Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Θετικό ότι συνομιλούμε με την Τουρκία, θα προχωρήσουμε στα θαλάσσια πάρκα – Νέα «πυρά» για τη Συμφωνία των Πρεσπών (Video)

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επαναλαβάνοντας τους στόχους της ΝΔ για την ευρώ-κάλπη.

Ελληνοτουρκικά

Ο Κ. Μητσοτακής αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, είπε ότι είναι θετικό ότι συνομιλούμε και οι επαφές μας με την Τουρκία μπαίνουν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας χωρίς υπερβολική δραματοποίηση,

προσθέτοντας ότι τους τελευταίους 14 με 15 μήνες έχει συντελεστεί σημαντική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο.

Τόνισε, δε, ότι εκτός από την έλλειψη έντασης στο Αιγαίο, έχουμε μια σημαντική πρόοδο στη συνεργασίας μας στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό με εξαιρετικά περιορισμένες ροές, συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία και η διευκόλυνση της βίζας χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τα ελληνικά νησιά.

Όσον αφορά τα θαλάσσια πάρκα o K. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος. «Έχουμε ήδη θαλάσσια πάρκα στην Αλόννησο και τη Ζάκυνθο. Η δημιουργία των πάρκων εντός της ελληνικής επικράτειας δεν αφορά την Τουρκία», σημείωσε και δεμσεύτηκε ότι ο σχεδιασμός θα προχωρήσει κανονικά καθώς είναι μια καθαρά περιβαλλοντική πρωτοβουλία και δεν υποκρύπτει κανένα θέμα για υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «με την στάση της αντιπολίτευσης έχω μπλεχτεί γιατί εγώ βλέπω τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς να υψώνουν σημαία φτηνού εθνικισμού. Θα ήταν και για μένα εύκολο να κάνω μια “υπερήφανη” πολιτική που θα χαιδεύει τα αυτιά ορισμένων αλλά μετά τι; Ζημιώθηκε η χώρα από τη συνάντηση με τον Ερντογάν; Μεταφέραμε ευρωπαϊκές θέσεις όπως για τη Χαμάς ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση. Καταλαβαίνω τη δημοσκοπική πίεση αλλά η εξωτερική πολιτική θέλει μια σοβαρότητα. Με τέτοιες πρόχειρες και ορισμένες φορές υπερφίαλες τοποθετήσεις δεν γίνεται εξωτερική πολιτική».

Βόρεια Μακεδονία

Όσον αφορά στην επιστροφή στην ένταση με τη Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «λυπάμαι που ο κ. Κασσελάκης υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του», προσθέτοντας ότι «είχα επισημάνει τα προβλήματα από τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς με τη συμφωνία καθιερώνεται ο όρος μακεδονικός και μακεδονική γλώσσα».

«Προειδοποίησα με μια σαφή δήλωση και τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδηποτε απόκλιση από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει σοβαρές συνέπειες και στη σχέση με εμάς αλλά και όσον αφορά τον δρόμο προς την Ευρώπη», συμπλήρωσε, ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει προς κύρωση τα τρία μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τώρα να κυρώσουμε τα μνημόνια και να ακυρώσουμε το βασικότερο όπλο που έχουμε για την τήρηση και εφαρμογή της συμφωνίας. Είναι μια πράξη που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αυτό που μας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο λόγος για τον οποίο άλλαξε η πρόεδρος των Σκοπίων τη θέση της είναι η μη κύρωση των μνημονίων; Εμείς δικαιωθήκαμε με την επιλογή μας γιατί βλέπαμε τον κίνδυνο. Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά δεν συμμορφώνεται με όλες τις πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσε και διερωτήθηκε: «Νομίζει ότι η αντιπολίτευση θα μας στριμώξει καταθέτοντας τα μνημόνια ενώ έχει δικαιωθεί η θέση μας; Δεν θέλω να σχολιάσω τις πατριωτικές εξάρσεις Βελόπουλου, έχει κάνει καριέρα πάνω σε αυτά. Οι πολίτες στη Μακεδονία έχουν καταλάβει ποιοι είναι πατριώτες στα δύσκολα και όχι στα εύκολα».

Ευρωεκλογές και άμυνα

Ενόψει της ευρω-κάλπης της 9ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «μόνο εμείς συζητάμε την ευρωπαϊκή διάσταση των ευρωεκλογών και ότι ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει περισσότερα οφέλη για τους πολίτες. Σημαίνει χρήματα όπως αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης του οποίου διεκδικούμε τη συνέχεια αλλά και ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αμυντική πολιτική».

«Πιστεύω ότι θα είματε πολύ πιο πειστικοί αν προτείνουμε και κοινά έργα και έχω υπόψη μου να συνδέσω το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο με έργα κοινής αμυντικής πολιτικής και έχω υπόψη μου ένα σύστημα ευρωπαικής αεράμυνας που θα καλύπτει τις χώρες έναντι οποιασδήποτε απειλής», είπε και αποκάλυψε ότι «ετοιμάζω επιστολή στην κυρία φον ντερ Λάιεν και θα ζητήσω ευρωπαική παρέμβαση για να μας εξηγήσουν οι πολυεθνικές να μας εξηγήσουν γιατί διατηρούν διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές. Η ευρώπη έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ένα κανονιστικό πλαίσιο».

Πολιτικό κλίμα

Όσον αφορά στο κλίμα που διαμορφώνεται κατά την προεκλογική περίοδο, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η αντιπολίτευση είναι αυτή που έχει ανάγκη στις ευρωεκλογές ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και γιατί όχι να μην ζητήσει και εθνικές εκλογές. Εμείς σηκώνουμε το γάντι γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλω να τεθεί εν αμφιβόλω η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Θέλω να φτάσουμε το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών γιατί πρέπει να συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι μπορούμε να τον πετύχουμε».

Παράλληλα, «διαφήμισε» για άλλη μια φορά την επιστολική ψήφο, λέγοντας ότι «πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να ψηφίσουν. Η επιστολική ψήφος δίνει τη δυνατότητα σε 200.000 πολίτες να ψήφισουν από το σπίτι τους. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ψάξουμε να βρούμε τους 200 βουλευτές για να θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο στους συμπολίτες εκτός Ελλάδος και στις εθνικές εκλογές γιατί υπάρχει ένα συνταγματικό ζήτημα αν μπορούν να το κάνουν σε εθνικές εκλογές και οι εντός της επικράτειας συμπολίτες μας».

Ακρίβεια, ΣΥΡΙΖΑ και… λεφτοδεντρα

Το ζήτημα της ακρίβειας έδωσε εκ νέου στον πρωθυπουργό την ευκαιρία να επιτεθεί στην αντιπολίτευση. Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε, βέβαια, ότι «ξέρουμε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Έχουμε εργαλεία. Υπάρχει ακρίβεια ακόμα στα τρόφιμα και όχι στο ρεύμα. Θα ζητήσουμε ευρωπαϊκή παρέμβαση. Στο ρεύμα δεν υπάρχει ακρίβεια γιατί φορολογήσαμε τις εταιρείες παραγωγής. Όμως η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η αύξηση των μισθών».

Ωστόσο, σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είπε χαρακτηριστικά ότι «σημαίνουν χρεοκοπία της χώρας. Μόνο ο μηδενισμός του ΦΠΑ είναι το 1% του ΑΕΠ που σημαίνει άμεση ακύρωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και άμεση επιτήρηση. Οφείλω να προειδοποιώ ότι αυτά που λέει η αντιπολίτευση είναι παντελώς μη κοστολογημένες προτάσεις που είναι παντελώς ανεφάρμοστες και θα οδηγούσαν τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας».

«Τα ίδια έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν τις εκλογές του 2023. Οι πολίτες έχουν κρίση και αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι «ένα είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να λέμε αχαλίνωτα ψέματα όπως κάνει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Όμως δεν μπορούμε να λέμε ότι ζούμε σε καθεστώς φτώχιας, έχουμε αυξήσεις μισθών. Ο μέσος οικογενειάρχης έχει δυσκολίες εν μέσω μιας διετούς ακρίβειας που θα μειωθεί. Οι αυξήσεις των μισθών όμως θα μείνουν».

Είπε, δε, ότι «όταν είχα εκλεγεί είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους και τους μειώσαμε καθώς και ότι θα μειώσουμε την ανεργία και αυτό δείχνουν τα στοιχεία. Έχω μιλήσει για μέσο μισθό 1500 ευρώ στο τέλος της 4ετιας και θα το πετύχουμε. Όσο μειώνεται η ανεργία και αυξάνεται η ισχύς του εργαζόμενου τόσο θα αυξάνονται οι μισθοί. Όταν ακούω ξενοδόχους που παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους η απάντησή μου είναι πληρώστε περισσότερα».

Τέλος, επανέλαβε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ, λέγοντας ότι «από τη στιγμή που θα υπαρχει δημοσιονομικός χώρος θα αφορούν μειώσεις εργοδοτικών εισφορών. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να μας επιτρέπεται από τα δημόσια οικονομικά να μειώνουμε το ΦΠΑ αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα».

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας: Τα μηνύματα για ΣΥΡΙΖΑ και οι κινήσεις μέσω του Ινστιτούτου του – Διεθνής διάσκεψη και «Βραβείο Πρεσπών»

Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ: Το «πείραμα Μπελέρη» δεν πείθει το δεξιό ακροατήριο – ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς υποψήφιοι

ΠΑΣΟΚ: Με… Σοσιαλδημοκρατικό αέρα για τις Ευρωεκλογές – Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα