το οποίο επικαλείται «πηγές που γνωρίζουν»).

Το Μαξίμου αποφεύγει να επιβεβαιώσει εκτιμήσεις για επικείμενη έξοδο μέσα

στο τρέχον 48ωρο, αντιθέτως υποστηρίζει ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Μένει να φανεί αν πρόκειται για προσπάθεια να κρατήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και μια όποια σχετική δυνατότητα αιφνιδιασμού ή αν πράγματι ζυγίζει μέχρι την τελευταία στιγμή το χρονικό σημείο εξόδου.

Πάντως, είτε σήμερα, είτε αύριο, είτε και την ερχόμενη εβδομάδα (η έκθεση του ΔΝΤ δεν αναμένεται να επηρεάσει το κλίμα στις αγορές που βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας) η πλάστιγγα φαίνεται να έχει γείρει προς την απόφαση η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές να μην αφεθεί γι’ αργότερα.

Είναι ενδεικτική η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου σε σχετική ερώτηση συνέντευξη στην εφημερίδα Documento:

--τόνισε ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης να γίνουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, πολλώ δε μάλλον που μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώνονται συνεχώς παρά τις πιέσεις που δέχονται τα ευρωπαϊκά ομόλογα

--σημείωσε ότι μελετάται το ζήτημα του χρόνου εξόδου ώστε «η πρώτη έξοδος να γίνει στο καλύτερο δυνατό χρονικό σημείο». Ενέταξε επίσης την πρώτη δοκιμαστική έξοδο σε μια συνολική στρατηγική για την οριστική πρόσβαση στις αγορές – το επιδιωκόμενο είναι μέχρι τη λήξη του προγράμματος του 2018 να έχουν γίνει 4 με 5 δοκιμαστικές προκειμένου να ομαλοποιηθεί η καμπύλη των επιτοκίων.

---Έδειξε να υποβαθμίζει την άποψη Στουρνάρα, καθώς στο ερώτημα μήπως προέχει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κατά τη θέση που εξέφρασε ο Διοικητής της ΤτΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε ότι αυτή είναι μεν καλοδεχούμενη, την ενέταξε όμως στο κάδρο των πολλών απόψεων που ακούγονται τον τελευταίο καιρό μειώνοντας τη σημασία της: «Όσο για την άποψη του κ. Στουρνάρα είναι καλοδεχούμενη. Όλοι εξάλλου εκφράζουν τελευταία την άποψή τους για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του πρωθυπουργικού και του οικονομικού επιτελείου είναι η έκδοση πενταετούς ομολόγου με την οποία αναμένεται να επιχειρηθεί η έξοδος (για την άντληση 2 με 4 δις) να σπάσει το επιτόκιο Σαμαρά (στο 4,95%) και να κινηθεί οριακά χαμηλότερα (γύρω στο 4,75% με 4,50%). Το επιτόκιο εν πολλοίς θα κρίνει την «επιτυχία» της εξόδου, ενώ ένας δεύτερος παράγοντας θα είναι η σύνθεση των επενδυτών, αν δηλαδή θα μετάσχουν θεσμικοί επενδυτές, κερδοσκοπικά funds ή funds με πιο μακροπρόθεσμη οπτική, κλπ. Χονδρικώς, όλα αυτά φαίνεται να έχουν ζυγιστεί τις τελευταίες εβδομάδες κατά τις οποίες εντάθηκε η προετοιμασία και οι επαφές με τους επενδυτικούς κύκλους εκ μέρους της κυβέρνησης, του ΟΔΔΗΧ και του οίκου Rothchild που εκτελεί χρέη χρηματοπιστωτικού συμβούλου της κυβέρνησης.

Τσίπραςέξοδος αγορέςβιώσιμο χρέοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα