ΚΥΣΕΑ: Τέταρτη Belharra, Τουρκία και… καλώδιο στο μενού

Αν και συνήθως η ατζέντα του ΚΥΣΕΑ διατηρείται κατά το δυνατόν μυστική, ένα από τα θέματα που θα συζητήσει σήμερα το κυβερνητικό όργανο αρμόδιο για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική είναι ήδη γνωστό.

Πρόκειται για την αγορά από την Ελλάδα και τέταρτης φρεγάτας FDI (γνωστή και ως Belharra), κάτι που ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιέν Λεκορνί, με την Αθήνα

να επιδιώκει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο project αυτό, αλλά και την ενίσχυση του νέου σκάφους με προηγμένα οπλικά συστήματα, όπως τους πυραύλους SCALP Naval.

Και, βέβαια, όπως είχε πει και ο Ν. Δένδιας στο Φόρουμ των Δελφών, «δεν είμαστε πλούσιοι. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να μετράμε πάρα πολύ και να διαπραγματευόμαστε πάρα πολύ. Και περιμένουμε και από μια φιλική χώρα και από μια φιλική επιχείρηση να μας βοηθήσει σε αυτό», προφανώς ζητώντας από τη Γαλλία και την κατασκευάστρια εταιρεία μια βελτιωμένη προσφορά για το τέταρτο πλοίο, θέμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και στη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό.

Ένα δεύτερο ζήτημα που, κατά πληροφορίες, θα απασχολήσει το ΚΥΣΕΑ αφορά στο… γεφύρι της Άρτας, όπως έχει μετατραπεί η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ, καθώς, παρότι η κυβέρνηση φέρεται να αποφάσισε την επανεκκίνηση του έργου, εντούτοις δεν δείχνει να βιάζεται και πολύ να την «βάλει μπροστά», με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι όλα θα γίνουν… εν ευθέτω χρόνω.

Τώρα, ποιος θα είναι ο χρόνος αυτός, ουδείς γνωρίζει, καθώς, πρέπει να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ούτε η Κύπρος ούτε το Ισραήλ εμφανίζονται ιδιαίτερα «ζεστές» για το έργο, ενώ και η Γαλλία – που συμμετέχει μέσω της εταιρείας Nexans, η οποία κατασκευάζει το καλώδιο για τη διασύνδεση των τριών χωρών – δεν φάνηκε διατεθειμένη να εμπλακεί περισσότερο στην όλη υπόθεση, παρότι η Αθήνα αντιμετώπισε την παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στον Πειραιά ως ένδειξη στήριξης.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θέλει να φανεί ότι κάνει πίσω, ιδίως σε μια φάση, κατά την οποία η Τουρκία επανέρχεται… δυναμικά στις μαξιμαλιστικές θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο, καθώς θεωρεί ότι το έργο είναι και σημαντικό αλλά και ότι άπτεται και της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ωστόσο καταγράφει και τις αντιδράσεις της Άγκυρας, οι οποίες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Γενικώς, η Τουρκία φαίνεται ότι βρίσκεται αρκετά έντονα στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, τόσο λόγω των αντιδράσεών της για την ηλεκτρική διασύνδεση ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ, όσο και για τη διάθεσή της να αποκτήσει ενεργό ρόλο στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της ΕΕ και να «βάλει χέρι» και στο χρηματοδοτικό εργαλείο SAFE, ύψους 150 δισ. ευρώ, που η Κομισιόν έχει «στήσει» για κοινά εξοπλιστικά προγράμματα, στο πλαίσιο του σχεδίου ReArm Europe.

Το ζήτημα αυτό τέθηκε μετ’ επιτάσεως στον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι προτεραιότητα στα κοινά εξοπλιστικά προγράμματα θα πρέπει να έχουν ευρωπαϊκές χώρες και βιομηχανίες – μια αρχή που έχει εκφράσει και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, το ζήτημα της συμμετοχής της Τουρκίας αναμένεται να απασχολήσει εκτενέστερα τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς θα διαμορφώνεται ο σχεδιασμός της άμυνας και ασφάλειας της «γηραιάς ηπείρου».

Όπως και να’ χει, πάντως, το ζήτημα αυτό αναμένεται να απασχολήσει ΚΥΣΕΑ, όπου θα γίνει, λένε οι πληροφορίες, επισκόπηση της διαμορφούμενης κατάστασης και θα χαραχθεί η από τούδε πολιτικής της Αθήνας

Διαβάστε επίσης:

Αντιδράσεις για την απαγόρευση Χρυσοχοΐδη στις συναυλίες στα Εξάρχεια

Πειθαρχικά μέτρα κατά του Αχιλλέα Μπέου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΣΟΚ: Εισήγηση του Πειθαρχικού για ένα χρόνο αναστολή της κομματικής ιδιότητας στη Μπατζελή

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΥΣΕΑ, Τέταρτη Belharra Τουρκία …,kysea, tetarti Belharra tourkia …