Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Ικαρία «κάτι έγινε λάθος» - «Βλέπουμε το τέλος του τούνελ» (Live)

Πολιτική

 

Δείτε ζωντανά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όπου αναφέρεται στις αποφάσεις για το νέο lockdown στην Αττική.

Για Ικαρία: Κάτι έγινε λάθος

Μιλώντας για το γεύμα της Ικαρίας, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η εικόνα αδίκησε την ουσία τω προθέσεών του και πως προφανώς ως εκ τούτου, κάτι έγινε λάθος. Δεσμεύτηκε δε ότι δεν θα επαναληφθεί και θα ληφθούν σχετικά μέτρα στις επόμενες περιοδείες. «Αν η μόνη κριτική που μπορεί να μας ασκήσει είναι η ταράτσα της

Ικαρίας, τότε κάνουμε κάτι καλά» είπε αναφερόμενος στην ποιότητα της αντιπολιτευτικής κριτικής. Υπενθύμισε δε ότι και ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει γεύμα σε εστιατόριο με φορείς όπου υπήρχαν πολλά άτομα, αλλά κανείς από τη ΝΔ δεν το έκανε θέμα. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» είπε.

Πάντως, παραδέχθηκε ότι «θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα η οποία παρουσιάστηκε πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε και την ουσία της επίσκεψης. Αν για την Ικαρία συζητάμε αυτό και όχι τα υπόλοιπα, κάποιο λάθος έγινε. Σας διαβεβαιώνω, δεν θα επαναληφθεί»

Κανένα θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, και ειδικά στη νέα πρόκληση Ερντογάν, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τέτοιες εξάρσεις μερικές φορές μπορεί να γίνονται και για εσωτερικούς λόγους, αν και δεν υποτιμώ τη σημασία της ρητορικής στη διαμόρφωση καλού κλίματος. Τις ξεκινήσαμε τις διερευνητικές. Έχουμε προσκαλέσει τους τούρκους συνομιλητές μας να έρθουν στην Αθήνα και είμαστε στη φάση όπου τους έχουμε προτείνει ημερομηνίες και περιμένουμε την απάντησή τους. Το πλαίσιο των διερευνητικών είναι συγκεκριμένο: Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ούτε αποστρατικοποίησης, ούτε προφανώς γκρίζων ζωνών», και τόνισε ότι «η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη με την πολιτική την οποία ακολούθησε. Και αυτή η πολιτική της απειλής των κυρώσεων τελικά είχε το αποτέλεσμα -τουλάχιστον μέχρι σήμερα, μπορεί πάλι κάτι αύριο να αλλάξει- ότι η Τουρκία έκατσε στο τραπέζι των συζητήσεων, δεν έχουμε ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο είναι καλοδεχούμενο, και νομίζω σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε».

Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι στο προηγούμενο διάστημα «υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο, ανησυχίας, απόλυτης επαγρύπνησης. Αλλά όχι, δεν θα σας έλεγα ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. Νομίζω ότι υπήρχε η ωριμότητα, όταν το θερμόμετρο χτύπησε κατακόκκινο, να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Όχι να κάνουμε εμείς, να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω».

Επίσης, στο ερώτημα αν μπορεί κανείς να τα βρει με τον Ερντογάν απάντησε: «Δεν το ξέρω. Αλλά το να τα βρει είναι σχετικό. Η Ελλάδα έχει ένα πλαίσιο με το οποίο προσέρχεται. Πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση και από την άλλη μεριά. Εάν το κλίμα δεν είναι καλό, εάν το κλίμα δυναμιτίζεται από συνεχείς δηλώσεις, αν η εξωτερική πολιτική μονίμως γίνεται εργαλείο εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, τότε τα πράγματα εκ των πραγμάτων δυσχεραίνουν πάρα πολύ».

«Οι υπουργοί να υπηρετούν την κεντρική γραμμή»

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις «παραφωνίες» εντός της κυβέρνησης, παραδεχόμενος ότι «οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές ή είναι αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Θέλω να είμαι σαφής: αν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, που υπήρξαν, θα διορθωθούν. Διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Στην τελευταία απόφαση υπήρχε διχογνωμία. Και η απόφαση φτάνει σε μένα και αυτή την απόφαση πρέπει να υπηρετούν οι υπουργοί. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ίσως λιγότερες παρουσίες».

Παράλληλα, σημείωσε με νόημα ότι «όταν βγαίνει κανείς στην τηλεόραση μπορεί και να του ξεφύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Γι' αυτό καλό θα είναι όταν βγαίνει κανείς, να έχει κάτι να πει» είπε για να προσθέσει πως δεν χρειάζεται να λέει κανείς διαρκώς κάτι καινούργιο.

«Φως στην άκρη του τούνελ»

Στην αρχή της συνέντευξής του, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι πλέον «βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ» όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Επίσης, εξήγησε ότι το νέο lockdown αποφασίστηκε προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού και βρεθεί η χώρα σε κατάσταση όπως του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο πολύ γρήγορα. Πήραμε γρήγορα τα μέτρα, για να μην ξεφύγει η κατάσταση. Είπαμε ότι δεν θα διακινδυνεύσουμε ζωές. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης. Εύχομαι να είναι σύντομη η νέα αυτή κατάσταση, αλλά έχω να πω ότι δεν βλέπουμε απλώς την άκρη του τούνελ, αλλά το τέλος του τούνελ».

Όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν γίνεται να έχουμε έναν αστυνομικό για κάθε πολίτη. Γνωρίζουμε ότι υπήρξε κατάχρηση στη χρήση των μηνυμάτων. Ξέρουμε πώς να κάνουμε στοχευμένους ελέγχους. Γνωρίζουμε πώς να κάνουμε ελέγχους στους χώρους εργασίας. Αν δεν τηρούνται τα ποσοστά, πρέπει να μπουν πρόστιμα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει κόπωση».

Παράλληλα, εξήγησε ότι «δεν ήταν λάθος το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Το πιο δύσκολο είναι να βάζεις στη ζυγαριά το εμπόριο και τα σχολεία. Κάθε εβδομάδα στο σχολείο, είναι κέρδος για τα παιδιά. Η τηλεκπαίδευση είναι μία μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα. Σε άλλες χώρες δεν συμβαίνει. Έχω ζητήσει από την Κεραμέως να φροντίσει ώστε να γίνουν οι Πανελλαδικές κανονικά και να καλυφθεί η ύλη, έστω και μειωμένη. Ίσως με κάποιο περιορισμό των διακοπών του Πάσχα».

Περί εμβολιασμών

Αναφερόμενος στην πορεία του εμβολιασμού, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη ελληνική δημόσια διοίκηση. Τα εμβόλια μας επιτρέπουν ότι όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος των άνω των 60. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη και η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, θα έχουμε τουρισμό πίσω, θα αφήνουμε πίσω την πανδημία».

Επίσης, σημείωσε ότι «όσο περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε. Καλά έκανε η Ευρώπη και αγόρασε τα εμβόλια μαζί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση», ενώ είπε ότι διμερείς συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες για περισσότερα εμβόλια θα έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό.

ΚορωνοϊόςLOCKDOWNΚυριάκος ΜητσοτάκηςΙκαρίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα