Μητσοτάκης: Δεν είναι τελεσίδικες οι αποφάσεις για το Μάτι, μπορούν να επανεξεταστούν

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την οποία τοποθετήθηκε επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τους νέους δικαστικοούς χάρτες.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 1 έως 14 του

νομοσχεδίου που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Τετάρτη.

«Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα είναι τομή, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις θα εκδίδονται συντομότερα κατά περίπου 30%.

«Θα όριζα ως μεταρρύθμιση κάθε σημαντική αλλαγή, η οποία έχει ενδεχομένως αργήσει να υλοποιηθεί. Πράγματι, ο πρώτος ο οποίος έκρινε ιστορικά απαραίτητη αυτή την αλλαγή ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911. Δοκίμασε και το 1931 και 4 φορές αργότερα επιχειρήθηκε από διαφορετικές κυβερνήσεις με τελευταία το 1999. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ τότε είχε στηρίξει αυτή τη μεταρρύθμιση, την οποία σήμερα προωθεί ως κυβέρνηση», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ως προς τη διάγνωση του προβλήματος μπορούν να συμφωνήσουν όλοι στην αίθουσα της ολομέλειας. «Η ίδια η καθυστέρηση γίνεται επιχείρημα στο στόμα όσων καραδοκούν να αμφισβητήσουν το κράτος δικαίου ή δίνει αφορμή για διάφορα σενάρια συνωμοσίας. Στην Ελλάδα έχουμε ευρείας έκτασης αρνησιδικία σημείωσε ο αείμνηστος καθηγητής Τσακιράκης. Τα λόγια του δυστυχώς ισχύουν και σήμερα», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως όλα αυτά συμβαίνουν παρότι η Ελλάδα δεν υπολείπεται δικαστών. «Έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Στον α ‘ βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίων. Ποια η συνέπεια; Τα 154 ειρηνοδικεία να γίνονται παράγοντας ανίσης κατανομής των δικαστικών υποθέσεων. Το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται μόλις με το 20% της δικαστικής ύλης. Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν πολύ μικρό αριθμό την ώρα που ο πρωτοδίκης αναλαμβάνει 300 υποθέσεις», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το θεμέλιο του νέου δικαστικού χάρτη είναι η ενοποίηση των δυο βαθμών. «Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 ή του 1960 όταν δικαστήρια ιδρυόντουσαν με βάση οδικές ή ακτοπλοικές συνδέσεις ή τις πιέσεις των κομματαρχών. Ερχόμαστε στον 21ο και στην Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Δικαιοσύνης για το Μάτι των 104 νεκρών, όπως είπε, ύστερα από 6 ολόκληρα χρόνια εν μέσω διαμαρτυριών, η χρονοτριβή ανοίγει τον δρόμο της αμφιβολίας, ενώ επισήμανε πως τα αδικήματα κρίθηκαν με ευμενέστερο πλαίσιο που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. «Το δικό μας πλαίσιο είναι αυστηρότερο» είπε και επισήμανε την «πράγματι μεγάλη αργοπορία που δικαιώνει νομοθετικές παρεμβάσεις». Παράλληλα τόνισε πως η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί.

Η χρονοτριβή ανοίγει το δρόμο της αμφιβολίας

«Μία απλή και μόνο ανάγνωση του νομοσχεδίου διαψεύδει όσα άκουσα από την αντιπολίτευση περι αντιδράσεων. Θα πετύχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι υποθέσεις θα πάψουν να στοιβάζονται και θα μοιράζονται πρακτικά σε περισσότερους λειτουργούς», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την αναβάθμιση περίπου 100 ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες. «Στη διαβούλευση υπήρξε ευρύς διάλογος. Πολλές απόψεις ενσωματώθηκαν. Θα επιμείνω στον αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα αυτής της μεταρρύθμισης. Η δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη. Μόλις χθες ανέκυψε το ζήτημα για το Μάτι. Ύστερα από 6 χρόνια εν μέσω διαμαρτυριών, καθώς η χρονοτριβή ανοίγει πάντοτε το δρόμο της αμφιβολίας. Θα περιοριστώ σε 3 επισημάνσεις.

Πρώτον, τα αδικήματα κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ίσχυε επι ΣΥΡΙΖΑ. Αν κρινόντουσαν με τον πλαίσιο το οποίο εμείς ψηφίσαμε, οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες.

Δεύτερον, πράγματι υπήρξε μεγάλη αργοπορία.

Τρίτον, η εμπιστοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί. Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές, ούτε τελεσίδικες. Μπορούν, εφόσον η δικαιοσύνη το κρίνει , να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε με τη σκέψη οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τα διδάγματα από το Μάτι δεν έχουν μόνο ποινική διάσταση. Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να επανιδρύσει την πολιτική προστασία και να θέσει σε λειτουργία το 112 οργανώνοντας για πρώτη φορά τη θωράκιση και τις εκκενώσεις και προτάσσοντας τη διάσωση ανθρώπινων ζωών», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτές οι ρυθμίσεις δίνουν ώθηση στο κράτος δικαίου και σε πολλά επίπεδα. «Μιλώ για 21 ορόσημα τα οποία θέσαμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 11 από τα οποία έχουν επιτευχθεί. Σε πείσμα όλων όσοι εμφανίζουν την Ελλάδα περίπου σαν χούντα, αναγνώρισε πρόσφατα και η αρμόδια επίτροπος κα Γιούροβα. Αυτά δεν αναδείχθηκαν από την αντιπολίτευση που επιμένει να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

«Διαπιστώνω ξανά την άρνηση της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει παγίως όχι σε όλα , ναι στο τίποτα. Μιλάει για τη δημοκρατία όταν ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά των διαδόχων του φασισμού. Εξακολουθεί να μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις. Μόλις τις τελευταίες ημέρες ο αρχηγός σας φρόντισε να φορτώσει τον προϋπολογισμό με καμιά 15 δις το χρόνο. Φανταστείτε που θα φτάσει ο λογαριασμός μέχρι τις εκλογές.. Δεν μας λέτε πόσους φόρους συνεπάγονται όλα αυτά. Κρύβετε ότι αυτός ο απολιτικός λαικισμός που λανσάρετε οδηγεί τη χώρα σε νέα χρεοκοπία», συνέχισε.

Για τον κ. Ανδρουλάκη αναρωτήθηκε «πόσο αγκυλωμένο και οπισθοδρομικό αποδεικνύεται ένα κόμμα που θέλει να είναι προοδευτικό». «Τώρα ένα νέο όχι σε κάτι που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι βασικό ζητούμενο», ανέφερε. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αριθμό των εγγραφών στην επιστολική ψήφο και είπε πως είδε με χαρά τα κόμματα που την καταψήφισαν να κάνουν καμπάνια υπέρ της επιστολικής ψήφου. «Όταν θα έρθει στην ολομέλεια η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές το 2027, δεν θα είστε αντίθετοι, έτσι δεν είναι;», συμπλήρωσε.

Καταψηφίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση

Πυρ ομαδόν δέχθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη που έχει ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις και στον δικηγορικό κόσμο με τον Γιώργο Φλωρίδη που «στρίμωξαν» στη γωνία τα κόμματα να μιλάει για εθνικό στόχο, καθώς η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοσύνης επιχειρήθηκε, όπως είπε, από πέντε κυβερνήσεις, με πρώτη εκείνη του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Για «γονατογράφημα που βλάπτει ανεπανόρθωτα την απονομή Δικαιοσύνης και οδηγεί σε διοικητική ακαταστασία», έκανε λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ενώ «πρόχειρο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο για την εισροή χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν θα κατευθυνθούν στη Δικαιοσύνη. «Δεν υπηρετεί τις ανάγκες της Δικαιοσύνης», επεσήμανε.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε από το ΚΚΕ η Μαρία Κομνηνάκα, ενώ ο Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση έκανε λόγο για νομοσχέδιο που θα οδηγήσει τη Δικαιοσύνη σε αδιέξοδο.

«Το νομοσχέδιο μετατρέπει τους ειρηνοδίκες που πλέον γίνονται πρωτοδίκες, σε περιοδεύοντα θίασο», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τη Νέα Αριστερά, ενώ σε υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης κινήθηκαν και ο βουλευτής της Νίκης Γιώργος Αποστολάκης και της Πλεύσης Ελευθερίας Ελένη Καραγεωργοπούλου.

Ο Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στους δύο στόχους του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι δίνεται χείρα βοηθείας στη Δικαιοσύνη να επιταχύνει τους ρυθμούς απόδοσή της.

«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ζώντας σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον πια, η ελληνική οικονομία όπως και όλες οι οικονομίες του κόσμου, αξιολογείται από διεθνείς οργανισμούς διαρκώς. Και πάντα υπάρχει μία παρατήρηση, η οποία δεν είναι ευχάριστη για τη χώρα μας, ότι στον τομέα της Δικαιοσύνης τα πράγματα δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι. Και αυτό αφαιρεί κάτι πάρα πολύ σημαντικό από την εικόνα της χώρας μας όσον αφορά τις επενδυτικές πρωτοβουλίες οι οποίες πρέπει να έρθουν από έξω και γι’ αυτό είναι απαραίτητες για την Ελλάδα για να γίνουν επενδύσεις και να δουλειές για να κρατήσει χώρο τα παιδιά της εδώ», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Βελόπουλος: Ο Μητσοτάκης το μήνυμα θα το λάβει χειρόγραφα και με σταυρό στις 9 Ιουνίου όσες λιτανείες και να κάνει

«Του ταιριάζει του πρωθυπουργού να παρακολουθήσει την ακολουθία των Παθών» – Τι είπε ο Νατσιός για Μάτι και εκκλησίες

Τέμπη: Μήνυση και κατά πολιτικών προσώπων κατέθεσαν 170 συγγενείς θυμάτων – Τι είπαν για Μητσοτάκη

Keywords
ματι, μητσοτακης, υπουργειο δικαιοσυνης, ελευθέριος βενιζέλος, μιλενα αποστολακη, βουλη, ψηφοφορία, βενιζελος, νεα δημοκρατια, ελλαδα, συριζα, δις, εκλογες, νέα, χρεοκοπια, φλωριδης, ΠΑΣΟΚ, αποσυρση, ΚΚΕ, λύση, ιουνίου, αποστολακης γιωργος, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ελευθερια ελευθεριου, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κομματα, ελενη, αποστολακη, γωνια, δημοκρατια, εργαλεια, οικονομια, πλαισιο, χαρτες, χουντα, ωθηση, ωρα, αρθρα, αυλωνιτης, αφορμη, γινεται, γινονται, δυνατοτητα, δυστυχως, δις, αιθουσα, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελευθέριος βενιζέλος, επενδυσεις, επρεπε, ευρωπη, ιδια, εικονα, κυβερνηση, κομμα, λειτουργια, λύση, λογια, λογο, μικρο, μαρια, μηνυση, παντα, παιδια, περιβαλλον, πεισμα, ρυθμισεις, στομα, τομη, φορα, χαρα, ψηφοφορία, δημητρης, δουλειες, ερχομαστε, εθνικο, χωρα, ιουνίου, παυλος
Τυχαία Θέματα